Tóth Balázs: Egyelőre ködös a genki jövő

Vágólapra másolva!
2011.06.19. 10:00
null
Tóth Balázs a Genk után a Venlóba is hamar beilleszkedett (fotó: Imago)
Címkék
„Az Eredivisie más stílust képvisel, de összességében magasabb színvonalú a belga bajnokságnál” – mondja Tóth Balázs, a Racing Genk huszonkilenc éves játékosa, akit az előző idényben a holland Venlónak adott kölcsön belga anyaklubja. A hollandok a következő szezonban is számítanának a légiósra, de a Jupiler League aranyérmese még nem reagált a Venlo megkeresésére.

 

– A Genknél vagy a Venlónál kell edzésre jelentkeznie?
Talán ez az egyetlen kérdés a jövőmmel kapcsolatban, amire pontos választ tudok adni: július tizedikén Genkben kezdem el a felkészülést. Egyébként óriási a köd. Fogalmam sincs, maradok-e a belgáknál, vagy máshol futballozom ősszel.

– Mario Captein, a Venlo technikai igazgatója néhány napja önről és a Portótól kölcsönvett Jorge
Chuláról nyilatkozva kijelentette: minden követ megmozgatnak, hogy megtartsák önöket.
A Venlo álláspontja engem illetően világos, a hollandok két hónapja próbálnak zöld ágra vergődni a Genkkel, ami szó szerint vergődés, mert az anyaklubom egyelőre nem hajlandó tárgyalni rólam. Vélhetően még Genkben sem döntötték el, számítanak-e rám, esetleg el- vagy kölcsönadnak. Nem hiszem, hogy június közepén tisztán látnák már, hogy a bajnokcsapat kulcsjátékosai közül kik maradnak a Racingnál. Ez befolyásolja leginkább a játékospolitikát.

– Nem zavarja ez a „kint is vagyok, bent is vagyok” állapot?
Nincs miért aggódnom, szerződés köt a Genkhez, igaz, már csak egy évig.

– A Venlo ragaszkodását dokumentálhattuk – ön visszamenne a hollandokhoz?
Kizárólag pozitív élmények értek Hollandiában: a körülmények, a stadionok, a szurkolói kultúra irigylésre méltó, megbecsültek a klubnál, szóval érthető módon én is nyitottan állok a folytatáshoz. Nagy eredménynek tartom, hogy ez a Hollandián belül is megdöbbentően alacsony átlagéletkorú csapat kiharcolta a bentmaradást. A Venlo velem kapcsolatos szándékai komolyak, kicsit mégis sötétben tapogatózom: nem tudom, végleg megvennének-e a Genktől, vagy ismét kölcsönben gondolkodnak vezetők.

– Van önre pénze a klubnak?
Az tény, hogy a klub pénzügyi szempontból nem tagja felső tízezernek. Ennek ellenére sok minden szól mellette. Például fejlődés lehetősége. Hollandiába huszonöt évesen is érdemes elszerződnie egy magyar futballistának, hihetetlenül sokat tanulhat.

– Részletekbe menően?
A játékosokkal való foglalkozás itt nem szóvirág. Sokrétű munkát végzünk. Rengeteg egyéni és közösségi beszélgetésen veszünk részt, a csapat belügyei és a taktika a két állandó téma. A gyakorlatban ugyanilyen alaposak a hollandok: a különböző csapatrészek szituációs gyakorlatait orrvérzésig ismételjük.

A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik