Az írek nem tizenegyesekre - győzelemre játszanak

Vágólapra másolva!
2009.11.18. 13:00
Címkék
„Félidőben”, vagyis az első mérkőzések után az előzetesen esélyesebbnek tartott csapatnál az előny mind a francia–ír, mind a szlovén–orosz párharcban. Ennek ellenére sem a „gallok”, sem a szbornaja nem veheti félvállról a mai visszavágót, ha be akarja biztosítani a helyét a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.
Henry szerint elképzelhető, hogy a Stade de France-ban is több lesz az ír zászló, mint a francia (Fotó: Reuters)
Henry szerint elképzelhető, hogy a Stade de France-ban is több lesz az ír zászló, mint a francia (Fotó: Reuters)

 

FRANCIAORSZÁG–ÍRORSZÁG

Igaz ugyan, hogy Írország hazai pályán, a Croke Parkban 1–0-ra kikapott Franciaországtól a párharc első mérkőzésén, a „zöld sziget fiai" ennek ellenére nem tettek le arról, hogy kivívják a világbajnoki szereplés jogát. Az együttes csapatkapitánya, Robbie Keane szerint az ír válogatott nem a hosszabbítást vagy a tizenegyespárbajt próbálja majd kiharcolni, hanem a győzelmet, de mindenfajta számolgatás nélkül.

„Profik vagyunk, minden meccset meg akarunk nyerni. Győzelemre játszunk, és nem számít, hogy a kívülállók mit gondolnak" – utalt Keane arra, hogy a közvélemény francia továbbjutást vár.

„Azt hiszem, képesek vagyunk megfordítani a párharcot – hinnünk kell abban, hogy meg tudjuk csinálni. Azt hiszem, a keret minden egyes játékosa hisz ebben – jelentette ki a Tottenham Hotspur támadója. – Nem akarunk a tizenegyesrúgásokra apellálni; bízom benne, hogy sikerül a rendes játékidőben kiharcolni a továbbjutást, ha pedig nem, akkor jöhet a szétlövés – és ha odáig eljutunk, remélem, mi jövünk ki győztesen belőle."

A házigazdák csapatkapitánya, Thierry Henry azon várakozásának adott hangot, hogy sok francia drukker támogatja majd a „gallokat" a vb-részvételért sorra kerülő csata során. „Nem tudom, hogy az íreket sok szurkoló kíséri-e el, de remélem, kék színben úszik majd a stadion. Ugyanakkor nem ez lenne az első olyan alkalom, amikor úgy játszunk a Stade de France-ban, hogy az ellenfél hívei vannak többségben."

Az írek legutóbb 2004-ben léptek fel Franciaország vendégeként, és az a találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget – ez az eredmény most a „kékek" továbbjutását jelentené. A házigazda válogatott az 1994-es, egyesült államokbeli világbajnokság óta minden világversenyen szerepelt, míg Írország összesen is csupán háromszor jutott ki a vb-re (1990-ben, 1994-ben, illetve legutóbb 2002-ben).

SZLOVÉNIA–OROSZORSZÁG

Az orosz válogatott előnyből várhatja a visszavágót (az első meccs a szbornaja 2–1-es sikerét hozta), de ennek ellenére nem lehet elbizakodott – főleg a két ország rövid, de annál izgalmasabb közös futballmúltját is figyelembe véve.

A 2002-es világbajnokság selejtezősorozatában a két csapat szlovéniai mérkőzésén sokáig 1–1 volt az állás, de egy, a hosszabbítás pillanataiban befújt (tegyük hozzá, jogtalan) büntetőnek köszönhetően a szlovénok nyerték meg a találkozót. A győzelemmel a szlovének reményei életben maradtak, és végül mindkét válogatott kijutott a világbajnokságra – ahol azonban egyik sem tudott továbblépni a csoportjából. Most egészen biztos, hogy csak az egyikük utazhat majd Dél-Afrikába...

Guus Hiddink, az oroszok holland szövetségi kapitánya amondó, hogy a hazaiak ezúttal nem fogják megtréfálni a legutóbbi Európa-bajnokság bronzérmesét. „Mivel Szlovénia kikapott szombaton, hazai pályán muszáj lesz támadnia. Ez megnyitja majd előttünk a területet, és csak rajtunk múlik, hogy ki tudjuk-e használni."

 

 

 LABDARÚGÓ-VB, 2010
EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐK, VISSZAVÁGÓK
Ukrajna–Görögország 19.00
Az első mérkőzésen: 0–0
Bosznia-Hercegovina–Portugália 20.45
Az első mérkőzésen: 0–1
Szlovénia–Oroszország 20.45
Az első mérkőzésen: 1–2
Franciaország–Írország 21.00
Az első mérkőzésen: 1–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik