A Pana és a Maccabi csap össze a fináléban

Vágólapra másolva!
2011.05.06. 20:13
null
A Siena keményen küzdött a Pana ellen, de kikapott (Fotó: Reuters)
A 2009-ben győztes Panathinaikosz 77–69-re legyőzte a Montepaschi Sienát a férfi kosárlabda Euroliga barcelonai négyes fináléjának elődöntőjében. A görög csapat a második negyed közepén szerezte meg először a vezetést, és ettől kezdve uralta a mérkőzést a keményen küzdő olaszok ellen. A másik pénteki meccsen z izraeli Maccabi Electra 82–63-as győzelemmel búcsúztatta a spanyol Real Madridot.

Az európai férfi kosárlabda legrangosabb nemzetközi kupasorozatának utolsó szakasza vette kezdetét ma este Barcelonában, a házigazda és címvédő katalánok nélkül, akik elbuktak a Panathinaikosz elleni negyeddöntőben.

A 2009-es győztes Pana mellett a Maccabi Electra, a Montepaschi Siena, és a 15 év után a Final Fourba jutó Real Madrid küzd meg egymással a trófeáért, és az elődöntő első meccsén a görög csapat csapott össze az első Euroliga-győzelméért küzdő olasz együttessel.

PANATHINAIKOSZ–MONTEPASCHI SIENA

A találkozó elején fej-fej mellett haladtak a csapatok a Palau Sant Jordiban, majd a hatodik percben Ksystof Lavrinovic duplájával ötpontos előnyre tett szert a Siena (8–13), és ezzel lépéselőnybe került.

A Panathinaikosz azért nem maradt le nagyon, és az olaszok az első negyed végén szerzett kétpontossal négy pontot tartottak meg az előnyükből (17–21).

A második negyed első felében is a Siena uralta a játékot, de a játékrész közepén egy kétperces gólcsendet követően a Pana átvette az irányítást, és a 18. percben Antonisz Focisz triplájával a vezetést is megszerezte – először a találkozón (32–30).

Ez volt a fordulópont a mérkőzésen, és a harmadik negyed elején Focisz duplájával már hat ponttal vezetett a görög együttes (42–36), majd Mike Batiste értékesített büntetőivel már tizenegy volt a különbség (49–38). Az utolsó negyed előtti szünetre végül kilencpontos előnnyel mehetett a Pana, miután a remekül játszó Nick Calathes duplája is bement (56–47).

Az utolsó negyedben Malik Hairston triplájával és büntetőivel próbált visszakapaszkodni az olasz gárda, de nem sokkal később Dimitrisz Diamantidisz is hármassal válaszolt, így nem került közelebb a riválishoz a Siena (61–52).

A hajrában az olasz csapat még utolsó kísérletet tett a felzárkózásra, és Rimantas Kaukenas négypontos akciójával (sikeres hárompontos és büntető) hét pontra csökkentette a hátrányát (68–61).

Az utolsó percekben azonban a Pana már nem engedte közelebb a Sienát, így a görög együttes végül 77–69-es győzelemmel harcolta ki a döntőbe jutást.

MACCABI ELECTRA–REAL MADRID

A spanyol Real Madrid bár a nagy rivális Barcelona otthonában, de mégiscsak hazai környezetben vágott neki a hosszú idő után első Final Four-szereplésének a Maccabi Electra ellen. A spanyol csapat azonban csak az első negyedben tudott vezetni a találkozón, a folytatásban az izraeliek uralták a mérkőzést.

Felipe Reyes dupláival előbb négy, majd három ponttal még a madridi együttes vezetett (5–8), ám a tel-avivi ellenfél megrázta magát, és Guj Pnini triplájával már 14–11-es előnyben volt, majd végül kétpontos fórral mehetett a szünetre.

A folytatásban már nem is tudott fordítani a Real: bár Reyes a 17. percben egyenlített (24–24), és a nagyszünetben még csak hárommal vezetett az izraeli csapat (32–29), a második félidőben a spanyolok már nem tudták tartani a lépést, így 82–63-ra veszítettek. Ezzel eldőlt, hogy a Maccabi Electra lesz a Panathinaikosz ellenfele a vasárnapi döntőben, míg a Real Madrid a Sienával küzd meg a harmadik helyért.

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA, FINAL FOUR, BARCELONA
ELŐDÖNTŐ
Maccabi Electra (izraeli)–Real Madrid (spanyol) 82–63 (14–12, 18–17, 23–18, 27–16)
Ld: Eidson 19, Sortszanitisz 16, Pnini 14, ill. Tomic 17, Reyes 15, Llull 9, Prigioni 9
Panathinaikosz (görög)–Montepaschi Siena (olasz) 77–69 (17–21, 23–15, 16–11, 21–22)
Ld: Calathes 17, Batiste 16, Focisz 14, ill. Kaukenas 13, Hairston 12, Rakovics 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik