Eldőlt ez is: kiesett a Siófok, bennmaradt a Pápa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.02. 16:25
null
Érthetően bánatosak voltak a siófoki játékosok – főképp a tizenegyest rontó Melczer Vilmos (balról a második) (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 30., azaz utolsó fordulójában eldőlt, hogy az Eger mellett a Siófok esett ki az élvonalból. A Balaton-partiak az Újpestet fogadták, de a mérkőzés egyetlen találatát a vendégek szerezték, miközben a Siófok legnagyobb riválisa, a Lombard Pápa 1–1-re végzett a Luquétől, Fernandótól és Kovac Zoltántól is búcsúzó Diósgyőr otthonában.

A SIÓFOKÚJPEST MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A DIÓSGYŐRI VTKLOMBARD PÁPA BAJNOKI ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT PEDIG ITT ÉRHETI ÉRHETI EL!

Ha kiélezett, végsőkig feszített aranyharcot nem is hozott az NB I most véget érő idénye, a kiesés elleni küzdelem tartogatott izgalmakat, hiszen csak az utolsó fordulóban dőlt el, hogy a már korábban ki- és szétesett Eger mellett a Diósgyőrbe látogató Lombard Pápa vagy az Újpestet fogadó Siófok int-e búcsút az élvonalnak.

A diósgyőri játékosok köszöntése miatt pár perccel később indult útjára a labda Diósgyőrben, mint Siófokon, és már vezethetett volna Horváth csapata, amikor először labdába ért közel 300 kilométerrel arrébb a Pápa, de Melczer Vilmos lövését nagy bravúrral védte Balajcza Szabolcs.

A másik mérkőzésen Szabó Ottó szerezhette volna az első találatot, ám a szabadrúgása kissé pontatlannak bizonyult, miközben a diósgyőri szurkolók egy gigászi Francisco Gallardo-mezzel próbálták meg maradásra bírni harmadik spanyol kedvencüket. Harcosan kezdett a Siófok, idegesen a Lombard, és sokat tehetett volna a pápaiak lelki egyensúlyának helyrebillentéséért az újpesti Simon Krisztián, vagy saját légiósuk, César Quintero, azonban mindketten kihagyták ajtó-ablak helyzetüket.

Miskolcon nem született gól az első félidőben (Fotó: Korponai Tamás)

Stílszerűen a 20. percben adták körbe a DVTK stadionjában Fernando 20-as mezét, és éppen ekkoriban vették át a mérkőzés irányítását a hazaiak, miközben Siófokon tetőfokra hágtak az izgalmak, mert Melczer Vilmos büntetőt rúghatott, Balajcza Szabolcs azonban egy gyors vetődéssel kiütötte a bal sarok elől a nem különösebben jól megrúgott labdát!

A FÉLIDŐBEN
Az első félidőben Melczer Vilmos és Rudolf Gergely tehette volna a legtöbbet a Siófok bennmaradásért, de előbbi büntetőt, utóbbi ziccert hibázott. Az első 45 perc után tehát továbbra is riválisa előtt állt a tabellán a Pápa.

A félidők hajrájában is akadtak izgalmak: Kurucz Péter fogott meg egy villámgyors vetődéssel egy Bavon Tshibuabua-ziccert, Fernando pedig kevés híján egy gyönyörű átemeléssel köszöntötte magát s 34. születésnapja és utolsó profi mérkőzése alkalmából. A szünet előtti utolsó sansz a gólszerzésre Rudolf Gergely előtt adódott, a támadó egyedül vihette a kapusra a (Gallardo által zseniálisan odatett) labdát, azonban a válogatott támadó hozta a tavaszi formáját.

Siófokon jó öt perccel vonulhattak hamarabb szünetre, mint Diósgyőrben, ám a második félidőt már egyszerre kezdték mind a két helyszínen. A fordulást követően kis híján kitört a népünnepély Diósgyőrben, Luque azonban hat méterről a kapu fölé lőtt, majd egy szabadrúgása, ha nem is sokkal, de elsuhant a bal alsó mellett. Egyik menekülő sem szaggatta az istrángot a szünet utáni első negyedórában, kevés valósult meg a mérkőzés előtt ígért megalkuvást nem tűrő, lelkes játékból.

Szűcs Lajosra ellenben most sem lehetett panasz, csinos légi út után találkozott a Vági András által meglőtt labdával a jobb felső előtt, de Ribánszki Lászlónak is nagyot kellett nyújtózkodnia a csereként beállt Belicky Gergő közeli próbálkozásánál. Gól nélkül érkeztünk el a 77. perchez: a DVTK-szurkolók az egyik nagyobbik lelátóra kiírták Luque nevét kis piros és fehér táblákkal – csodálatos élőképet láthattunk, a spanyol nem is bírta ki könnyek nélkül.

A dupla hajrát egy döngő Gohér Gergő-kapufa vezette fel, előtte Luque fantasztikusan ugratta ki a védőt, Siófokon viszont elmaradtak a huszáros hazai rohamok – és hogy rosszabb kedvük legyen a csapatért szorítóknak, a 83. percben GEORGES GRIFFITHS pár szép csellel betört a 16-oson belülre, lövése pedig VADÁSZ VIKTORRÓL a kapu közepébe pattant. A gól után elhagyta a pályát Luque, aki könnyes szemmel integetett körbe – 77-es számú diósgyőri játékost nem cserélnek le egyhamar, hiszen Luque tiszteletére a vezetők 10 évre visszavonultatták ezt a mezt.

A legvégén egy kurta percre felcsillant az esély a Siófok előtt, mert egy újabb Gohér-kapufa után KÁDÁR TAMÁS a kapuba vágta a kipattanót, ám nem sokkal rá betalált az újpesti ZAMOSTNY BALÁZS is: kiesett tehát a Siófok, bennmaradt a Pápa.


Méltón búcsúzott a DVTK a visszavonuló José Luquétól (Fotó: Korponai Tamás)
Méltón búcsúzott a DVTK a visszavonuló José Luquétól (Fotó: Korponai Tamás)


Hosszas elemzéssel később jelentkezünk majd, de az örök közhely most is ül: csak magának köszönheti a sorsát a kieső csapat, jelen esetben a Siófok, azonban a Pápa sem került volna szorult helyzetbe, ha nem szúrja el a tavaszát. Az Újpest sem örülhet felhőtlenül a három pontnak, nem véletlenül harangozták be jó előre a nagytakarítást és az edzőváltást, és ugyanez játszódik le a szintén csalódást keltően szereplő Diósgyőrnél is.

A TALÁLKOZÓ UTÁNI NYILATKOZATOK





A MÉRKŐZÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA


A SIÓFOKÚJPEST MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A DIÓSGYŐRI VTKLOMBARD PÁPA BAJNOKI ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT PEDIG ITT ÉRHETI ÉRHETI EL!

NB I

30., UTOLSÓ FORDULÓ

DIÓSGYŐRI VTK–LOMBARD PÁPA 1–1 (Kádár 90., ill. Vadász 83. öngól)

SIÓFOK–ÚJPEST FC 0–1 (Zamostny 90.)

SZŰCS LAJOS: JÖVŐRE JOBBAK LESZÜNK! – NYILATKOZATOK

„A tavasz volt a nehéz – nyilatkozta Szűcs Lajos a Sport1-nek arra a felvetésre, hogy nehéz menet volt a mai. – A lényeg, hogy bennmaradtunk. Nagyon nehéz volt a mérkőzés, csókoltatom a feleségemet, a gyerekeimet, a Danikámat, a Lalikámat, az édesanyámat, mindenkit. Bennmaradtunk, és jövőre jobbak leszünk!"

„Úgy gondolom, hogy nagyon nagyot küzdött a csapat. Mindenféleképpen szeretném megnézni az érvénytelenített második gólunkat, hogy les volt-e. A lényegen nem változtat, hála a jó Istennek bennmaradtunk, ez a lényeg. Mindig is bíztam ebben, de azt nem gondoltam volna, hogy Miskolcon, egy ilyen hatalmas szurkolótábor előtt fog ez majd eldőlni. Nagyon nehéz mérkőzés volt. Azt gondolom, a csapat jelesre vizsgázott küzdeni tudásból, és akár nyerhettünk is volna. Úgy érzem, ma a jobb csapat hagyott itt két pontot, ez pedig a Pápa volt.

„Az igyekezettel és az akarással nem volt probléma, de sokkal higgadtabban kellett volna játszanunk. Idegesek voltunk, és a 11-est is kihagytuk, ami után még görcsösebbek lettünk. Úgy gondolom, hogy a büntető jelentette a fordulópontot, után még nagyobb teher került a játékosokra. Ilyen helyzetben nagyon profinak kell lenni, és gólra kell váltani a büntetőt. A félidőben próbáltam oldani a feszültséget, ám sajnos nem sikerült. A futball már csak ilyen, vannak győztesek és vesztesek, mi most az utóbbi szerepbe kerültünk. Az NB II-ből való visszajutásról még korai beszélnünk, meg kell várnunk, hogy miként alakul az átigazolási szezon" – nyilatkozta a Siófok szakmai igazgatója, Horváth Károly a Magyar Televíziónak.

„Nem lehetek elégedett ezzel a szezonnal, nekem egyáltalán nem tetszett. Természetesen most a szabadnapok következnek, de azért senkinek sem szabad teljesen elengednie magát. Beszéltem már Kozma Istvánnal a jövőről, utazunk majd Belgiumba edzőtáborba, aztán meglátjuk. A keret átalakulásáról csak annyit: amit korábban nyilatkoztam, hogy a csapat harminc százalékát ki kell cserélni, az továbbra is él, ebbe Christ és Szélesi nem tartozik bele, a többiek meg tudják magukról, kik azok" – értékelte az évet az Újpest ideiglenesen kinevezett edzője, Marc Lelievre.
„Arról szólt a mérkőzés, hogy becsülettel, tisztességesen játsszuk le. Gratulálok a Pápának, sajnálom a Siófokot mert nagyon szép eredményeket értek el, de ilyen a futball. Sok kihagyott lehetőségünk volt, de örülök, hogy mégis sikerült kiegyenlítenünk a szurkolótáborunk előtt” – mondta Kovac Zoltán a mérkőzést követően a Sport1-nek.

„Látványos foci volt, jól fociztunk. Az első 20 percben nem, idegesek voltak a játékosok, lassan jöttek bele a meccsbe, de a második félidőre felengedtek és megnyerhettük volna a meccset” – tette hozzá a diósgyőri edző.
„Köszönjük az elismerő szavakat, ezek nagyon sokat számítanak nekünk – mondta ezt már a gratulációk után a Lombard hétfőn kinevezett vezetőedzője, Tóth Bálint. – Mentálisan már a mérkőzés elején ott voltunk, és az első 15 perc a miénk volt. Utána jött egy holtpont, lüktetett a játék ide-oda, mindkét csapatnak voltak lehetőségei. Egy kicsit úgy érzetem ekkor megtorpantunk kicsit, a szünet nagyon jókor jött. Akkor összeraktuk magunkat. Az a baj, hogy volt két-három sérültünk, de kitűnőre vizsgáztak, aztán utána a szerencse is mellénk állt hátul is meg elöl is. A sorsunk ekkor már nem a saját kezünkben volt, de a jó Isten megsegített minket, és az az alázat, amelyet a játékosok bemutattak, meghozta a gyümölcsét.”

„Nem voltam ideges a pálya szélén, én a 12. játékos vagyok, látom kívülről, mi zajlik a pályán. Egy edző nem lehet ideges. Az más, hogy ott téblábol, mert nagyon messze van a kispad a pályától, ezért kell közelebb menni az oldalvonalhoz” – zárta mondandóját a pápai mester.
NB I, 30. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés Játékvezető
Május 31., péntek
17.00 MVM Paks–Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 0–1 Solymosi Péter
19.00Ferencváros–Kaposvári Rákóczi 2–2Szabó Zsolt
Június 1., szombat
14.00
Egri FC–Győri ETO FC 2–3 Szőts Gergely
16.00
Szombathelyi Haladás–Budapest Honvéd 1–1 Fábián Mihály
16.00
MTK Budapest–Debreceni VSC-Teva 3–1 Szilasi Szabolcs
18.30
Videoton FC–Pécsi MFC 1–2 Németh Ádám
Június 2., vasárnap
16.30
Siófok–Újpest FC 0–1 Farkas Ádám
16.30
Diósgyőri VTK–Lombard Pápa 1–1 Andó-Szabó Sándor
TABELLA GÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETREND EREDMÉNYEK
A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Győri ETO 30 19 7 4 57–33 +24 64
2. Videoton FC 30 16 6 8 52–24 +28 54
3. Budapest Honvéd 30 15 7 8 50–36 +14 52
4. MTK Budapest 30 15 6 9 43–30 +13 51
5. Ferencváros 30 13 10 7 51–36 +15 49
6. DVSC-Teva 30 14 4 12 47–36 +11 46
7. KTE-Phoenix Mecano 30 12 8 10 42–42 0 44
8. Haladás 30 11 11 8 36–27 +9 44
9. Újpest FC 30 11 8 11 40–42 –2 41
10. Diósgyőri VTK 30 9 11 10 31–39 –8 38
11. Kaposvári Rákóczi 30 10 7 13 35–38 –3 37
12. Pécsi MFC 30 10 7 13 33–44 –11 37
13. MVM Paks 30 8 11 11 40–38 +2 35
14. Lombard Pápa FC 30 7 7 16 26–46 –20 28
15. Siófok 30 7 4 19 31–61 –30 25
16. Egri FC 30 3 6 21 25–67 –42 15

A bajnok Győri ETO FC a Bajnokok Ligája selejtezőjében, míg az ezüstérmes Videoton, a bronzérmes Bp. Honvéd és a kupagyőztes Debreceni VSC-Teva az Európa-liga selejtezőjében indul. Az Egri FC és a Siófok kiesett az NB I-ből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik