Mészáros Norbertet felmentette a CAS!

Vágólapra másolva!
2011.05.05. 16:56
null
Mészáros Norbert újra játszhat a DVSC-ben (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felmentette Mészáros Norbertet, ellenben Vukasin Polekszics büntetését helybenhagyta – adta hírül a dvsc.hu.

 

Mint ismert, a CAS március 10-én hallgatta meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által eltiltott két futballistát, a velük tartó ügyvédeket, illetve tanúként Dombi Tibort és Djordje Panticsot. Az UEFA azért marasztalta el a két játékost, mert a szövetség szerint nem tettek eleget jelentési kötelezettségüknek, amikor megpróbálták őket megvesztegetni. A védőt 2011. december 31-ig, a kapust 2012. június 30-ig tiltotta el a szövetség.

A montenegrói kapus – aki korábban elismerte a megkeresést – enyhítés reményében fordult a CAS-hoz, míg a védő felmentésben bízott, hiszen egyáltalán nem került kapcsolatba semmiféle, mérkőzést befolyásolni szándékozó személlyel.

A CAS ma hozott ítéletet: Mészáros Norbertet felmentette, Vukasin Polekszics büntetését azonban helybenhagyta. Mészáros az ítélet után nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

„Elvettek egy évet az életemből. Mindig is mondtam, hogy senki sem keresett, így nem volt mit jelenteni. Köszönöm a debreceni vezetőknek, hogy mindvégig mellettem álltak. December óta az első csapattal készülök, fizikailag rendben vagyok, a lelkem sérült, de mostantól arra összpontosítok, hogy minél hamarabb újra fel tudjam magam építeni. Az ügyvédemmel már megbeszéltük, egyeztetni fogunk az esetleges kártérítés lehetőségeiről" – fogalmazott a védő.

A CAS KÖZLEMÉNYE

LABDARÚGÁS – FOGADÁSI CSALÁS


A NEMZETKÖZI SPORTDÖNTŐBÍRÓSÁG HELYBENHAGYJA A VUKASIN POLEKSZICCSEL SZEMBENI SZANKCIÓKAT, DE ELTÖRLI MÉSZÁROS NORBERT ELTILTÁSÁT


„A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) meghozta végső verdiktjét a Mészáros Norbert és Vukasin Polekszics vs. Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ügyben. A CAS részben helybenhagyja az UEFA fellebbviteli bizottságának 2010. szeptember 8-i döntését, és fenntartja Vukasin Polekszics eltiltását 2012. június 30-ig, ugyanakkor felmenti Mészáros Norbertet és eltörli eltiltását.

 

Mészáros és Polekszics a Debreceni VSC játékosai voltak a 2009–2010-es idényben. 2009. október 20-án mindketten játszottak a DVSC–Fiorentina (3–4) Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen. A találkozóval kapcsolatban nyomozott a bochumi ügyészség és nyomozóhivatal az UEFA fegyelmi szervével közösen. A nyomozás felderítette, hogy egy bűnözői csoport megkísérelte manipulálni a mérkőzést fogadási csalás szándékával. Az esetet jelentették az UEFA fegyelmi bizottságának. Mindkét labdarúgót azzal gyanúsították, hogy a lojalitás és integritás elveit megszegve nem jelentették, hogy megkeresték őket a fogadási manipuláció keretében, és olyan viselkedést tanúsítottak, amely befolyást gyakorolhatott a mérkőzés alakulására és végeredményére. A fegyelmi bizottság Mészárost 2011. december 31-ig, Polekszicset 2012. június 30-ig eltiltotta, valamint előbbit 7000, utóbbit 10000 euróra büntette meg. A szankciókat helybenhagyta az UEFA fellebbviteli bizottsága.

 

2010. október 29-én mindkét játékos fellebbezéssel fordult a CAS-hoz, kérve a büntetés eltörlését (Mészáros), illetve annak mértékének csökkentését (Polekszics). Az ügyet a CAS bírói testülete – Luigi Fumagalli (Olaszország, elnök), Gurovits András (Svájc) és Christian Duve (Németország) vizsgálta meg.

 

A két játékost 2011. március 10-én hallgatták meg Lausanne-ban, ekkor mindkét fél, jogi képviselőik és tanúik is előadták álláspontjukat.

 

A CAS helybenhagyta az UEFA Vukasin Polekszicsre vonatkozó döntését, mivel úgy találta, hogy bizonyítást nyert a tényállás, amely szerint a játékos kapcsolatba került a fogadási manipulációval foglalkozó bűnözői csoporttal. Nem jelentette az esetet az UEFA-nak, pedig kötelessége lett volna. Polekszics ezzel megsértette az UEFA előírásait és szabályait.

 

A CAS döntéshozói eltörölték a Mészáros Norbertet eltiltó UEFA-határozatot, mivel véleményük szerint a Sportdöntőbíróságnak benyújtott bizonyítékok nem bizonyultak elégségesnek. A testület úgy ítéli meg, nem bizonyítható megfelelően, hogy ebben az esetben megsértették volna az UEFA szabályait.

 

Azt, hogy ténylegesen manipulálták volna a DVSC–Fiorentina Bajnokok Ligája mérkőzést, a CAS nem tudta megállapítani eljárása során.”

Lausanne, 2011. május 5.

A TÉMÁVAL A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMA BŐVEBBEN IS FOGLALKOZIK!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik