Egy megpattanó lövéssel nyertek a franciák

Vágólapra másolva!
2009.11.14. 23:14
null
Nicolas Anelka (középen) megpattanó lövésével nyertek a franciák (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó világbajnoki pótselejtezők első felvonásán Franciaország Nicolas Anelka Sean St. Ledgeren megpattanó lövésének köszönhetően 1–0-ra legyőzte Írországot, így kedvező helyzetből várhatja a párizsi visszavágót.

A vendég franciák kezdték jobban a találkozót, és már a 11. percben az ír kapuban landolt a labda, apró szépséghiba, hogy Andre-Pierre Gignac már lesen helyezkedett, így Felix Brych játékvezető helyesen annulálta a találatot.

Az írek teljesen beszorultak, gyakran minden játékuk csak védekezett, a franciák azonban a 25. percig nem tudtak újabb nagy lehetőséget kialakítani, ekkor az előző idény legjobb francia bajnokságban szereplő játékosa, Yoann Gourcuff szánta el magát lövésre, ám lapos, ballábas lövését hárította Shay Given.

Három perccel később a mérkőzés lehetőségét hagyta ki Liam Lawrence, megköszönheti a játékvezetőnek, hogy szabálytalanságot fújt, így ha 5 méterről, kissé jobbról az üres kapuba lő, sem ért volna.

Az egyre inkább feléledő írek nem sokkal később újra veszélyeztettek, Robbie Keane játszott a bal oldalon lévő Kevin Doyle-hoz, aki Keith Andrews elé tálalt, ám a középpályás 16 méterről a kapu mellé lőtt.

A játékrész hajrájában Thierry Henry került helyzetbe miután Andrewstól megszerezte a labdát, majd a védőkről ismét elé pattanó játékszert a kapu mellé lőtte.

A második félidő első nagy lehetősége az írek előtt adódott, egy szögletet követően kialakuló tűzijáték végén hagyta el a kapu mellett a két védőn is megpattanó labda a játékteret, ám a változatosság kedvéért ennél a helyzetnél is közbefújt Brych, így újabb szabadrúgás következhetett.

Az 56. percben Lassana Diarra mellel levett egy labdát, majd egy pattanás után 30 méterről kapura zúdította, ám kevéssel a bal oldali kapufa mellé szállt. A 61. percben Anelka beadását fejelte kapura Gignac, ám Given hárítani tudott.

A 68. percben Patrcie Evra robbant be a 16-oson belülre, mindenkit megelőzve elrúgta Given elől a labdát, majd átesett a kapus kezén, a játékvezető azonban nem látott okot a büntetőre.

A 72. percben aztán megszerezte a vezetést a francia válogatott, Nicolas Anelka szánta el magát lövésre a kaputól 20 méterre, kissé jobbról, kísérlete St. Ledgeren megpattanva vágódott a bal oldali kapufáról a tehetetlen Given hálójába. 0–1.

A 80. percben növelhette volna előnyét Franciaország: egy védelmi ügyetlenkedés után Given Anelka elől csak lábbal tudott menteni, épp Gignac elé került azonban a labda, aki 12 méterről, kissé balról az üres kapura lőtt, az eredmény bedobás lett…

A kihagyott lehetőség kis híján megbosszulta magát, a 87. percben Whelan lőhetett közelről kapura miután Gallas csak elé tudta pöckölni a labdát, ám Hugo Lloris kivetődve menteni tudott.

Egygólos idegenbeli győzelmének köszönhetően Franciaország nagyszerű helyzetből várja a jövő hét szerdai, párizsi visszavágót.

LABDARÚGÓ-VB 2010 
EURÓPAI SELEJTEZŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Írország–Franciaország 0–1 (0–0)
Croke Park, Dublin. Vezette: Felix Brych
Írország: Given – O’Shea, Dunne, St. Ledger, Kilbane – Whelan, Andrews, Lawrence (Hunt, 80.), Duff (McGeady, 76.) – Doyle (Best, 71.), Keane. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
Franciaország: Lloris – Sagna, Gallas, Abidal, Evra – L. Diarra, A. Diarra – Gourcuff, Anelka, Henry – Gignac (Malouda, 91.). Szövetségi kapitány: Raymond Domenech
Gólszerző: Anelka (72.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik