Ezúttal Algéria volt a „fáraók” átka

Vágólapra másolva!
2009.11.18. 20:28
Címkék
Elkelt az afrikai zóna utolsó helye a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra: a Szudánban rendezett kontinentális playoffmérkőzésen Algéria Antar Jahja káprázatos góljával 1–0-ra legyőzte Egyiptomot. Algéria 1986 után jutott ki ismét világbajnokságra, folytatódott a „fáraók” 1990 óta tartó vb-selejtezős átka.
Térden állva, de nem térdre kényszerítve: Jahja és társai ünneplik a győztes gólt (Fotó: Reuters)
Térden állva, de nem térdre kényszerítve: Jahja és társai ünneplik a győztes gólt (Fotó: Reuters)

Ahogy várható volt a többek között gyújtogatással, kirakatok bezúzásával és kölcsönös vádakkal színesített felvezetés után, a sorsdöntő derbi balhéval kezdődött. Nadir Belhadzs az 57. másodpercben sárga lapot kapott, 3:30 után pedig már egymásnak is esett a két csapat, miután Ahmed Hasszan kisebb konfliktusba került az algériaiakkal.

Játék kevesebb volt, de rossznak semmiképp sem volt mondható a meccs: Antar Jahja lövését Esszam el-Hadarinak kellett hárítania, míg a másik oldalon Moavad elől kellett mentenie az algériai kapusnak, Favzi Sausinak.

Belhadzs ezután megúszta a piros lapot egy újabb csúnya belépő után, majd a 40. percben szenzációs góllal vezetést szerzett Algéria. Jahja nagyon éles szögből határozta el magát lövésre, és a brutális erejű bomba a rövid oldalon a lécet érintve vágódott a hálóba (1–0).

ANTAR JAHJA SORSDÖNTŐ GÓLJA

 

A szünetben az egyiptomi mester, Hasszan Sehata cserére határozta el magát, a gyengélkedő Amr Zaki és Ahmed Fathi is lejött, Mohamed Zidan és Hoszni Abd Rabo érkezett.

Az algériaiak úgy érezték, a szigor a legmegfelelőbb megoldás a „fáraók" megfogására: gyors egymásutánban a gólszerző Jebda és Ziani is besárgult. A második játékrész első nagy helyzetét is ők hagyták ki azért, Ghezzal veszélyes fejesét védte el-Hadari. „Postafordultával" jött a válasz, Zidan remekül hozta helyzetbe magát, de lövését Sausi hárította.

Sausi a 71. percben hatalmas bravúrral mentette Abutrika ziccerét, a kipattanó utáni lövésbe pedig a védők blokkoltak bele – hiába támadott Egyiptom, semmivel sem jutott közelebb az egyenlítéshez.

A „sivatagi rókák” kifejezetten higgadtan őrizték a soványka fórt, az egyiptomiaknak pedig el kellett kezdeniük reménykedni abban, hogy szombat-szerda ritmusban történnek a csodák… Hiába imádkoztak: a „fáraóknak" esélyük sem volt egyenlíteni, Jahja remekbe szabott lövése tehát vb-kijutást ért a szombati mélyütés után felálló Algériának.

Az algériai válogatott harmadszor jutott ki világbajnokságra 1982 és 1986 után – a „sivatagi rókák” képviselik egyedüliként az arab világot a 2010-es tornán. Afrika egyik legerősebb csapatára, a kontinenstornákon remeklő Egyiptomra pedig megint lesújtott „a fáraók átka", amely már 1990 óta tart – azóta egyszerűen képtelen a válogatott kijutni vb-re.

VB 2010
KONTINENTÁLIS PLAYOFF, AFRIKA
ALGÉRIA–EGYIPTOM 1–0 (1–0)
Omdurman, al-Merreik-stadion, 35 000 néző.
Algéria: Sausi – Bugerra, Jahja, Hallis, Belhadzs – Szaifi (Gilasz, 86.), Jebda (Zaui, 74.), Ziani – Manszuri, Megni (Matmur, 59.) – Ghezzal
Egyiptom: el-Hadari – Moavad, el-Szakka, Szaid, Goma'a – Fathi (Zidan, 46.), al-Muhammadi, Abutrika, A. Hasszan – Moteb, Zaki (Abd Rabo, 46.)
Gólszerző: Jahja (41.)
Sárga lap: Belhadzs (1.), Gezzal (21.), Ziani (49.), Jebda (53.), ill. Goma'a (26.), Abd Rabo (63.)

VB 2010 - A RÉSZTVEVŐK
A RENDEZŐ JOGÁN  
Dél-Afrika  
   
DÉL-AMERIKA  
Brazília  Dél-Amerika 1.
Paraguay  Dél-Amerika 2.
Chile
 Dél-Amerika 3.
Argentína  Dél-Amerika 4.
Uruguay/Costa Rica  Dél-Amerika 5. vagy CONCACAF 4.
   
 ÓCEÁNIA/ÁZSIA 5.
 
 Új-Zéland  Óceánia 1.
   
 ÁZSIA  
 Ausztrália  Ázsia A1
 Japán  Ázsia A2
 Dél-Korea  Ázsia B1
 Észak-Korea  Ázsia B2
   
 EURÓPA  
 Dánia  Európa 1.
 Svájc  Európa 2
 Szlovákia  Európa 3.
 Németország  Európa 4.
 Spanyolország  Európa 5.
 Anglia  Európa 6.
 Szerbia  Európa 7.
 Olaszország  Európa 8.
 Hollandia  Európa 9.
 Görögország  Európa 10.
 Portugália/Bosznia-Hercegovina  Európa 11.
 Oroszország/Szlovénia  Európa 12.
 Írország/Franciaország  Európa 13.
   
 CONCACAF  
Egyesült Államok
 CONCACAF 1.
Mexikó  CONCACAF 2.
Honduras  CONCACAF 3.
Costa Rica/Uruguay
 CONCACAF 4. vagy Dél-Amerika 5.
   
AFRIKA  
Kamerun
Afrika 1.
Nigéria
Afrika 2.
Algéria
Afrika 3.
Ghána Afrika 4.
Elefántcsontpart
Afrika 5.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik