Magyar csapatkapitány Münchenben – a DFB-nek is bizonyíthat

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.04.12. 14:54
null
Takács Kevin alapembernek számít a müncheni kékek U16-os csapatában (Fotó: archív)
A Nemzeti Sport Online-on régóta kitüntetett figyelemmel követjük nyomon a külföldön futballozó magyarok pályafutását, legyen szó felnőtt, vagy éppen egészen fiatal, utánpótláskorú játékosokról. Nem rég foglalkoztunk például a dán Nordsjaelland 11 éves tehetségével, Németh Hunorral, most pedig az 1860 Münchennél pallérozódó Takács Kevin, Kócsó Bálint kettőst mutatjuk be.

 

München és a labdarúgás kapcsán itthon is alighanem mindenkinek a Bajnokok Ligájában szerdán a legjobb négy közé jutott Bayern ugrik be először, és valószínűleg sokan nem is hallottak még arról, hogy két magyar ifjonc is pallérozódik a bajor fővárosban, Takács Kevin és Kócsó Bálint. Igaz, nem a Bayernnél, hanem a „kisebbik" müncheni klubnál, a felnőtt szinten jelenleg negyedosztályú, de ott a csoportjában listavezető 1860 Münchennél.

Közülük itthon talán Takács Kevin lehet valamivel ismertebb, miután egy éve a német sajtóban hírbe hozták a német korosztályos válogatottal, és úgy írtak róla, mintha német születésű lenne. Később ezt a félreértést tisztázta, hiszen Baján született 2002-ben, Kalocsán kezdett el futballozni, majd az akkor az MTK kölyökcsapatának számító Dalnoki Akadémiáról került az 1860 Münchenhez, amikor több mint öt éve a családjával együtt Németországba költözött.

„Egy sikeres németországi torna után mindkét müncheni klub elhívott minket próbajátékra – elevenítette fel a Nemzeti Sport Online megkeresésére a kezdeteket Kevin édesapja, Takács László. – Először a Bayernnél voltunk, de azt éreztük, hogy nincs elég nagy hangsúly fektetve az utánpótlásra. Utána elmentünk az 1860-hoz is, ahol teljesen más hangulat uralkodott. Az első edzés után már ajándék mezt kapott Kevin a klubtól és rögtön éreztették velünk, hogy fontosak vagyunk a számukra. Így inkább a kisebb, de az utánpótlásra megítélésünk szerint nagyobb hangsúlyt fektető müncheni klubhoz igazolt a fiam, ami jó döntésnek bizonyult. Abszolút megbecsülik Kevint és tavalyi az eddigi jó munkáját három éves szerződéssel honorálták. Ez azért is nagy szó, mert jelentős a fluktuáció, illetve nagy a versenyhelyzet, abból a csapatból például, melybe Kevin öt évvel ezelőtt bekerült, rajta kívül már csak egy horvát fiú maradt meg.”

A versenyhelyzetre jó példa, hogy az 1860-nak két U17-es tartományi bajnokságban, a Bayernligában és a Landesligában is szerepel egy-egy csapata, igaz az U17-es Landesligában a müncheniek U16-os csapatukkal vesznek részt. Előbbiben játszik a csatár Kócsó Bálint, aki a fupa.net statisztikái szerint 14 bajnokin 621 percet játszott és hét gólt szerzett ebben a szezonban, míg utóbbiban futballozik az egy évvel fiatalabb középpályás, Takács Kevin, akinek a neve mellett 16 meccs, 1133 perc és három gól szerepel.

IDÉN KEVESEBBET JÁTSZIK, DE TÖBB GÓLT LŐ – KÓCSÓ BÁLINT

Az 1860 München másik magyarja a 2001-es születésű Kocsó Bálint, aki szintén több éve Németországban él. Ő a Bayernligában szereplő együttes tagja, melynél az előző idényben alapembernek számított, 21 bajnokin játszott, 17-szer kezdőként és öt gólt szerzett. A jelenlegi idényben kevesebb lehetőséget kap, amiben alighanem az említett nagy versenyhelyzet is szerepet játszik, de a 621 perc alatt szerzett hét gól így is remek mutató (forrás: fupa.net). Kocsó korábban az U16-os magyar válogatottba már kapott meghívót, de idén az U17-be még nem.

Takács meghatározó játékosnak számít csapatában, amit nemcsak az mutat, hogy eddig minden fordulóban játszott (két kivétellel mindig kezdőként), hanem az is, hogy csapatkapitánynak is megválasztották.

„Kevin 2013-ban került a klubhoz, akkor az U12-es csapathoz került. Azóta nagyszerű fejlődést mutat. Jó a fizikuma, kimondott erőssége a támadójáték, gyorsan, céltudatosan képes mélységi passzokra – nyilatkozta a tehetségről az NSO-nak edzője, Daniel Kaiser. A szakember hosszú távú jóslatokba nem bocsátkozott, de azt hangsúlyozta, a szakmai stáb célja, hogy minél több játékosukból profi labdarúgó váljék.

„Először is az a fontos, hogy mit szeretne a játékos. Milyen a személyisége, a hozzáállása, mennyire szorgalmas, mennyire törekvő. ezek legalább annyira fontosak, mint a technikai, taktikai fejlődés és mint maga a képzés. Kevinben minden megvan ahhoz, hogy lépésről lépésre tudjon tovább haladni, a következő lépcsőfok majd az U17-es csapatunk lehet a számára" – tette hozzá Kaiser.

Az 1860 München U16-os csapata Takács Kevinnel (felső sor, balról a harmadik) és a gárda edzőjével, Daniel Kaiserrel (második sor, balról az első)
Az 1860 München U16-os csapata Takács Kevinnel (felső sor, balról a harmadik) és a gárda edzőjével, Daniel Kaiserrel (második sor, balról az első)

 

A kinti körülményekről, a légkörről a középpályást kérdeztük.

„CRISTIANO RONALDÓRA FELNÉZEK”

A mai tizenéves futballisták, érthető okokból, szinte kivétel nélkül a Cristiano Ronaldo, Lionel Messi párosból választanak kedvencet maguknak, ez alól Takács Kevin sem kivétel...

„A Real Madrid a kedvenc klubom. Nincs igazi példaképem viszont Cristiano Ronaldóra felnézek a sporthoz való hozzáállása és a hihetetlen szorgalma miatt" – fogalmazott az 1860 München tehetsége.

„Nagyon megbecsülnek, folyamatos játéklehetőséget kapok és az év elején csapatkapitánynak is megválasztottak, szóval kifejezetten jól érzem magam a klubnál. Hogy miben más itt, mint otthon? Lassan hat éve Münchenben élek, így halványulnak az emlékeim az otthoni viszonyokat illetően, de úgy gondolom, hogy az edzések és a mérkőzések tempójában nagy különbség van a német utánpótlás javára. A pozitív közeg pedig, ami a német futballt körülveszi, elképesztően jó hatással van a játékosokra – fogalmazott Takács Kevin. – Soha nem is éreztem hátrányát annak, hogy nem vagyok német. Az akadémián rengeteg különböző országból jönnek játékosok, senkit sem különböztetnek meg a származása alapján. A profi labdarúgásban teljesen normális, hogy különböző országokból jövő játékosok alkotnak egy csapatot, örülök, hogy ilyen fiatalon lehetőségem nyílt rá, hogy ehhez hozzászokjak. Évek óta kint élek, ide járok iskolába, így mára már anyanyelvi szinten beszélem a nyelvet is, de szerencsére angolul is megértetem magam. Igyekszem felkészülni arra az esetre is, ha később nem német nyelvterületen fogok játszani."

Persze az elkövetkezendő években még München jelentheti a jövőt. Ahogy az édesapa elmondta, jól érzik magukat a városban, és mivel az 1860-nál éves szinten két-három fiatal megkapja a lehetőséget a bizonyításra az első csapatban, járható útnak tűnik, hogy ott váljon felnőtt labdarúgóvá.

A kérdés már csak az, hogy válogatott szinten hol szerepel majd az ifjú középpályás, akár már korosztályos szinten. A magyar U15-ös válogatottban korábban már volt két meccse, de azóta nem kapott meghívót, ellenben Németországban már igényelték, hogy kettős állampolgár lehessen. Korábban a helyi sajtó már hírbe is hozta a korosztályos német csapattal, miután a bajor tartományi válogatottban már szerepelt. Daniel Kaisertől megtudtuk, hogy a nyáron, Duisburgban lesz egy amolyan kiválasztó torna a tartományi válogatottak között, melynek kimondottan az a célja, hogy a német szövetség (DFB) képviselői felmérjék a korosztály legjobbjait. Azon az eseményen Kevin is felhívhatja magára a figyelmet.

Magyar vagyok. Az viszont tény, hogy Németországban szocializálódtam és jelenleg is tagja vagyok a bajor tartományi válogatottnak, ami a korosztályos német válogatott előszobája. Óriási dilemma előtt állnék, ha meghívót kapnék a DFB-től, de egyelőre nem foglalkozom ezzel a kérdéssel. Teszem a dolgomat a klubomban, és ha a jövőben számítanak rám Magyarországon a korosztályos válogatottban, akkor megyek – szögezte le a középpályás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik