Vb 2010: az észak-koreaiak szerint ők jobbak, mint a szomszédaik

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.06.08. 12:14
A részvételi jog megszerzését követően egy év alatt 12 barátságos mérkőzést játszott a világ többi részétől szinte teljesen elzárkózó Észak-Korea labdarúgó-válogatottja, hogy megfelelően felkészüljön a pénteken kezdődő világbajnokságra.

A világranglistán 105. helyezett csapat legutóbb a 2004-es Európa-bajnok Görögország jelenlegi legjobbjai ellen ért el 2–2-es döntetlent.

„Technikailag nagyjából a dél-koreaiak és a japánok szintjén állunk, mentálisan és fizikailag azonban bármelyik környező ország együttesét felülmúljuk” – véli a gárda egyik játékosa, Dzong Te Sze.

Az ázsiai Rooneyként is emlegetett futballista önmagától mérkőzésenként egy gólra számít, társai közül azonban nem mindenki várhatja ilyen magabiztosan a rajtot. Például a csatár Kim Mjong Von, akit Kim Jong Hun szövetségi kapitány furcsa módon a válogatott harmadik számú kapusának jelölt meg.

A nemzetközi szövetség, a FIFA egyértelmű határozatot hozott az ügyben: az Amrokgang SG játékosa vagy beáll a kapuba, vagy egyáltalán nem léphet pályára.

Az ázsiai ország nemzeti tizenegyének a hiba elkövetése nélkül sem lenne –- a papírforma alapján – sok esélye a vb-csoportból való továbbjutásra, mivel nagyon erős ellenfelekkel, a brazilokkal, az elefántcsontpartiakkal és a portugálokkal sorsolták össze. Ugyanakkor ezt megelőző legutóbbi szereplésük alkalmával, 1966-ban az észak-koreaiak meglepetést okozva a negyeddöntőig meneteltek...

Szurkolók mindenesetre nem kísérik el a csapatot, észak-koreaiaknak Dél-Afrikába utazni ugyanis szinte lehetetlen, így a felkínált ezer jegyet Kína kapta meg, ahonnan – sajtóértesülések szerint – zenészekből és színészekből álló csoport utazik majd a vb-re. A nagy szomszéd alakulata egyébként nem lesz ott a dél-afrikai tornán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik