Újpest: vérvétel a hirtelen szívmegállás megelőzése érdekében

Vágólapra másolva!
2010.10.06. 13:37
Különleges egészségügyi szűrésen vettek részt szerdán az Újpest labdarúgói: a hirtelen szívmegálláshoz vezető megbetegedésre való hajlamot szűrik ki szervezetükben egy speciális eljárással – adta hírül a klub honlapja.

Mintegy húsz játékos, köztük Rajczi Péter, Balajcza Szabolcs, Böőr Zoltán és Tisza Tibor adott vért, hogy a szakemberek a jövő hétre meghatározhassák szervezetükben az úgynevezett BNP-hormon szintjét, amelynek alapján meghatározható, hajlamosak-e a heveny szívelégtelenséghez vezető megbetegedésre. Magyarországon futballcsapatnál még nem végeztek ilyen vizsgálatot.

Az elmúlt években több tragikus esemény történt Magyarországon és külföldön egyaránt: fiatal sportolók veszítették életüket hirtelen szívmegállás következtében. Legtöbbször maguk az áldozatok sem tudták, hogy szívbetegedésben szenvednek, pedig az esetek többségében előre kimutatható a megbetegedésre való hajlam, s ezzel megelőzhetők a tragédiák.

A BNP-hormon vérben történő meghatározásával még a panaszmentes szakaszban, idejében felismerhető a sportolóknál jelentkező ismeretlen eredetű szívmegálláshoz vezető megbetegedésre való hajlam.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik