London 2012: szertornában jól „fizet” a két kvalifikációs verseny - kvótahelyzet

Vágólapra másolva!
2011.08.09. 17:01
null
A szertornászoknál immár 1960 óta változatlan az olimpiai program (Fotó: Action Images)
Címkék
Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a bő egy év múlva kezdődő londoni olimpia előtt mely sportágakban hogyan lehet kvótákhoz jutni, illetve azokban a sportágakban, amelyekben már meg lehetett szerezni ezeket, hogyan állnak a magyar sportolók. Ezúttal a szertornászok kerülnek terítékre.

A szertornászoknál immár 1960 óta változatlan a program, azaz a férfi és női összetett egyéni, valamint csapatverseny mellett hat férfi (talaj, ugrás, gyűrű, lólengés, nyújtó, korlát) és négy női szeren (talaj, ugrás, gerenda, felemás korlát) osztanak aranyérmeket.

Összesen 196 versenyző (98-98 férfi és nő) indulhat majd Londonban, országonként legfeljebb 5-5 férfi és női versenyzővel. Ebben a sportágban alsó korhatárt is bevezettek, azaz csak az 1997. január 1. előtt születettek indulhatnak.

Két kvalifikációs viadalon lehet kvótát szerezni: a 2011. október 8. és 16. közötti tokiói világbajnokságon, illetve a 2012. január 10. és 13. közötti előolimpiának beillő londoni tesztversenyen, valamint szabadkártyákat is osztanak majd. A csapatversenyeken a világbajnokság 1–8. helyezettje szerez kvótát, valamint a londoni tesztverseny 1–4. helyezettje csapatonként 5-5 fővel. Az itt megszerzett kvóták csak országra szólóak. A 2011-es világbajnokságra bizonyos szempontból előkvalifikáció volt a 2010-es, hiszen csak a Rotterdamban 1–24. helyezett csapatok szállhatnak harcba kvótákért a tokiói versenyen.

Egyéniben az olimpiára kijutott csapatok tagjai (60 fő), valamint a 2011-es vb szerenkénti dobogósai indulhatnak – amennyiben csapatuk nem szerzett kvótát, és másik két szeren elérik a 2011-es vb adott szerén a vb átlagpontszámának legalább 85 százalékát. 2012-ben, a londoni olimpiai kvalifikációs verseny után lesz teljes a mezőny, egyéni versenyzők (akiknek a csapata nem jutott ki, vagy más úton nem vívják ki a kvalifikációt) itt szerezhetnek kvótát.

Megkötés, hogy ebben a pontban érintett versenyző országonként legfeljebb egy lehet, ezek a kvóták pedig névre szólóak. Amennyiben brit versenyzőt nem érint az első három pont, úgy egy-egy hazai tornász kvótát kap. A fennmaradó helyeket szabadkártyaként osztják szét, három kontinensnek legalább képviseltetnie kell magát az olimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik