Hajnal „súgta meg” Egervárinak a svédek gyenge pontját

Vágólapra másolva!
2011.09.03. 09:34
null
Az első gólnál Szabics Imre hagyta faképnél Wendtet (Fotó: Mirkó István)
A svéd sajtó érthetően kritikus saját csapatával a budapesti 2–1-es vereség után, és úgy tűnik, az újságírók meg is találták a bűnbakokat a védő Oscar Wendt és a szövetségi kapitány Erik Hamrén személyében, aki a csapatba állította a meccshiánnyal küzdő védőt.

„Amilyen kemény volt a meccs, olyan gyenge volt Wendt" – fogalmaz az Aftonbladet megállapítása a Mönchengladbach védőjével kapcsolatban. A 25 éves játékos elismeri a felelősségét, de elmondta, nem lehet sokáig ezen a találkozón keseregni.

SZAVAZÁS

Ön szerint továbbjut csoportjából a magyar válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nagyon nagy csalódás számomra, hogy elveszítettük a mérkőzést, két nagy hibám is volt a találkozón. Én okoztam a tizenegyest, majd a második félidőben eladtam a labdát" – ismerte el Wendt, aki ennek ellenére nem változtatna a csapat összeállításán a következő meccs előtt.

„Tisztában vagyok a felelősségemmel, de nem fogok párnák közé temetkezve sírni, amikor hazamegyek. Miért kéne változtatni a csapaton? Azért, mert csináltam egy-két hibát még nem lettem rosszabb játékos" – fogalmazott Wendt, aki az említett kezezésen és a rövid hazaadásból kialakult Rudolf-helyzeten kívül az első találatnál lemaradt Szabics Imréről, de a második magyar gólnál is hibázott, ugyanis Priskin Tamás mellőle adta középre a labdát.

Az Aftonbladet Hajnal Tamást is idézi – a Stuttgart légiósa elmondta Egervári Sándornak, hogy a Mönchengladbachoz nyáron érkező Wendt még nem lépett pályára a Bundesligában, nincs játékban, ezért ő lehet a svéd csapat gyenge pontja. A magyar középpályás a svéd lapnak adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak egy apró szelete volt a sikernek, a magyar válogatott jól játszott, és a svédek veresége nemcsak Wendt hibáin múlott.

A svéd újságírók természetesen Erik Hamrén szövetségi kapitányt is kérdőre vonták, miért a meccshiánnyal küzdő védőnek szavazott bizalmat.

„Wendt mesés játékos, de most nem volt szerencséje néhány helyzetben. Az én döntésem volt az ő csapatba állítása, hittem benne, mert néhány hete jó meccse volt az ukránok ellen. Engem bántsanak, ne Oscart, én irányítom a csapatot" – nyilatkozta a szakember.

SVÉD SAJTÓVISSZHANG
A svéd sajtó alapvetően két csapásirány mentén foglalkozik a labdarúgó-válogatott magyarországi vereségével: egyrészt kiemeli, hogy ezzel a fiaskóval tulajdonképpen elúszott az a lehetőség, hogy nemzeti csapatuk egyenes ágon kijusson az Eb-re (csoportgyőztesként vagy legjobb csoportmásodikként), másrészt Erik Hamrén szövetségi kapitány felelősségét feszegeti.

„Hamrén kudarca"; „A játékosok Hamrén taktikáját kritizálják" – Expressen

Az Expressen visszapillantó cikkében arról ír, hogy a játékosok is Erik Hamrén szövetségi kapitányt kritizálják. Mikael Lustig és Sebastian Larsson egyaránt arról beszélt, hogy nem működött a taktikájuk, nem volt hatékony a támadójáték.

„A magyarok revánsa rázta fel a svédeket az Eb-álomból" – Aftonbladet

A tekintélyes Aftonbladet több cikkben is elemzi a történteket. Első, rövid beszámolójában a svéd lap internetes oldala azt emeli ki, hogy ezzel a vereséggel az egyenes ági Eb-részvételről már biztosan lemondhatnak. „Ez nagyon fájt. Nem erre számítottunk, nem ezt reméltük. Természetesen rendkívül csalódott vagyok. Azt reméltem, hogy jobban játszunk, és jobb eredményt érünk el. Az első félidő rettenetes volt. Rendkívül dühös és ideges vagyok" – idézi az oldal Erik Hamrén TV4-nek adott nyilatkozatát.


„Hosszú és nehéz út vezet az Eb-re Svédország számára" – Svenska Dagbladet

A lap szintén arra építi a mérkőzésről szóló beszámolóját, hogy a magyarországi vereség után immár szinte biztos, hogy Svédország csak pótselejtezőn keresztül juthat ki a jövő évi Európa-bajnokságra.


„Kék-sárga bukás Budapesten" – svenskafans.com

A szerző arról ír, hogy a svéd válogatott abban a reményben utazott Magyarországra, hogy nagy lépést tehet az Európa-bajnokság felé, ezzel szemben hatalmas kudarccal zárult a mérkőzés.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

EMLÉKEZTETŐ – EURO 2012, SELEJTEZŐ, E-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2–1
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 25 000 néző. Vezeti: Skomina (szlovén)
Magyarország: Király G. – Varga J., Lipták (Sándor Gy., 74.), Korcsmár, Laczkó – Pintér Á., Elek Á. – Koman, Hajnal (Stieber, 66.), Rudolf – Szabics (Priskin, 81.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Svédország: Isaksson – Lustig, Granqvist, Majstorovic, Wendt – A. Svensson (Elm 53.), Källström (Wernbloom, 88.) – S. Larsson (Toivonen 68.), Elmander, Wilhelmsson – Ibrahimovic. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: Szabics (44.), Rudolf (90.), ill. Wilhelmson (60.)
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 7 7 32– 5 +27 21
2. Svédország 7 5 2 21– 8 +13 15
3. MAGYARORSZÁG 8 5 3 20–14 +6 15
4. Finnország 7 3 4 15–12 +3 9
5. Moldova 7 2 5 8–13 –5 6
6. San Marino 8 8 0–44 –44 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik