A Gyirmótnak és a Pécsnek nemcsak egymással gyűlhet meg a Baja - NB II-es beharangozó II.

Vágólapra másolva!
2011.03.04. 12:18
null
A Pécsi MFC az ősszel többek között az FTC II-t is legyőzte (Fotó: Hegedüs Gábor)
Címkék
Olvasóink már megszokhatták, hogy a labdarúgó-bajnokságok szezonjainak kezdete előtt honlapunk beharangozóval jelentkezik. Itthon az NB II tavaszi idénye ezen a hétvégén rajtolt, ebből az alkalomból szétnéztünk a másodosztályban: mi történt a téli szünetben, mennyit változtak a keretek, mik az esélyek a feljutás és a kiesés szempontjából. A mai, második részben a Nyugati csoport csapataival foglalkozunk.

 

A SZÁMOK TÜKRÉBEN
– Az őszi szezonban a legtöbb gólt a Gyirmót szerezte, 36-ot.
– A Pécsi MFC védelme volt a leghatékonyabb, a pécsiek kapták a legkevesebb gólt, 9-et.
– A legtöbb győzelmet (10-et) a Gyirmót és a Pécs aratta.
– A legkevesebbszer (2-szer) a Videoton II kapott ki.
– A legtöbbször (7-szer) a Budaörs játszott döntetlent.
– A Veszprém – egyedüliként az NB II-es mezőnyben – nem játszott döntetlent.
– A legtöbbször (11-szer) a Veszprém és a Kaposvölgye veszített.
– A legkevesebbszer (2-szer) a Bp. Honvéd II és a Kaposvölgye győzött.
– A legkevesebb gólt a Bp. Honvéd II szerezte (9-et), a legtöbbet a Kaposvölgye kapta (33-at).
– A legkevesebb találat a Ferencváros II mérkőzésein esett, 27. Ebből 13-at a „kis Fradi″ szerzett, 14-et ellenfelei értek el.
Pályaválasztóként nincs veretlen csapat az NB II Nyugati csoportjában.
Hazai pályán a Pécsi MFC szerezte a legtöbb pontot, 19-et.
Pályaválasztóként az FC Ajka volt a leggólerősebb 17 találattal.
Otthonában a Pécs és a Videoton II védekezett a legjobban, mindkét csapat négy gólt kapott.
Vendéglátóként a Győri ETO II kapott ki a legtöbbször, 6-szor.
Vendégként a Gyirmót nyert a legtöbbször (6-szor), és a gyirmótiak jegyzik a legtöbb találatot (20-at).
Idegenben egyedül a Győri ETO II nem szenvedett vereséget, hat meccséből ötöt megnyert, egy döntetlen lett.
– A Kaposvölgye az ősszel mind a hét idegenbeli mérkőzését elveszítette, és vendégként a legtöbb gólt kapta (23-at).
– Idegenben – a Kaposvölgye mellett – a Bp. Honvéd II nem tudott győzni, a kispestiek mindössze egy gólt szereztek.
Látogatóként a Kozármisleny és a Kaposvölgye veszített a legtöbbször, 7-szer.
– Egy mérkőzést még nem játszottak le az őszi szezonból, a 4. fordulóból elhalasztották a Ferencváros II–Bp. Honvéd II találkozót.
– A Pécsi MFC–Barcsi SC mérkőzés a vendégek hibájából elmaradt, a találkozó három pontját 3–0-s gólkülönbséggel a vétlen pécsiek kapták.

KÉTSZEREPLŐS VERSENYFUTÁS A FELJUTÁSÉRT

Bár a bajnokságnak csak a felén vagyunk túl, azaz egy teljes szezon még hátra van, nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük: az előttünk lévő bő három hónapban (az NB II-ben az utolsó fordulót a június 11-i hétvégén rendezik) a Nyugati csoportban két csapat küzd reálisan a feljutásért: a Gyirmót és a Pécsi MFC. Az első helyre ugyan odaérhet az említett két gárdával szemben mindössze egypontos hátrányban lévő Videoton II is, de a fehérváriak második csapata nem kerülhet fel az élvonalba.

A Gyirmót FC már évek óta ott van a feljutásra legesélyesebb csapatok között. Három évvel ezelőtt bronzérmes volt, a 2008–2009-es kiírásban bajnok lett a Nyugati csoportban, ám mert nem kapta meg az NB I-es licencet, ezért helyette az ezüstérmes Lombard Pápa jutott fel az élvonalba. Az előző bajnokságban egy ponttal gyűjtött kevesebbet, mint az első helyezett BFC Siófok, és most, a tavaszi szezon rajtja előtt, a tabella élén áll.

Gyirmóton adottak a feltételek az NB I-hez, és készül is a klub az élvonalbeli szereplésre. Épül a vendégszektor, amely később fedett lesz, és ezer fős lesz a befogadóképessége. A csapat keretében mindössze egy változás volt: szerződtették Bognár Zsoltot, aki legutóbb Diósgyőrben futballozott, de gyakorlatilag hazatér Győrbe, hiszen a megyében (Csornán) született, és az ETO játékosaként mutatkozott be az élvonalban.

A Gyirmóttal azonos pontszámmal – csak rosszabb gólkülönbsége miatt – áll a második helyen a Pécsi MFC, amelynél nagyságrendekkel nagyobb volt a téli játékosmozgás, mint a riválisnál. Öten távoztak, közülük Zamostny Balázs Újpestre igazolása váltott ki nagy visszhangot, hiszen finoman szólva nem békében váltak el egymástól a felek. Horváth András és Cseri Tamás (aki az ősszel már a közlekedésieknél szerepelt kölcsönben) a BKV Előréhez igazolt, Simonfalvi Gábor – kölcsönben – visszatért Zalaegerszegre, és szerződést bontottak ifjabb Bozsik Józseffel is. Lovrencsics Gergő esete is fölöttébb érdekes, ő aláírt a Lombard Pápához, de csak a nyártól távozik, addig „átköltözött" a bírói öltözőbe...

Öten érkeztek a csapathoz: Fodor Ferenc az angol harmadosztályú Oldham csapatától igazolt vissza nevelőegyesületébe, a nigériai Egejuru Godslove Ukwuoma (akiről elterjedt a hír, hogy esetleg abbahagyja a futballt, és Hollandiában civilként próbál érvényesülni) Kaposvárról, míg a ghánai Ellis Samuel Ato a Kaposvölgye együttesétől jött. Barcsról két montenegrói játékos, Sztevan Pavicsevics és Marko Szcsepanovics szerződött a PMFC-hez, amelynek egyértelműen a feljutás a célja. A háttér itt is adott az NB I-hez.

AKIK IGÉNYT TARTHATNAK VALAMELYIK ÉREMRE

Az NB I-es klubok második csapatai közül a Nyugati csoportban a Videoton II szerepelt a legjobban, és könnyen lehet, hogy a jelenleg harmadik helyen álló együttes a szezon végén is érmes pozícióban zár – feljutni mindenesetre nem tud az NB I-be, hiszen a szabályok szerint minimum egy osztállyal lejjebb kell szerepelnie, mint az első csapat (a többi tartalékcsapat közül a Győri ETO II a középmezőnyben tanyázik, a Ferencváros II és a Bp. Honvéd II viszont – úgy tűnik – a kiesés ellen harcol a tavaszi szezonban).

Az éremre esélyesek között feltétlenül meg kell említeni a Bajai LSE-t, amelynek vezetőedzője, Bognár György nemcsak a bajai labdarúgás, hanem a Nemzeti Sport és a Sport Televízió szakértője is. A télen a horvátországi Vodicében edzőtáborozó Bács-Kiskun megyei csapattól Ceglédre távozott Kurucsai Milán és Vincze Zoltán, Tamási Gábor kölcsönből visszatért Paksra, Vuits Viktor Kalocsára, ifj. Bognár György Újbudára ment, Szili Attilával szerződést bontottak. Négyen érkeztek, közülük a legnagyobb fogás a korábban a Pécsi MFC-ben, a Ferencvárosban, a Győri ETO-ban és a Kaposvárban is NB I-es mérkőzéseken szerepelt Kardos Ernő, aki legutóbb az osztrák negyedosztályban futballozott. Forgács András Tatabányáról, Szauter István Érdről, Csordás Szabolcs az MTK-tól igazolt Bajára. A bajnoki cím megszerzésére kevés esélyt adunk a bajaiaknak, de közvetve mindenképpen beleszólhatnak az aranyérem sorsába, hiszen megkeseríthetik az előttük állók sorsát. Ősszel például a Pécset 2–1-re legyőzték...

Egy jól sikerült tavaszi meneteléssel akár az FC Ajka is odaérhet a dobogó legalsó fokára. Az ajkaiaknál szerepel a góllövőlistát jelenleg vezető Mihalecz Péter, és a csapat mellett szól, hogy nem volt nagy változás a keretben, azaz összeszokott a társaság. Kovács Gábor Balatonfüredre, Páli Norbert Hévízre, Manganelli Attila Ausztriába távozott, a felkészülési meccseken sokat durváskodó, többször kiállított Sallér Márkkal pedig – fegyelmi okokból – szerződést bontottak. Egy játékos érkezett, Rácz Ferencet a Szombathelyi Haladás adta kölcsön az ajkaiaknak.

NEHÉZ A KÖZÉPMEZŐNYBŐL ELŐRETÖRNI – DE NEM LEHETETLEN

AZ NSO AJÁNLJA
Borsodiak üldözik a kameruniakkal is erősítő Szparit – Beharangozó, NB II Keleti csoport

Az FC Tatabányánál két dolog is hátráltatta a felkészülést: anyagi gondok és a láz. Utóbbi, azaz a lázas megbetegedések miatt felkészülési mérkőzést kellett lemondania a csapatnak, a finanszírozási problémák miatt pedig nem nagyon volt pénz erősítésre. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne érkezett volna játékos: visszatért Tatabányára a régebbi kedvenc, Tóth Zoltán, aki megjárta a ZTE-t, és legutóbb a Bp. Honvédban futballozott. Ködöböcz Csaba Vecsésről, Nagy Zoltán Szombathelyről, Kovács Dávid Újpestről érkezett, míg a távozók között Forgács Andrást (Bajai LSE), Ferkó Csabát (Vasas), Kollár Dánielt (SZTK-Erima), Szabó Istvánt (Fóti SE) és Szalai Tamást találjuk.

A BKV Előrénél az a cél, hogy a gárda stabil középcsapat legyen, a keret erre alkalmas. Távozott Gajda István Békéscsabára, Makra László a Rákosmenti KSK-hoz és Nagy Attila Érdre, érkezett Farkas Krisztián Szolnokról, Horváth András Pécsről és Ribi Roland Mórról.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
13 gólos: Mihalecz Péter (FC Ajka)
11 gólos: Kormos László (Bajai LSE)
8 gólos: Pölöskey Péter (Ferencváros II)
7 gólos: Berde István (Győri ETO FC II), Csopaki István (BKV Előre), Tóth Norbert (Gyirmót FC)
6 gólos: Baumgartner Attila (Gyirmót FC), Gyurcsó Ádám (Videoton-PFLA), Laki Balázs (Gyirmót FC), Sztevan Pavicsevics (Barcsi SC: 6, Pécsi MFC: 0)

A Szigetszentmiklósi TK-Erima a játékoskeret erőssége alapján előrébb is állhatna, sőt valószínű, hogy a tavasszal feljebb is lép a táblázaton. Várhidi Péter együttesétől több rutinos játékos is távozott: az ősszel öt gólt szerző Tóth Mihály Törtelre, Pomper Tibor a Solti FC-hez, Kincses Péter a Bp. Honvédhoz igazolt. Rajtuk kívül Zsömlye György Veszprémbe szerződött, Koszó Balázs visszatért Kecskemétre, Mojzer György Csepelre, Kozma István Soroksárra, Madar Máté a Honvédhoz távozott kölcsönbe, Balikó Milán kapus pedig Ausztriába ment az SC Oberpullendorfhoz. Nyolcan érkeztek, íme a lista: Tarczy Pál (Szolnoki MÁV), Dénes Zsolt (Békéscsaba), Sallai Balázs (REAC), Kiss Krisztián (RAFC), Fekete Ádám (Nyíregyháza), Béres Ferenc (legutóbb Lombard Pápa), Kollár Dániel (FC Tatabánya), valamint a Sárisápról kölcsönből visszatért Noah Makutima.

Budaörsön is akadt változás bőven. Sándor István a fehérorosz élvonalbeli Naftan Novopolockhoz igazolt, Melczer Vilmos osztályt váltva Siófokra szerződött, Papp Gábor az osztrák SV Haitzendorf játékosa lett, Kiss Tamás kölcsönből visszatért a REAC-hoz, és elment Nagy Róbert, Schafranek Ádám, valamint a fiatal kapus, Hoffer Csaba (Zsámbék). Utóbbi távozása és Horváth Zoltán kapus sérülése miatt az átigazolási időszak végén sürgősen kapusra volt szüksége a csapatnak, így egy „last minute-akció″ keretében Újpestről szerződtették Esterházy Mátyást. Rajta kívül Lipcsei Roland a REAC-tól, Kollega Krisztián Kozármislenyből, Szűcs Péter a Vasastól, a korábban Budaörsön már futballozó Koós Gábor pedig Szolnokról érkezett.

Anyagi gondokról érkeztek hírek az ősszel Kozármislenyből, valamint arról, hogy a csapat legismertebb játékosa, a Manchester United-verő Koplárovics Béla távozik a klubtól. Nos, a csatárral sikerült megegyezni, s marad Kozármislenyben, mások viszont eligazoltak. Csaba Gergő és a házi góllistát vezető Lauer Norbert Pogányba, Kollega Krisztián Budaörsre, Éles András Bogádra, Fónai Balázs Barcsra, Bozsoki Imre a Soproni VSE-hez, Nagy Gergő Zalaegerszegre, ketten pedig külföldre szerződtek: Finta Zoltán Ausztriába a Hartkirchen csapatához, Igor Pavlovic pedig Lengyelországba az Ostrowiec Swietokrzyski együtteséhez. Helyettük érkezett Koller Krisztián Barcsról, Fellai József a Kaposvölgyétől, Karacs Roland Újpestről, Asztalos Dániel és Tóth Barna a Bp. Honvédtól, és az átigazolási időszak utolsó napján sikerült megszerezni Petrók Viktort Kaposvárról. Cél a biztos bentmaradás, illetve a gazdasági háttér stabilitása.

Utóbbi elmondható a Barcsi SC-nél is, amelyet új ügyvezető, Kuczkó Gábor irányít, akinek elsődleges feladata a klub működési hátterének biztosítása, merthogy a játékosok több hónapig nem kaptak fizetést az előző tulajdonosi körtől. A Dragan Puskas irányításával készülő csapattól távozott Koller Krisztián (Kozármisleny), Tompa István (Nagyatád), Gyaraki László (Satelit FC Somogytarnóca) és Bernardo Frizoni da Cruiz Dias. A legnagyobb veszteséget az jelenti, hogy a Pécsi MFC-hez igazolt két, gólerős montenegrói játékos, Sztevan Pavicsevics és Marko Szcsepanovics, előbbi hat, utóbbi öt gólt szerzett az ősszel (ahogy a futball-zsargonban mondják, „tizenegy gól távozott az együttestől″).

Érkeztek is Barcsra játékosok, Fónai Balázs Kozármislenyből, Huzmi Gábor a Kaposvölgyéből, Thiago Ribeiro Da Silva Siófokról, Csongór Péter Teskándról, illetve jött négy szerb labdarúgó: Alekszandar Brdjanin, Damir Opacsics, Miroszlav Sztankovics és Zvezdan Sztefanovics

 

JELENTŐS VÁLTOZÁSOK AZ ALSÓ RÉGIÓBAN IS

 

HÁZI GÓLKIRÁLYOK
Gyirmót FC: Tóth Norbert (7)
Pécsi MFC: Gyánó Szabolcs, Lovrencsics Gergő (5)
Videoton-PFLA: Gyurcsó Ádám (6)
Bajai LSE: Kormos László (11)
FC Ajka: Mihalecz Péter (13)
FC Tatabánya: Folmer Krisztián (5)
Győri ETO FC II: Berde István (7)
BKV Előre: Csopaki István (7)
Szigetszentmiklósi TK: Majoros Árpád, Tóth Mihály (5)
Budaörs: Márkus Tibor (4)
Kozármisleny: Lauer Norbert (3)
Barcsi SC: Sztevan Pavicsevics (6)
Ferencváros II: Pölöskey Péter (8)
Veszprém FC: Tatai József (3)
Bp. Honvéd II-MFA: Mustapha Diallo, Vólent Roland (2)
Kaposvölgye VSC: Kalmár Bence (5)
Dőlt betűvel szedtük azoknak a játékosoknak a nevét, akik a télen más klubhoz igazoltak

Jelenleg a kispestiek második számú csapata mellett a veszprémi és a nagyberki együttes áll a kieső pozícióban, mindkét csapatnál jelentős változások voltak a télen.

Veszprémben januárban Vágó Attila lett a vezetőedző, és az előtte Szolnokon dolgozó szakember négy játékost is igazolt korábbi csapatától: Alex José de Paulát, Hegedűs Gyulát, Hevesi-Tóth Tamást, valamint Molnár Zoltánt. Rajtuk kívül Zsömlye György jött Szigetszentmiklósról. A távozók listája a következő: Jurik Patrik Bence (Lipót), Kalcsó Gábor (Celldömölk), Miskei István (Gyulafirátót), Nagy Károly (Balatonfüred), Sánta Attila (Kecskeméti TE), Karakai András (Ausztria), Mario Hudec, Szilágyi László. A cél egyértelmű, a rutinos, NB I-et megjárt játékosokkal megerősített csapatnak bent kellene maradnia a másodosztályban – erre jók is az esélyei.

Az egész NB II-es mezőnyben a legnagyobb „felfordulás" a Kaposvölgye VSC-nél volt. Héger József lett a csapatot működtető – és anyagi gondokkal küszködő – társaság új tulajdonosa, ő korábban Dunaújvárosban, majd az Integrál-DAC-nál volt nagyfőnök. Mindenképpen kuriózum, hogy gárda félig-meddig átköltözött Vácra, merthogy ott tartja az edzéseit, és csak a hazai bajnoki mérkőzéseit játssza Nagyberkiben. A vezetőedző Nagy Tibor lett, aki az NB III-as Balassagyarmattól érkezett, és korábban Dunaújvárosban együtt dolgozott felettesével, Héger Józseffel.

A csapat őszi keretéből szinte senki sem maradt, gyakorlatilag mindenki távozott: Kalmár Bence és Ivusza Gábor Komlóra, Huzmi Gábor Barcsra, Kállai Norbert Békéscsabára, Fellai József Kozármislenybe, Menyhért Gergő a REAC-hoz, Pintér László Törtelre, Vaskó József Nagybaracskára, Horváth László és Reszli Gábor Kaposvárra, Ellis Samuel Ato a Pécsi MFC-hez, Dóczi Krisztián Pápára, Balogh László Badacsonytomajra, Körmöczi Szebasztián Dabasra, Horváth Ádám Egerbe igazolt – hogy csak azokat említsük, akiknek már van új csapatuk.

Fiatal játékosokkal töltötték fel a keretet, és Nagy Tibor Balassagyarmatról több futballistát hozott magával: Andrejcsik Ádámot, Duba Balázst, Koren Dánielt, Fekete Ádámot, Varga Ádámot. Rajtuk kívül Szilasi Milán Ceglédről, Surányi Gábor Vácról, Székesi Ádám Jászberényből, Mike Balázs az RKSK-tól, Horváth Damos Budakesziről, Sowunmi Attila Tápiószecsőről, Burián Tamás a Grund 1986 FC-től, Jámbor Csaba a Maroshegy-Dunafémtől, Szakács György Siófokról, Hibácska András a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiáról, Királyvári András a Ferencvárostól jött.

Nagy kérdés, hogy az amúgy is nagy ponthátrányban lévő csapat ki tudja-e vívni a bentmaradást. Egyelőre az is pozitívum, hogy a Kaposvölgye – az ígéretek szerint – be tudja fejezni a bajnokságot, és lejátssza a tavaszi mérkőzéseit.

 

LABDARÚGÓ NB II, NYUGATI CSOPORT
A 16. FORDULÓ MŰSORA
Szombat
Budaörs–Győri ETO FC II 14:30
SZTK-Erima–Barcsi SC
14:30
Veszprém–Budapest Honvéd II 14:30
FC Tatabánya–Pécsi MFC
14:30
Kozármisleny–Kaposvölgye VSC
14:30
Gyirmót–BKV Előre 15:00
Vasárnap
Ferencvárosi TC II–Bajai LSE 14:30
Videoton-Puskás Akadémia–Ajka 14:30

 

A NYUGATI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Gyirmót FC 15 10 2 3 36–15 +21 32
2. Pécsi MFC 15 10 2 3 26– 9 +17 32
3. Videoton-Puskás Akadémia 15 9 4 2 31–16 +15 31
4. Bajai LSE 15 9 1 5 25–19 +6 28
5. FC Ajka 15 7 4 4 24–14 +10 25
6. Eternet FC Tatabánya 15 6 6 3 21–19 +2 24
7. Győri ETO FC II 15 7 2 6 25–25 0 23
8. BKV Előre SC 15 5 5 5 16–20 –4 20
9. Szigetszentmiklósi TK-Erima 15 5 4 6 20–20 0 19
10. Budaörsi SC 15 4 7 4 19–17 +2 19
11. Kozármisleny SE 15 5 2 8 13–20 –7 17
12. Barcsi SC 15 5 2 8 19–32 –13 17
13. Ferencvárosi TC II 14 4 2 8 13–14 –1 14
14. Veszprém FC 15 4 11 15–31 –16 12
15. Budapest Honvéd II 14 2 5 7 9–20 –11 11
16. Kaposvölgye VSC 15 2 2 11 12–33 –21 8

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik