FTC: Idén csak egyszer volt fizetés, akkor is félhavi

Vágólapra másolva!
2011.05.04. 11:21
null
Orosz Pál (jobbra) szerint a nyárig biztosan hitelben rugdossák a gólokat a zöld-fehérek
Címkék
Optimista embernek mondja magát Orosz Pál, a Ferencváros nemrég kinevezett vezérigazgatója. Az új főnök szerint nagyobb a baj, mint amekkorára számított, mégis hisz benne, hogy a zöld-fehérek ismét egyenesbe kerülnek. A vezérigazgató elmondta, igen, tartoznak a futballistáknak (és még másoknak is), de június 15-ig mindent kifizet a klub.

– Ne haragudjon, de amikor tavaly ősszel találkoztunk, sokkal kisimultabb volt...
– Sok a munka, de ez persze nem panasz – mondta Orosz Pál.

SIKKASZTÁS GYANÚJA MIATT INDULT NYOMOZÁS

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya néhány napja arról tájékoztatta a Ferencvárost, hogy nyomozást folytat sikkasztás gyanúja miatt. A rendőrség szerint a 2010. júniusi vezérigazgató-váltást követő gazdasági átvilágítás során a klub pénztárában hiányt állapítottak meg.

 

A vizsgálat szerint 2008 májusa és 2010 márciusa között nyolc alkalommal vettek ki különböző összeget a klub pénztárából: először ötvenezer forintot, később 168 ezer, majd 264 ezer forintot, végül 19 millió forintot – a nyolc pénzfelvétel következtében összesen 24 millió 904 ezer 680 forint hiányzik.

 

Az átvevő minden esetben az FTC Labdarúgó Zrt. korábbi vezérigazgatója, Berki Krisztián volt, aki a rendőrségi tájékoztatás szerint „...a pénzfelvételt elismerte, de a pénz felhasználására magyarázatot nem adott."

 

A BRFK szerint a majd' huszonötmillió forint hiánya sikkasztás gyanúját vetette fel, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyben.

– Megértem, ha feszült, hiszen a gyengélkedő csapat tagjai arról beszélnek, hogy nem kapnak pénzt, a hírek szerint az edzésen összeverekedtek.
– A cikket én is olvastam, és tudom, hogy nem igaz. Arról pedig, hogy a labdarúgók az utóbbi időben mennyi pénzt kaptak, szintén pontos információim vannak.

– Ha jól tudjuk, nem sokat.
– Ebben az évben, sajnos, csak egyszer tudtunk, akkor is csupán félhavi fizetést adni: a labdarúgók megkapták az MTK elleni győzelemért járó prémiumot, és éppen most, kedden kifizettük a Debrecen elleni döntetlenért járó pénzt. A többi győzelemért járó prémiummal és a fizetés egy részével még adósok vagyunk. De nemcsak a játékosok, a klub egyik dolgozója sem kapta meg a járandóságát – így a mostani vezetőség sem.

– Amikor azt hallja, hogy Prukner László, a Fradi szakmai igazgatója arról beszél a televízióban, hogy nem egységes a csapat, hogy a problémákat nem lehet az öltözőn belül tartani, hogy a játékosok közötti viszony nem a legjobb, mire gondol?
– Arra, hogy ha normális pénzügyi háttérrel tudna működni a labdarúgó zrt., nem lennének ilyen gondjaink. Ahogy játékosunk, Balog Zoltán is mondta: a magyar labdarúgó sajnos hozzászokott ahhoz, hogy baj van, a légiósoknak furcsa ez, és feszültségeket szülhet. Március végén bementem az öltözőbe, és elmondtam, ha van pénz, fizetünk, de ha nincs miből, hiába szeretnénk. Ám azt garantálom, hogy június közepéig mindenkinek minden járandóságát megadjuk. Többet nem tudok most tenni. A játékosok azt mondták erre, hogy rendben. André Schembri megkérdezte: ez száz százalék? Száz – feleltem. Jó, akkor mi mindent megteszünk a pályán – mondta a máltai csatár. Ebben maradtunk. Persze tisztában vagyok vele, hogy a helyzet zavart okoz a fejekben, ezért is értékelem nagyra, hogy még mindig van esélyünk a dobogóra. Tavaly nyáron senki sem hitte, hogy itt tartunk majd, ez szerintem kimagasló szakmai siker, még akkor is, ha mostanában valóban nem brillírozik a csapat.

– Valójában milyen a ferencvárosi futball pénzügyi helyzete?
– Az előző vezetőség februárban az adósságok miatt végelszámolást kezdeményezett a zrt. ellen, ami jogutód nélküli megszűnést von maga után. Akkor mondta Kubatov Gábor, az FTC klub képviseletében, hogy az anyaegyesület ötszázalékos részesedése révén megakadályozza ezt. Ha nem ez történik, ma már nincs ferencvárosi futball. Elhiheti, hogy az FTC száztizenkét éves történetének legsúlyosabb pillanata volt, nem túlzok, ha azt mondom, a sírból hoztuk vissza a Fradit. A klub azt szeretné, ha a futballcsapat újra a Ferencváros egyik szakosztálya, önálló, de az egyesületbe integrált szakosztálya lenne, ezért visszavásárolná a zrt.-t. Illetve először a zrt.-t, aztán az ingatlanokat, de ez még odébb van. Amikor idejöttem, arról tájékoztattak, hogy nagyjából kétszázmillió forintos tartozása van a cégnek, azóta kiderült, csaknem ötszázmillió az a kétszáz.

A TELJES INTERJÚT, AMELYBEN OROSZ PÁL BESZÉL ARRÓL, HOGYAN JÖHETETT ÖSSZE ILYEN MÉRTÉKŰ TARTOZÁS, ILLETVE MI LEHET A KIÚT, KERESSE A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik