Itt a magyar Nagelsmann? A Szparinál alkothat a 30 éves edző

Vágólapra másolva!
2018.06.01. 13:53
null
Bozsik József, a Nyíregyháza 30 éves vezetőedzője (Fotó: Nyíregyháza Spartacus)
Az Aranycsapat 40 éve elhunyt legendájának, Bozsik Józsefnek az unokáját, akit szintén Bozsik Józsefnek hívnak, két hete nevezték ki a következő szezontól is vezetőedzőnek az NB II-es Nyíregyházánál, amelyet jelenleg megbízott szakvezetőként irányít. A 30 éves szakember több szempontból is korrekordernek számít, hogy lesz-e belőle magyar Nagelsmann, azt majd az eredményei döntik el. Az érintett a vezetőedzői kinevezéséig vezető útját mutatta be a Nemzeti Sport Online-nak újra jelentkező, Szemléletváltás elnevezésű sorozatunkban.

 

JULIAN NAGELSMANN LEHET A PÉLDA

Külföldön, főképp Németországban egyre inkább utat tör magának a fiatal, 40 év alatti edzők generációja, amelynek egyik legismertebb alakja az 1987-es születésű, 30 éves Julian Nagelsmann, aki már 28 évesen vezetőedző lett a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheimnél, és irányításával immár másodszor végzett Bajnokok Ligája-indulást érő helyen a klub.

A Nyíregyháza vezetőedzője, Bozsik József alig egy héttel később született, mint Nagelsmann, a német 1987.július 23-án, Bozsik 1987. augusztus 2-án látta meg a napvilágot. Megegyeznek abban, hogy mindketten 20 évesen kezdtek el edzősködni utánpótlásszinten, és alighanem ennek is köszönhető, hogy nagyon fiatalon vezetőedzővé léptek elő.

„Húszévesen szereztem meg az UEFA B-licences edzői végzettségemet, és utána kezdtem el edzősködni, így immár tízéves tapasztalat van mögöttem. Úgy, hogy közben a játékoskarrierem sem maradt ki – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Bozsik József, aki szerint ez fontos szempont lehetett a kinevezésénél. – Még Szigetszentmiklóson futballoztam, amikor a Buda Juniorsnál már gyerekekkel dolgoztam, majd Tatabányán a felnőttcsapatban játszottam, amikor a helyi korosztályos csapatot vezettem. Úgy gondolom, mivel több osztályban és klubnál megfordultam játékosként és edzőként is, van rálátásom a honi futball működésére. A hitvallásom, vagy csináljunk valamit jól, vagy inkább sehogy. Nagyon figyelek a részletekre, és képes vagyok maximálisan alárendelni magam egy konkrét feladatnak. Például, amikor pályaedzőként tavaly nyáron ide kerültem, akkor a feleségemmel együtt, egyik napról a másikra átköltöztünk az ország egyik végéből, Zalaegerszegről – ahol ezt megelőzően dolgoztam, Csató Sándor mellett másodedzőként és U19-es vezetőedzőként egyszerre – a másikba, Nyíregyházára.

A KOLLÉGÁKNAK IS BIZONYÍTANA

BOZSIK JÓZSEF ÚTJA A NYÍREGYHÁZI KISPADIG
A Nyíregyháza új vezetőedzője 20 évesen szerezett B-licences edzői végzettséget. A Buda Juniorsnál kezdett először az utánpótlásban dolgozni. Később három évig Tatabányán működött U12-től U15-ig több korosztálynál, majd a tartalékcsapatot is irányította, amellyel megnyerték megyei bajnokságot. Eközben a Tatabánya első csapatában futballozott is. Tatabánya után Zalaegerszegre már kimondottan utánpótlásedzőnek szerződött. Az U19-ben volt edző, de több korosztálynál is besegített. Miközben egy határ melletti osztrák faluban játékosedzőként is ténykedett a hetedosztályban, de két egymást követő szezonban is feljutott csapatával. A 2016–2017-es idényben pedig már Csató Sándor egyik segítője volt a ZTE-nél, onnan került tavaly nyáron Nyíregyházára, Lucsánszky Tamás stábjába, miután időközben már az A-licencet is megszerezte. (A már a másodosztályban is előírt pro licence még nincs meg Bozsiknak, de már folynak a tárgyalások, hogy olyan szakemberrel bővülhessen a stáb, akinek megvan a szükséges végzettsége.)

Az új edző kiválasztásánál ez is fontos szempont lehetett a vezetőség számára, amely a jelek szerint olyan lépésre szánta el magát, talán az említett német példa okán is, amelyre eddig Magyarországon nemigen volt példa.

A kinevezésekor Bozsik hangsúlyozta is, szeretné bizonyítani a magyar edzői társadalomnak, hogy ilyen fiatalon is lehet jó eredményeket elérni. A három NB-s bajnokságban jelenleg ugyanis ő a legfiatalabb tréner, de az elmúlt évekből is csak a harmadosztályban találkozhattunk 30 éves vagy annál is fiatalabb trénerrel – két éve a Nemzeti Sport Online-on be is mutattuk az akkori korrekordert, a 2016-ban, 29 évesen Komlón dolgozó Varga Balázst. A másodosztályból viszont nem tudunk ennyire fiatal szakembert említeni, a múltból sem, míg a magyar élvonalban ötven évet néztünk vissza, és nem találtunk példát arra, hogy valakit 30 évesen vezetőedzőnek neveztek volna ki.

„Igazából minden nagyon gyorsan történt – mondta Bozsik József a kinevezése körülményeiről. – Először négy meccsre szólt a megbízatásom, hogy fejezzem be a szezont a csapattal, aztán nem sokra rá jött a felkérés, hogy a következő szezontól is lehetnék én a vezetőedző. A vezetők elmondták, egy Nyíregyházán élő, lokálpatrióta stábot szeretnének, és úgy döntöttek, ne egy teljesen új stáb vegye át a csapatot, mert engem már ismernek a játékosok, és bíznak bennem. Továbbá szeretnék, ha egy olyan edző vezetné a csapatot, aki jól ismeri a helyi utánpótlást, a nagyapámról elnevezett Bozsik József Akadémiáról kikerülő tehetségeket, ebben pedig segített, hogy tavaly óta a nyíregyházi talent-programban is dolgozom az utánpótlásban. A véglegesítésem után az elődöm, Lucsánszky Tamás is azt mondta – akinek a pályaedzője voltam, hiszen én nem azzal a céllal érkeztem tavaly a klubhoz, hogy vezetőedző legyek, egyszer csak belecsöppentem ebbe a helyzetbe –, hogy ez olyan lehetőség, amit el kellett vállaljak, és mivel a játékosok is támogattak, úgy érzem, ennek így van értelme.

A kinevezés rögtön maga után vonja az egyik legfontosabb kérdést, hogy milyen célkitűzésekkel vállalta el a fiatal szakvezető a megbízatást, hiszen Nyíregyházán a szurkolótábor és alighanem a vezetőség is hosszú távon élvonalbeli csapatban gondolkodik.

„Természetesen tisztában vagyok az elvárásokkal, és szeretném méltóképp képviselni az akadémiát és a felnőttcsapatot egyaránt reagált a felvetésre. – A konkrét célokról felelősségteljesen azonban csak akkor tudok beszélni, ha kialakult a keretünk. Felelőtlen ígérgetésekbe nem szeretnék bocsátkozni. Látni kell, hogy az eredményes szerepléshez legalább hat-hét meghatározó felnőttjátékosra van szükség egy csapathoz, de nem mindegy az sem, hogy ha megsérül valaki, akkor a kulcsembereket kivel tudjuk pótolni. Továbbá az NB II-ben továbbra is érvényes fiatalszabály miatt kell legalább két húszéves, illetve az alatti játékos, de ahhoz, hogy az adott esetben az ő pótlásuk is megoldható legyen, legalább hat fiatalra is szükség van. Az utánpótlásunkban vannak tehetséges játékosok, meglátjuk, mennyire állnak készen meghatározó szerepre. A másik nehézség, hogy sok játékosnak lejár a szerződése, illetve többen csak kölcsönben szerepelnek nálunk, és most az idény végén például az ebből adódó bizonytalanságok is rányomják a bélyeget a csapat szereplésére. Ezeket meg kell oldanunk, és utána érdemes beszélni a célokról.

A CSALÁDI HAGYOMÁNYOK

Bozsik Józsefnek a családi hagyományokból következő elvárásokkal is szembe kell nézni, hiszen azon túl, hogy nagyapja a magyar labdarúgás legnagyobb alakjai közé tartozik, és labdarúgó-pályafutása után szövetségi kapitány is volt, édesapja, Bozsik Péter is irányíthatta a nemzeti csapatot, és a Zalaegerszeggel bajnokságot is nyert az NB I-ben.

SZEMLÉLETVÁLTÁS ÉS KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK

A Nemzeti Sport Online-on másfél éve két sorozatunk is fut, melyek ugyanazt a célt, az ismeretek és a nézőpontok, a gondolkodási keretek tágítását szolgálják a honi labdarúgásban. A Külföldi tapasztalatok sorozatunkban külföldön élő, az ottani utánpótlás-nevelésről, illetve a profi futball hátországáról közvetlen benyomásokat szerző olvasóink beszámolóit várjuk.

Szemléletváltás sorozatunkban pedig olyan, a labdarúgáshoz (is) köthető, itthon újdonságnak számító kezdeményezésekkel vagy kevésbé ismert módszerekkel, megközelítési módokkal foglalkozunk, amelyek hosszú távon a magyar futballban is egyfajta szemléletváltást eredményezhetnek. Bozsik József példáját abszolút ebbe a kategóriába soroljuk, hiszen Nyíregyházán a kinevezésével szakítottak azzal a fajta edzőkeringővel, amely évek óta tapasztalható a magyar labdarúgásban, akár az NB I-ben, akár az NB II-ben, és amelynek eredményeképpen általában ugyanazok a szakemberek kapnak lehetőséget időről időre más-más kluboknál. Az elmúlt fél évben inkább a Külföldi tapasztalatok-témakörben kaptunk több tippet is olvasóinktól, de ha a gyakorlatban megvalósuló konkrét példával találkozunk, vagy erre vonatkozó javaslatokat kapunk, akkor ősszel a Szemléletváltás témakörét is folytatjuk!

Ha környezetében ön is lát hasonló, újszerű kezdeményezést, amely példaértékű lehet a magyar labdarúgásban, új szemléletet képvisel, akkor írjon nekünk az nsonline@nemzetisport.hu címre „szemléletváltás” tárgymegjelöléssel.

„A nevemből, a családi háttérből adódó elvárásokhoz már játékoskoromban hozzászoktam, és mindig úgy voltam vele, teher alatt nő a pálma. Futballistaként nagyapát nyilván lehetetlen volt megközelíteni, és edzőként is magasan van a léc. Játékosként hiányzott belőlem az a dinamika és sebesség, ami akárcsak az NB I-hez kellett volna, de talán a kispadról kamatoztatni tudom azt, ami a pályán is inkább az erősségem volt, a gondolkodás, a játékolvasás. Édesapámmal általánosságban persze sokat beszélgetünk a futballról, de konkrétumok szintjén nemigen, mert mindig megvolt a markáns, saját elképzelésem, amit igyekszem megvalósítani a munkám során.

És hogy ez miben is áll pontosan?

„Nagyon szeretek videózni, elemezni. A Johan Cruyff-, Josep Guardiola-féle iskola áll közel hozzám, de persze egy annak megfelelő szisztéma kialakításához olyan típusú játékosok, illetve keret is szükségeltetik. Hiszem, hogy a futballnak van tanulható része. Ebbe tartozik az erőnléti felkészítés. Viszont ezen túl az edzőnek is úgy kell felépítenie a konkrét gyakorlatokat és a foglalkozásokat, hogy azok megfeleljenek a saját személyiségének. Éppen ezért szeretek saját dolgokat kitalálni, a máshol, másoktól ellesett elemeket vegyíteni a saját elképzeléseimmel. Ettől válhat valaki egyéniséggé, és ettől válhat egyik edző jobbá a másiknál, ha az általa kitalált dolgok jobban működnek. Fontos, hogy minden edzés legyen rögzítve, hogy abból ki lehessen nyerni a tapasztalatokat, és ki lehessen alakítani egy gyakorlattárat amire a felnőttcsapat szakmai stábja és az utánpótlásban dolgozó edzők is alapozni tudnak, illetve lényegesnek tartom, hogy adott esetben az első csapat edzői is részt vegyenek az utánpótlás munkájában, mert akkor tud támaszkodni az egyik a másikra.

A fentieken túl Bozsik József futballról alkotott felfogását talán a következő mondat adja vissza a leginkább: „A labdarúgás olyan, mint a művészet. Az utánzás önmagában még senkit sem tesz nagy művésszé, és a futballban is azok az igazi egyéniségek, legyenek játékosok vagy edzők, akik eredetiséget tudnak vinni a játékba.

Egy biztos, ha Bozsik József 30-31 évesen, mondjuk már a következő idényben élvonalba tudná vezetni az NB II-ben jelenleg 5. helyen álló Nyíregyházát, akkor az a teljesítmény a szurkolók szemében minden bizonnyal műalkotással érne fel...

NB II
AZ UTOLSÓ, 38. FORDULÓ PROGRAMJA – JÚNIUS 3.

17.00: Budafoki MTE–Budaörs
17.00: ZTE–Mosonmagyaróvár
17.00: Kisvárda–Sopron
17.00: Siófok–MTK
17.00: Csákvár–Szeged 2011
17.00: Cegléd–Kazincbarcika
17.00: Békéscsaba–Soroksár
17.00: Vác–Dorog
17.00: Szolnok–Nyíregyháza Spartacus
17.00: ETO FC Győr–Gyirmót FC Győr

AZ ÁLLÁS
1. MTK Budapest 37 26 4 7 88–43 +45 82
2. Kisvárda 37 21 9 7 65–40 +25 72
3. Békéscsaba Előre 37 19 8 10 64–40 +24 65
4. Budaörs 37 16 12 9 66–50 +16 60
5. Nyíregyháza Spartacus FC 37 16 12 9 54–39 +15 60
6. ETO FC Győr 37 17 7 13 54–50 +4 58
7. Gyirmót FC Győr 37 15 11 11 55–45 +10 56
8. Soroksár SC 37 14 11 12 45–41 +4 53
9. Ceglédi VSE 37 13 10 14 40–48 –8 49
10. Vác FC 37 12 12 13 41–38 +3 48
11. Dorogi FC 37 11 13 13 45–46 –1 46
12. Budafoki MTE 37 12 9 16 40–52 –12 45
13. Mosonmagyaróvár 37 10 15 12 38–41 –3 45
14. Kazincbarcika 37 12 8 17 38–54 –16 44
15. FC Csákvár 37 12 8 17 47–65 –18 44
16. BFC Siófok 37 11 9 17 39–45 –6 42
17. ZTE FC 37 11 8 18 41–58 –17 41
18. Szeged 2011 37 8 17 12 30–37 –7 41
19. Szolnoki MÁV FC 37 11 6 20 37–58 –21 39
20. Soproni VSE 37 3 11 23 31–68 –37 20

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik