Sousa Crespóról és az átigazolásokról - interjú

Vágólapra másolva!
2011.07.02. 11:34
null
Sousa figyelmébe több mint ötszáz játékost ajánlottak a felkészülés során (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője a tegnapi, Banská Bystrica ellen 3–1-re megnyert nemzetközi felkészülési mérkőzésen mutatkozott be a fehérvári közönség előtt. A portugál szakember átigazolási stratégiájáról, többek között Hernán Crespóról és az érkező spanyol játékosokról is beszélt a Nemzeti Sportnak a találkozót megelőzően.

– Három spanyol játékost szerződtetett a klub, amióta Ön a vezetőedző. A spanyol vonalat, a spanyol „vért" előnyben részesíti?
– Érdemes tisztáznunk valamit: a magyarországi piac elsőbbséget élvez, abszolút prioritást. Miért? Mert a labdarúgók nem ismeretlen közegbe csöppennek, ha a Videotont választják. Ismerik az országot, a futballkultúrát, tisztában vannak vele, mit képvisel a Videoton. Csakhogy a helyzet természetesen nem ennyire egyszerű. Az első feltétel az, hogy a kiválasztott játékos akarjon közénk tartozni, akarjon a Videoton sikeréért dolgozni, mert ez máris hatalmas motivációs töltetet jelent. Ha az említett hozzáállás megvan az adott emberben, rátérhetünk az anyagiakra. Ekkor teljesedik ki a kép, de a rendelkezésedre álló összeg és az igények közti különbség még mindig gátat szabhat az elképzeléseknek, a találkozásnak.

– Mint például az argentin Hernán Crespo esetében, aki olasz sajtóhírek szerint szintén célkeresztbe került?
– A vágyaink konkretizálódhatnak, de ettől még nem feltétlenül válnak valósággá. Nem állunk meg, a profilok megvannak, a keresés akkor is folytatódik, ha bezár a piac, de péntekig is több mint ötszáz futballistát ajánlottak a figyelmembe néhány hét alatt.

– Kinek a döntése volt Lipták Zoltán csapatkapitányi kinevezése, az Öné vagy a csapaté?
– Az enyém, de a csapat véleményével összhangban hoztam meg.

– Lázár Pál Törökországba szerződött. Van beleszólása az eladásokba, vagy pusztán szemlélő?
– Edzőként nem csorbulhat ez a hatásköröm sem. Egy klub, egy edző, egy játékos életében folyamatos az egyensúlykeresés. Amikor a játékos gondolatban már eldöntötte, hogy távozni akar, úgy érzi, új kihívásra van szüksége, már tett is egy lépést a búcsú felé.

– A Sturm Grazra, a Bajnokok Ligája-selejtezőre még nem gondol?
– Egyelőre inkább a Kecskemét elleni Szuperkupa-mérkőzésünk foglalkoztat, időben az van közelebb. A Sturm egy meccsét a helyszínen megnéztem, néhánynak pedig a felvételét szereztem be, azokat is megnéztem. Az osztrákok edzője, Franco Foda a Sturmban fejezte be játékoskarrierjét, ott lett menedzser. Konszolidálta a csapatot, a személye a folyamatosság bizonyítéka.


A TELJES INTERJÚT – AMELYBŐL KIDERÜL SOUSA ÁLLÁSPONTJA AZ UTÁNPÓTLÁS-JÁTÉKOSOKRÓL IS – A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN OLVASHATJA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik