Nyolc ponttal nyertünk Grúzia ellen

Vágólapra másolva!
2010.07.17. 19:15
null
A negyedik negyedben remekül játszott a csapat (Fotók: Havran Zoltán)
Címkék
Felkészülési mérkőzésen 90–82-es győzelmet aratott Grúzia ellen a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A szombathelyi meccsen a szünetben még egy ponttal vezettek a vendégek, a negyedik negyed elején azonban egy jó magyar periódus eldöntötte a találkozót.

A két csapat tegnap már megmérkőzött egymással. Igaz, nem hivatalos edzőmérkőzésen, zárt kapuk mögött feszült egymásnak Magyarország és Grúzia válogatottja. A mieink 99–72-re győztek.

„Negyvenöt perc tiszta játékidőt játszottunk, amelyet negyven perc után huszonkét ponttal mi nyertünk meg, aztán a ráadásban öttel újra mi voltunk jobbak. A baráti jellegű találkozó célja az volt, hogy az Olaszországban elmaradt Jordánia elleni összecsapást pótoljuk, és hogy minden játékosnak lehetőséget adjunk a rutinszerzésre. Az elején kiegyenlített csata folyt, aztán, amikor keményebb lett a védekezésünk, és a szerzett labdákból gyors kosarakat szereztünk, elléptünk a vetélytárstól" – mondta még tegnap Mészáros Lajos szakmai igazgató.

Egy nap alatt aztán kicsit megváltoztak az erőviszonyok, szombaton már a mérkőzés végéig tartották magukat a grúzok, sőt igazából mi követtük a vendégeket egészen a negyedik negyedig. Akkor viszont magához ragadta a kezdeményezést válogatottunk.

Az Aréna Savariában rendezett mérkőzésen nem lépett pályára a bokasérüléssel bajlódó Fodor Márton csapatkapitány, az Európa-bajnokságra készülő csapatunk azonban így is nyert.

Zaza Pachulia az Atlanta Hawks játékosa
Zaza Pachulia az Atlanta Hawks játékosa

Az első félidőben kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, a nagyszünetre a mieink vonulhattak volna egypontos előnnyel, ám a saját palánk alatti figyelmetlenség miatt grúz kettessel zárult a játékrész (40–41).

A harmadik negyedet aztán a vendégek nyerték meg két ponttal, 19–17-re, igaz, ebben a szakaszban mindkét vezetőedző pihentetni próbálta legjobbjait. Érezhető volt, hogy a 4. negyedben akarják döntésre vinni az összecsapást.

Az utolsó negyedben – amelynek 60–57-es hátrányban vágtunk neki – remekül kezdett a magyar csapat, egy perc elteltével Szabó Zsolt két sikeres büntetőjével át is vette a vezetést. Horváth Ákos triplájával már néggyel, Lóránt Péter kettesével pedig már hat ponttal vezetett a válogatott – időt is kért az elfáradni látszó grúzok szövetségi kapitánya.

Lórántnak egyébként ez volt a mérkőzésen a 13. és a 14. pontja, ekkor már ő volt a találkozó legeredményesebb játékosa. Pláne az egy perccel később dobott újabb duplájának köszönhetően...

Hat perccel a vége előtt már kilenc ponttal is vezettek a mieink, a grúzok ekkor utolsó rohamot próbáltak indítani. Zárkózniuk azonban nem nagyon sikerült, mindössze a hajrában dobott hármasokkal jöttek fel négy pontra, de mihelyt a távoli próbálkozások is pontatlanná váltak, ismét nőtt a különbség a két válogatott között.

A Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Ukrajna és Nagy-Britannia elleni Eb-selejtezőkre készülő magyar csapat gyakorlatilag egy jó négyperces időszakkal a 4. negyed elején meg is nyerte a mérkőzést (90–82).

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–GRÚZIA 90–82 (19–28, 21–13, 17–19, 33–22)
Szombathely, 800 néző. V: Forrai, Tóth K., Sabáli
Az eredmény alakulása. 3. p.: 7–2. 5. p.: 7–11. 9. p.: 16–24. 13. p.: 22–30. 17. p.: 32–30. 19. p.: 33–35. 25. p.: 49–47. 29. p.: 53–58. 33. p.: 66–60. 34. p.: 71–63. 38. p.: 82–77. 40. p.: 90–80
Kipontozódott: Gamkrelidze (37. p.)
MAGYARORSZÁG: Hanga 5, Molnár A. 7, Vojvoda 7, Hendlein 5/3, LÓRÁNT 20/6. Csere: WITTMANN 20/9, Szabó Zs. 2, Soós 6/3, HORVÁTH Á. 10/6, Tóth Á. 4, Tóth G. 2, Keller 2
GRÚZIA: Green 7/3, Cintsadze 5, MARKOISZVILI 22/15, Metreveli 4, PACSULIA 14. Csere: Hosley 3, Sermadini 2, Ckitisvili 17/6, Gamkrelidze 2, Szanikidze 6
MESTERMÉRLEG
MÉSZÁROS LAJOS, a magyarok szakmai igazgatója: – Nehezebb meccsre számítottunk az előző napinál, s az is lett. Azért sikerült nyerni, mert a kritikus szituációkban stabilabb volt a játékunk az ellenfélénél. Örülök a győzelemnek, mert sikerekkel könnyebb a csapatépítés.
IGOR KOKOSKOV, a grúzok szövetségi kapitánya: – Ez volt a felkészülésünk első meccse, s a mutatott játék meg is felelt annak, amit vártam. Még nagyon az elején járunk az építkezésnek. Köszönjük a magyar szövetségnek a meghívást és a játéklehetőséget.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik