Oroszország örülhet, hogy előnyt szerzett

Vágólapra másolva!
2009.11.14. 19:12
null
Oroszország kis híján bajba került a találkozó végén (Fotó: Reuters)
Címkék
Az oroszok Gyinijar Biljaletgyinov találatai révén két góllal is vezettek már a szlovénok ellen, és bár közel álltak újabb gól megszerzéséhez, ez végül nem sikerült nekik, sőt a 88. percben Pecnik szépíteni tudott. Az utolsó percben Akinfejev hatalmas bravúrja kellett ahhoz, hogy Oroszország egyáltalán előnnyel várja a világbajnoki pótselejtező szerdai visszavágóját.

A találkozó előtt a hazaiak szövetségi kapitánya, Guus Hiddink nehéz találkozóra számított, tekintve, hogy ellenfelük védelme az egyik legjobb a világon.

„Nehéz lesz, a szlovéneké az egyik legjobb védelem a világon, tíz vb-selejtezőjükön összesen négy gólt kaptak. Semmiképpen sem becsülhetjük alá ellenfelünket, de mindent el kell követni azért, hogy kijussunk a világbajnokságra” – nyilatkozta Hiddink.

A szlovénok kapitánya, Matjaz Kek ugyan az oroszokat tartotta a párharc esélyesének, ám kiemelte, nem bátortalaníthatja el őket senki, és győzni akarnak.

A találkozó első lehetősége a vendégek előtt adódott, Novakovic szabadult meg őrzőjétől a bal oldalon, majd Birsa elé tálalt, aki azonban a kapu mellé lőtt.

Ezt követően fölénybe kerültek a hazaiak, Jurij Zsirkov tört be a 16-oson belülre, ám már túl  közel került Handanovichoz, így már nem tudta a labdát ellőni mellette, a kapus lábbal hárítani tudott.

A kontrára berendekedő szlovénok a 26. percben Dedic révén ismét közel álltak a gólszerzéshez, azonban Birsához hasonlóan ő sem járt túl Akinfejev eszén.

Valamivel az első félóra után Ignasevics bombáját még hárította Handanovic, azonban a játékrész hajrában már a kapus is tehetetlennek bizonyult: Pavljucsenko passzolt a 16-os előterében helyezkedő Gyinijar Biljaletgyinovhoz, aki egy csellel két védőt becsapva kapura fordult, majd a bal sarokba lőtt. 1–0.

A második félidő elején hatalmas rohamokat indított az orosz válogatott az újabb gól megszerzéséért, és bár Pavljucsenko lövését és Ignasevics újabb hatalmas löketét még nem követte újabb találat, az 51. percben már kétgólos volt a hazai előny: Pavljucsenko passzolt a 16-os bal oldalánál helyezkedő Andrij Arsavinhoz, aki középre játszott, az ott érkező Biljaletgyinov elsőre még védőjébe, majd a kipattanót követően a jobb alsó sarokba lőtt. 2–0.

A kényelmes előnyt kialakító oroszok a találkozón igen agilisen játszó Pavljucsenko révén kétszer is veszélyeztettek, a támadó előbb lábbal, majd fejjel próbálta meg bevenni Handanovic kapuját, ám a szlovén hálóőr mindkétszer védett.

A 83. percben Biljaletgyinov közeli fejese után triplázhatott volna, ám közeli kísérlete a kapu fölött hagyta el a játékteret, majd egy távoli lövést Akinfejev csak kiütni tudott, az érkező Pecnik pedig 6 méterről a kapuba fejelt. 2–1.

A szlovén csapat előtt még egyenlítési lehetőség is nyílt, Pecnik távoli lövésénél Akinfejev nagy bravúrja kellett ahhoz, hogy Oroszország egyáltalán előnnyel forduljon a jövő szerdai visszavágóra.

A TALÁLKOZÓ GÓLJAI VIDEÓN

LABDARÚGÓ-VB 2010 
EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Oroszország–Szlovénia 2–1 (1–0)
Luzsnyiki-stadion, Moszkva, Vezette: Bo Larsen
Oroszország: Akinfejev – Anyjukov, V. Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov – Gyenyiszov – Zirjanov, Biljaletgyinov – Szemak (Bisztrov, 60.)– Pavljucsenko (Szicsov, 79.), Arsavin. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink.
Szlovénia: Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Birsa (Stevanovic, 76.), Radsavljevic, Koren, Kirm (Pecnik, 83.) – Dedic (Ljubijankic, 66.), Novakovic. Szövetségi kapitány: Matjaz Kek.
Gólszerző: Biljaletgyinov (40., 52.), ill. Pecnik (87.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik