A Vasasnál már látják a fényt az alagút végén - Beharangozó II.

Vágólapra másolva!
2011.07.12. 18:57
null
A Vasas szurkolói a nehéz helyzetben is kitartanak a csapat mellett
Címkék
Pénteken a DVSC-TEVA–Vasas mérkőzéssel elkezdődik a labdarúgó NB I 2011–2012-es szezonja. A Nemzeti Sport Online négyrészes sorozatban mutatja be a csapatok felkészülését, a játékoskeretekben történt nyári változásokat. Az első részben a Pécsi MFC-vel, a Diósgyőrrel, a Siófokkal és a Pápával foglalkoztunk, ezúttal pedig a Kecskemét, Vasas, Honvéd, ETO négyes kerül sorra.

KECSKEMÉT(EDDIG) EGYBEN MARADT A KUPAGYŐZTES CSAPAT

NB I-es adatbank
NB I-es adatbank

A lila-fehérek ezúttal – ellentétben az előző szezonnal – ismét Tomiszlav Szivics irányításával készültek a rajtra, amelynek pillanata számukra hamar eljött, mivel már meg kellett vívniuk a Szuperkupáért, és még az NB I kezdete előtt lejátsszák történetük első nemzetközi kupamérkőzését is. A keret a többi élvonalbeli gárdáéhoz képest keveset változott, így a szerb edzőnek nem kell új csapatot építenie, folytathatja megkezdett munkáját. Együttese gerincét továbbra is a délszláv és az afrikai légiósok, valamint a magyar kulcsemberek alkotják.

A távozók között csak a Videotonhoz visszatérő Goran Vujovicsot említhetjük meg, erősítésként viszont mindegyik csapatrészbe sikerült valakit igazolni. A Videoton ellen 1–0-ra elbukott Szuperkupa-mérkőzésen közülük csak a Vasastól megszerzett Németh Gábor került be a kezdő tizenegybe, ám André Alves győztes góljánál ő is tehetetlen volt.

A védelembe a korábban a portugál első osztályt is megjáró holland Kelvin Maynard érkezett, a középpályára Gyurcsó Ádám és a bosnyák Jovica Stokic, a csatárkínálat pedig Igor Pisanjukkal bővült.

Az igazolásokkal kapcsolatban Szivics néhány napja elégedetten nyilatkozott lapunknak: „Egy jobb és egy bal oldali védőt kértem, ami Maynard leigazolásával és Mohl itt tartásával, úgy érzem, meg is valósult. Sajnos a hollandot még nem láttuk a sérülése, illetve betegsége miatt, de remélem, hamarosan hadra fogható lesz ő is, addig pedig meg kell oldani a helyettesítését. A fiatal Gyurcsó és Stokic is tehetséges játékos, csakúgy, mint Pisanjuk. Németh Gábor révén pedig egy rutinos, jó kapussal is erősödtünk" – mondta a szerb szakember.

Hogy az újak mennyire válnak be, még nem tudjuk, azt viszont láthattuk az előző idényben, hogy Foxi Kethevoama gólokkal és gólpasszokkal járult hozzá csapata sikereihez, így az ő megtartása erősítésként is felfogható. A közép-afrikai támadó középpályás a nyár elején nagyon közel került a Hajduk Splithez, de jelenleg úgy tűnik, marad Kecskeméten.

Az előző idényt a 12. helyen fejezte be a KTE, amely ennél most mindenképpen többre lehet képes, főleg ha ezúttal nem ragad be a rajtnál.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – KECSKEMÉTI TE
Érkezett: Jovica Stokic (bosnyák, ?), Igor Pisanjuk (kanadai, Mississauga Eagles FC – Kanada), Gyurcsó Ádám (Videoton, kölcsönbe), Kelvin Maynard (holland, Olhanense – Portugália), Németh Gábor (Vasas-Híd)
Távozott: Goran Vujovics (montenegrói, Videoton FC, kölcsönből vissza)
Akivel tárgyalnak: Szántai Levente (Mezőkövesd), Sós Márkó (Bp. Honvéd – próbajáték), Felix Luz (német, Rot-Weiss Oberhausen – Németország), Dejan Vukadinovics (MTK Budapest), Forró Gyula (MTK II)
A KECSKEMÉT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Vasas–Kecskemét 4–1
Fáy utca, 2011. június 18.
G: Stokic
Debrecen–Kecskemét 0–0
Debrecen, zárt kapuk mögött, 2011. június 22.
Kecskemét–Gaz Metan Medias (romániai) 1–4
Hajdúböszörmény, 2011. június 25.
G: Szavics (11-ből)
Kecskemét–FK Lucenec (szlovákiai) 4–1
Kecskemét, 2011. június 29.
G: Litsingi 2, Simon A. 2.
Kecskemét–FK Vojvodina (szerb) 1–2
Kecskemét, 2011. július 2.
G: Dosso
Kecskemét–Gloria Bistrita (román) 1–1
Kecskemét, 2011. július 5.
G: Stokic
Újpest B–Kecskemét 3–4
Megyeri út, 2011. július 9.
G: Simon A., Pekár, Koszó, Gyurcsó
SZUPERKUPA
Kecskemét–Videoton 0–1
Kecskemét, 2011. július 8.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Kecskemét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

VASAS – MÉGSEM REMÉNYTELEN A HELYZET?

Leginkább az angyalföldi szurkolók idegeskedhettek kedvenceik miatt a nyár elején, finoman szólva nem tűnt túl rózsásnak a helyzet a hatszoros bajnoknál. Az anyagi gondokkal küzdő klubot egymás után hagyták el a remek tavaszt produkáló gárda alapemberei, érkezőkről pedig jó ideig nem lehetett hallani. Komjáti András vezetőedzőnek június második felébe fordulva még sejtései sem nagyon lehettek a rendelkezésére álló keretről, azóta viszont sikerült valamelyest visszaduzzasztani a bevethető futballisták számát.

A legnevesebb igazolásnak Bárányos Zsolt számít, személyében Lisztes Krisztán távozása után is lesz egy rutinos irányítójuk a piros-kékeknek. Ő többek között Honma Kazuóval is összejátszhat, már amennyiben a japán támadó tényleg a Vasasnál folytatja. Hiába edz ugyanis a csapattal, amelyhez állítólag már július elején aláírt, a Siófok még nem tett le a megtartásáról. Képességeire és gólerősségére mindenesetre nagy szükség lenne a tizenharmadik kerületben, főleg abban az esetben, ha a szintén bizonytalan sorsú Lázok János továbbáll.

Magyar és külföldi (délszláv) játékosokkal végül is sikerült feltölteni a keretet, amely így a mennyiséget tekintve kielégítőnek tekinthető, ám hogy ezt a minőségre is elmondhatjuk-e majd, nagy talány. Komjáti András az elmúlt napokban már bizakodóbban tekintett a bajnoki nyitány elé, míg Bárányos Zsolt elmondta: az első ötbe várja magukat. Ezzel együtt gyaníthatóan sok Vasas-drukker beérné azzal, ha csapatuk kivívná a biztos bennmaradást és az anyagiakat tekintve is talpon maradna.

BÁRÁNYOS A LEGJOBB ÖT KÖZÉ VÁRJA RÉGI-ÚJ CSAPATÁT

A felkészülési meccsek során a Horvátországból igazolt Marko Simic volt a legeredményesebb Vasas-játékos öt góllal, a 23 éves csatár a szlovák másodosztályú Bodva Moldava kapuját négyszer is bevette.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – VASAS-HÍD
Érkezett: Ivan Janjusevics (montenegrói, Mogren Budva – Montenegró), Marko Simic (horvát, NK Radnik Sesvete – Horvátország), Radványi Dávid (szlovákiai, DAC – Szlovákia), Milos Jokics (szerb, Szolnoki MÁV FC), Kulcsár Dávid (Ferencváros, kölcsön után végleg), Bárányos Zsolt (Pápa), Polényi Gábor (Diósgyőri VTK, kölcsön után végleg), Kocsis Gábor (Siófok)
Távozott: Ferenczi István (Pápa), Németh Norbert (?), Ponczók Csaba (Videoton FC, kölcsönből vissza), Présinger Ádám (Videoton FC, kölcsönből vissza), Rezes László (Debreceni VSC, kölcsönből vissza), Szilágyi Péter (Debreceni VSC, kölcsönből vissza), Szimeon Hrisztov (macedón, ?), Csedomir Pavicsevics (szerb, ?), Goran Arnaut (szerb, ?), Németh Gábor (Kecskeméti TE-Ereco), Nagy Patrik (Rapid Wien – kölcsönből vissza), Balog Zsolt (Ciprus?)
Akivel tárgyalnak: Ponczók Csaba (Videoton FC), Szilágyi Péter (Debreceni VSC), Gulyás Máté (REAC), Makadji Boukar (kameruni, Nyíregyháza, próbajáték), Horváth András (MTK II, próbajáték), Forgács András (Baja, próbajáték), Steve Simtchatcha (kameruni, Hajdúböszörmény, próbajáték)
A VASAS FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

Vasas–Kecskemét 4–1

Illovszky-stadion, 2011. június 18.

G: Ferenczi (3), Beliczky

Nitra (szlovák)–Vasas 0–2

Vága (Váhovce), 2011. június 22.

G: Simic, Beliczky

Dukla Banská Bystrica (szlovák)–Vasas 2–1

Ipolyság, 2011. június 25.

G: Gáspár

Vasas–FK Bodva Moldava (szlovák II.) 5–0

Illovszky-stadion, 2011. június 29.

G: Simic (4), Ferkó

Vasas–Újpest FC 0–1

Illovszky-stadion, 2011. július 2.

MFK Ruzomberok (szlovák)–Vasas 1–1

Gyűgy (Dudince), 2011. július 6.

G: Honma

Admira Trenkwalder (osztrák)–Vasas 3–0

Maria Enzersdorf, 2011. július 9.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Vasas-Híd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

BP. HONVÉD – RÉGI-ÚJ ARCOKKAL LÉPNÉNEK ELŐRÉBB

A Honvédnál számos légiósnak megköszönték az eddigi munkáját, ám továbbra is bíznak a külföldiekben. Ezt jelzi legalábbis, hogy a számuk nem csökkent a nyáron. Horvát, montenegrói, szlovák, kameruni és szenegáli játékos is érkezett. Utóbbi, Dieng Cheikh Abass számára nem lesz új a környezet, hiszen a francia Nimes-nek volt kölcsönadva, tavaly ősszel még a kispestieket erősítette.

Szintén a visszatérők közé sorolható Németh Norbert, aki hosszú évek után, sokkal tapasztaltabban húzhatja újra magára a piros-fekete mezt, amelyben 1999-ben bemutatkozott az NB I-ben.

Ha a siófoki formáját át tudja menteni, akkor Délczeg Gergellyel is nagyot nyerhet a Honvéd, amely ráadásul ingyen szerezte meg a német másodosztályú Ingolstadt érdeklődését is felkeltő csatárt.

Az előző szezonban a 10. helyen végzett a Supka Attila által irányított csapat, amelyben benne lehet egy ennél sokkal jobb eredmény is.

Edzőmeccseket csak külföldi ellenfelekkel játszottak Hercegfalvi Zoltánék, vegyes eredménnyel, komoly következtetéseket ezekből sem lehet levonni.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – BUDAPEST HONVÉD FC
Érkezett: Boris Bjelkanovic (horvát), Radiszlav Szekulics (montenegrói, FK Mladoszt – Montenegró), Németh Norbert (Vasas), Hervé Tchami (kameruni, Szolnok), Marek Kostolani (szlovák, klub nélküli), Délczeg Gergely (BFC Siófok), Novák Alexisz (BFC Siófok, kölcsönből vissza), Sánta András (romániai, Győri ETO FC), Dieng Cheikh Abass (szenegáli, Nimes – Franciaország, kölcsönből vissza), Ivancsics Gellért (ZTE – kölcsön után végleg)
Távozott: Sadjo Haman (kameruni, Szigetszentmiklós), Guilherme Moreira (brazil, ?), Bajner Bálint (?), Sós Márkó (Kecskemét?), Karim Rouani (francia, ?), Rufino Segovia del Burgo (spanyol, ?), Kris Bright (új-zélandi, ?), Fieber Péter (szlovákiai, ?), Kunsági Roland (?)
Akivel tárgyalnak:
A BP. HONVÉD FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

Mattersburg (osztrák)–Bp. Honvéd 1–1

Őrállás (Oberdorf), 2011. június 21.

G: Botis

Bp. Honvéd–FK Lucenec (szlovák II.) 6–0

Bozsik-stadion, 2011. június 25.

G: Szekulics (3), Délczeg (2), Ivancsics

Bp. Honvéd–DAC Dunajská Streda (szlovákiai) 1–1

Bozsik-stadion, 2011. június 29.

G: Hajdú N.

Ruzomberok (szlovák)–Bp. Honvéd 2–1

Besenyőfalu, 2011. július 2.

G: Ivancsics (11-esből)

MSV Duisburg (német II.)–Bp. Honvéd 3–0

Windischgarsten, 2011. július 5.

KF Trepca Mitrovicë (koszovói)–Bp. Honvéd 0–3

Graz, 2011. július 7.

G: Németh N., Tchami, Délczeg

Bp. Honvéd–GKS Katowice (lengyel) 2–1

Bozsik-stadion, 2011. július 7.

G: Abass, Németh N. (11-esből)

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Bp. Honvéd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

GYŐRI ETO – CSÖKKENT A LÉGIÓSOK SZÁMA

Az ETO-t nem kevesebb mint tíz idegenlégiós hagyta el, igaz, több csak kölcsönbe távozott. A másik oldalon többek között cseh válogatott középpályásról és U20-as világbajnoki bronzérmes támadóról beszélhetünk. Előbbi, Marek Strestík egyszer lépett pályára a cseh nemzeti csapatban, s egyelőre csupán kölcsönvette őt az ETO. A hírek szerint a Slovan Bratislava elől sikerült megszerezni – a szlovák bajnok „meg is bosszulta" ezt a két alakulat felkészülési mérkőzésén.

A korábbi utánpótlás-válogatott Simon András a rotterdami Excelsior mezét cserélte a győriek zöld-fehér szerelésére, előtte a Córdobában és a Liverpoolban edződött. Az ETO csatársorában rajta kívül helyet kaphat Jarmo Ahjupera is, akit abból a célból adtak kölcsön a győriek az Újpestnek, hogy formába lendüljön. Nos, ez a húzásuk tökéletesen bevált, hiszen az észt támadó a tavasszal a lila-fehérek egyik legjobbja volt.

Egy sorral hátrébb vetheti be Csertői Aurél a brazil védekező középpályást, André Lamast, aki a Palmeiras játékosa volt legutóbb, előtte pedig szerepelt a Corinthiansban is. Először hagyta el a hazáját, így kérdéses, hogyan alkalmazkodik majd az itteni viszonyokhoz.

Ha az erősítések tényleg erősítést jelentenek, a dobogós helyekért is harcban lehetnek a győriek, akik a felkészülési időszakban megverték a dunaszerdahelyi DAC-ot és az FC Nitrát is, a komolyabb ellenfelekkel szemben azonban bebizonyosodott (a Slovan Bratislava ellen 0–3, az orosz Krilja Szovjetov ellen 0–2), hogy van még csiszolnivaló a Rába-parti csapaton.

SIMONÉK ÜTŐS CSATÁRDUÓJA
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – GYŐRI ETO FC
Érkezett: Simon András (Excelsior), Marek Strestík (cseh-szlovák, FC Zbrojovka Brno – Csehország, kölcsönbe), Jarmo Ahjupera (észt, Újpest FC, kölcsönből vissza), Molnár Péter (BFC Siófok, kölcsönből vissza), Zoran Supics (szerb, Lombard Pápa TFC, kölcsönből vissza), Zámbó Bence (MTK Budapest, kölcsönből vissza), André Lamas (brazil, Palmeiras – Brazília)
Távozott: Eugene Fomumbod (kameruni, ?), Sánta András (romániai, Bp. Honvéd), Lasa Totadze (grúz, Pápa – kölcsönbe), Georgi Ganugrava (grúz, Pápa – kölcsönbe), Vedran Niksic (horvát, ?), Teimuraz Sarasenidze (grúz, ?), Fuad Bugerra (algériai, ?), Arsene Copa (gaboni, ?), Alekszandar Radoszavljevics (szerb, ?), Zoran Supics (szerb, ?), Djordje Csetkovics (montenegrói, ?)
Akivel tárgyalnak: Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Zsidai László (MTK Budapest/FC Volendam – Hollandia), Katona Péter (szlovákiai, Tatran Presov – Szlovákia), Leo Casula (brazil, Rio Preto – Brazília)
A GYŐRI ETO FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

Győri ETO FC–TSV Hartberg (osztrák II.) 1–1

Győr, ETO Park, 2011. június 18.

G: Babic (11-esből)

Győri ETODAC Dunajská Streda (szlovák) 2–0

Győr, ETO Park, 2011. június 21.

G: Dudás (2)

Magna Wiener Neustadt (osztrák)–Győri ETO 1–1

Bécsújhely, 2011. június 25.

G: Simon A.

FC Nitra (szlovák)–Győri ETO 0–1

Nyitra, 2011. június 29.

G: Simon A.

Győri ETO–4yourtalent International Selection (vegyes) 5–1

Győr, ETO Park, 2011. július 2.

G: Simon A., Dinjar, Ceolin, Molnár T., Babic

Győri ETO–Slovan Bratislava (szlovák) 0–3

Győr, ETO Park, 2011. július 6.

Krilja Szovjetov (orosz)–Győri ETO 2–0

Tarcsafürdő (Bad Tatzmannsdorf), 2011. július 9.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Győri ETO?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

NB I – AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA ÉS JÁTÉKVEZETŐI
DVSC-Teva–Vasas-Híd (júl. 15., péntek, 18.00) Andó-Szabó Sándor
DVTK–ZTE (júl. 16., szombat, 17.30) Vad II István
Honvéd–Győr (júl. 17., vasárnap, 16.00) Iványi Zoltán
PMFC–Haladás (júl. 16., szombat, 19.00) Németh Ádám
Újpest–Pápa (júl. 16., szombat, 20.00) Oláh Gábor
Kaposvár–FTC (júl. 17., vasárnap, 18.00) Kassai Viktor
Paks–Kecskemét (júl. 17., vasárnap, 19.00) Solymosi Péter

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri az NB I-et a 2011–2012-es szezonban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik