A Győr az európai bíróságig is hajlandó elmenni

Vágólapra másolva!
2012.05.17. 09:40
null
Klement Tibor elmondta, a Győr tovább harcol igazáért (Fotó: Korponai Tamás, archív)
Címkék
Mint ismeretes, a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta az UEFA korábbi döntését a Jarmo Ahjupera, illetve a Győr kontra Flora Tallinn-ügyben, s ez azt jelenti, hogy a bajnokságban hiába végez bizonyosan dobogón a Győri ETO, és harcolja ki a nemzetközi szereplés jogát, a csapat nem lehet ott a kupaporondon. A vezetők nem nyugszanak bele a döntésbe.

 

„Amikor április végén a Sportdöntőbíróságnál jártunk, az ügyünket képviselő ügyvéd, Juan Crespo Pérez úgy tájékoztatott minket, hogy ha sportpolitikai döntés születik, a CAS helybenhagyja az eltiltást, ha viszont a jogi és számviteli törvényeket is figyelembe veszik, teljes felmentés is születhet – nyilatkozta Klement Tibor, a Győri ETO ügyvezetője. – Kedden megkaptuk a határozatot, amely sajnos kedvezőtlen számunkra. Hogy mivel indokolták fellebbezésünk elutasítását? Érvelésünk és csatolt bizonyítékaink ellenére a CAS megállapította, az UEFA szabályai alatt elhelyezkedő nemzeti törvények nem relevánsak, és azokat a licencadási eljárás során nem lehet figyelembe venni.”

„Aztán azt is említi, hogy az ETO azon mentségei, amelyek a magyar nemzeti jogszabályra és az uniós irányelvekre vonatkoznak, lényegtelenek – folytatta a sportvezető. – Magyarul: hiába jártunk el a magyar számviteli törvény, valamint az európai uniós irányelvek alapján, a CAS szerint ezek nem meghatározóak. Tarsoly Csaba tulajdonossal abban maradtunk, ezt nem hagyjuk annyiban, a svájci szövetségi bírósághoz és ha szükséges, az európai bírósághoz fordulunk. Klubunk presztízse a tét, ezért azt szeretnénk, ha elismernék, a magyar törvényeket nem írhatja felül az UEFA szabályzata, de erkölcsi és anyagi elégtételben is bízunk.”

Az elhangzottak ismeretében alighanem megállapítható: a döntés meghozatalakor nem kevesebb forgott kockán, mint hogy mindenkire az UEFA szabályai legyenek érvényesek, irányadóak, és ne egy tagország törvényei. Azt mondja ki az uniós szabály és a magyar számviteli törvény, hogy csakis eredeti számlát lehet beállítani a könyvelésbe. Az UEFA illetékesei szerint a Flora Tallinn által faxon küldött számla is megfelelt a kívánalmaknak, az viszont nem érdekli, hogy ha Klement Tibor azt elkönyveli, a magyar törvények szerint börtönbüntetést kockáztat.

Klement Tibor a szerdai edzés előtt természetesen az öltözőben is ismertette a játékosokkal a Sportdöntőbíróság döntését. Kell-e mondani, nem mosolygós arcokat látott maga körül. A futballisták kíváncsiak voltak többek között arra, hogy miután a pályán megharcoltak az Európa-ligában való indulás jogáért, a klub teljesíti-e az ehhez kapcsolódó kötelezettségeit. Nos, a sportvezető válasza az egyértelmű igen volt. Arra kérdésre pedig, hogy a Győri ETO-nál keresik-e a történtek felelősét, a következőt felelte: „Bármi is történik a klubnál, ügyvezetőként én vagyok a felelős. Ha Tarsoly Csaba úgy ítéli meg, hogy a helyzet előidézésében szerepem van, neki kell meghoznia a megfelelő döntést.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik