Kína legyőzésével tértünk vissza a touloni tornára

Vágólapra másolva!
2011.06.02. 16:44
null
Futács Márkó nagyszerű gólt lőtt (Fotó: Németh Ferenc – archív)
Címkék
  A magyar válogatott 3–0-ra legyőzte Kínát első csoportmérkőzésén a Touloni Ifjúsági Tornán, amelyre 25 év után tért vissza. A mieink góljait Katona Máté, Futács Márkó és Eppel Márton szerezte a második félidőben.


A mieink kezdtek valamivel aktívabban, de helyzetet nem tudtak kialakítani, tíz perc után pedig elillant az addigi enyhe mezőnyfölényünk is. Az első játékrészben Futács Márkónak volt egy fölé szálló lövése, valamint egy tizenegyesgyanús eset a kínai kapu előtt, de igazán közel egyszer sem jártunk a gólhoz.

Az ázsiai csapat sem mutatott többet támadásban, ám egy szögletük után csak a kapufa mentett meg minket. Feledhető félidőt követően 0–0-s döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek.

A második játékrész már sokkal eseménydúsabbra sikerült, a legfontosabb momentumoknak pedig szerencsére három magyar gól számított. A 42. percben szép akció végén Katona Máté váltotta gólra fejjel Gosztonyi András beadását, majd az 54. percben Futács Márkó villant (két kínait is átvert, mielőtt higgadtan a kapuba lőtt), így elhúztunk 2–0-ra.

Ezt követően a kínaiak feljavultak valamelyest, de Gulácsinak nem sok dolga akadt, egyszer azonban bravúrral kellett hárítania egy léc alá tartó fejest.

Futács előtt több lehetőség is adódott, hogy tovább növelje góljai számát, ám ez nem jött össze neki. A rendes játékidő utolsó percében Eppel Márton állt be a helyére, aki nem sokkal később a kínai kapus hibáját kihasználva beállította a 3–0-s végeredményt.

A mieink szombatok Mexikóval, hétfőn a franciákkal csapnak össze. A csoportból az első két helyezett jut tovább.

MAGYARORSZÁG–KÍNA 3–0

TOULONI IFJÚSÁGI TORNA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
KÍNA–MAGYARORSZÁG 0–3
Hyères. Vezette: M. De Marco (olasz)
KÍNA: Kao Seng – Vutikuer Aj-san, Li Szung-ji, Pej Su-aj, Si Ko – Vu Hsziang-han (Csen Kaj, 77.), Csang Csi (Li Fang, 77.), Feng Kang, Kuo Ji (Liu Pin-pin, 57.) – Hszie Peng-fej, Csen Hao. Edző: Szu Mao-csen
MAGYARORSZÁG: Gulácsi Péter – Szokol Zsolt (Litauszki Róbert, a szünetben), Fiola Attila, Kádár Tamás, Katona Máté – Kiss Máté, Simon Ádám – Gosztonyi András, Balogh Balázs (Balajti Ádám, 52.), Simon Krisztián (Bódi Ádám, 56.) – Futács Márkó (Eppel Márton, 80.). Szövetségi edző: Pölöskei Gábor
Gólszerző: Katona (42.), Futács (54.), Eppel (81.)
KÉSŐBB
Franciaország–Mexikó
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ (SZERDÁN JÁTSZOTTÁK)
Kolumbia–Portugália 1–1
Elefántcsontpart–Olaszország 0–2
PERCRŐL PERCRE
Róth Antal távollétében – a válogatott szakvezetője kivizsgálás céljából továbbra is kórházban tartózkodik – Pölöskei Gábor szövetségi edző hirdette ki a mieink kezdő tizenegyét, ez alapján a Gulácsi Péter – Szokol Zsolt, Fiola Attila, Kádár Tamás, Katona Máté – Kiss Máté, Simon Ádám – Gosztonyi András, Balogh Balázs, Simon Krisztián – Futács Márkó összeállításban futott ki az első csoportmérkőzésre a magyar csapat.
1. perc: Simon Krisztián bal oldali beadása után a kínai kapus lehúzta a labdát.
5. perc: Erős túlzás lenne azt állítani, hogy telt ház fogadta a csapatokat, néhány száz néző foglalt helyet a lelátókon.
10. perc Eddig inkább mi uraljuk a mérkőzést, de helyzetig még nem jutottunk.
13. perc: Feng Kang ugrott ki a védők közül, de szerencsére hosszan tolta meg a labdát, amely így a jó ütemben kilépő Gulácsi Péter ölében kötött ki.
17. perc: Két magyar beadás érkezett a jobb oldalról rövid időn belül, az elsőt kifejelték a kínaiak, a másodikra viszont Simon Krisztián majdnem oda ért, de a védő rutinosan nem engedte a labda közelébe. Kirúgás.
18. perc: Ha kicsit szigorúbb (vagy jobb szemű) a játékvezető, akár tizenegyest is kaphattunk volna, mivel Balogh Balázs csúsztatása után a mögötte álló kínai kezéről pattant le a labda, de nem harsant az olasz bíró sípja.
22. perc: Futács Márkó fordult le szépen emberéről, majd mintegy 22 méterről lőtt, jóval kapu fölé.
24. perc: Nagy bal oldali bedobás követően először senki sem találta el a labdát, végül egy pattanás után a berobbanó Gosztonyi fölé fejelt.
27. perc: Kádár Tamás tisztázott fejjel szögletre, az első kínai sarokrúgást követően pedig Pej Su-aj a kapufa tövére csúsztatott. Szokol Zsolt szorul ápolásra.
35. perc: A jobb oldalon meglóduló Vu Hsziang-han nézte, kinek adhatna be, de közben Kádár odacsúszott, ráadásul a labda a kínairól ment ki. Szép szerelés volt a Newcastle védőjétől.
36. perc: Az ázsiai csapat kapitánya, Vutikuer Aj-san kézzel állított meg egy ígéretes magyar akciót. Ő sárga lapot, mi pedig jó helyről járó szabadrúgást kaptunk, de Gosztonyi lövése elakadt a sorfalban.
40+1. perc: Kádár igazította meg nyújtott lábbal Csen Hao amúgy jól fésült haját, a megítélt szabadrúgást kapura szúrta a kínai, de lövését blokkoltuk.
42+2. perc: Véget ért a kétperces hosszabbítás és vele együtt az első félidő (a tornán alapvetően 40 percesek a játékrészek).
41. perc: Elkezdődött a második félidő, Szokol Zsolt helyett egy másik újpesti, Litauszki Róbert szerepel a magyar védelem jobb oldalán.
42. perc: Katona Máté góljával vezetünk! Futács remekül passzolt ki jobbra Gosztonyihoz, aki egy csel után középre ívelt, Katona pedig két méterről az üres kapuba fejelt. 0–1
49. perc: Gosztonyi a gólpassz után gólt is szerezhetett volna, de szöglet utáni fejese elkerülte a kaput.
52. perc: Balajti Ádám váltja Balogh Balázst.
54. perc: Futács Márkó pazar egyéni akciója után már 2–0 ide. A Werder Bremen csatára Balajtitól kapott labdát az ellenfél térfelének közepén, a bal oldalon, Li Szung-liről nagyszerűen lefordult, Vutikuer Aj-sant megkerülte, majd a kapus mellett higgadtan, laposan a hálóba lőtt. 0–2
56. perc: Simon Krisztián helyére Bódi Ádám állt be, a másik oldalon Liu Pin-pin lépett pályára Kuo Ji helyén.
60. perc: Kínai szöglet és fejes után Gulácsi Péter bravúrral ütötte ki a léc alá tartó labdát.
63. perc: Mi is szögletből veszélyeztettünk: a hosszú oldalon feltűnő Bódi hiába igyekezett, nem tudta jól eltalálni a labdát.
67. perc: Eldönthettünk volna a meccset. Balajti indult meg a jobb oldalon, de Bódi lendületből elvitte előle a labdát, középre adott, Futács közeli lövését azonban Kao Seng ezúttal hárította.
72. perc: Gosztonyi passza után Futács gyenge emelése fölé-mellé ment.
77. perc: Kettős csere: Csang Csit Li Fang, míg Vu Hsziang-hant Csen Kaj váltotta. Az ellenfél hajtotta végre ezeket a változtatásokat.
80. perc: Nálunk Eppel Márton is részese lehet a sikernek, Futács helyett állt be.
81. perc: Ha már beállt Eppel, akkor hasznossá tette magát: megzavarta Kao Senget, aki rosszul vett át egy hazaadást, majd az üres kapuba passzolt. 0–3
82. perc: Vége, a magyar válogatott 3–0-s győzelemmel kezdte a tornát.
AZ U21-ES VÁLOGATOTT MENETRENDJE A TOULONI TORNÁN
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Csütörtök: Magyarország–Kína, 16.45 óra
Szombat: Magyarország–Mexikó, 16.15
Hétfő: Magyarország–Franciaország, 18.00
A csoportból az első két helyezett jut tovább. A torna mérkőzéseit az Eurosport közvetíti.
AZ U21-ES VÁLOGATOTT HÚSZAS KERETE
Kapusok: Gulácsi Péter (Liverpool), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz)
Védők: Fiola Attila (Paksi FC), Katona Máté (Vasas-Híd), Kádár Tamás (Newcastle United), Kálnoki Kis Dávid (MTK Budapest), Litauszki Róbert (Újpest FC), Sváb Dániel (Ferencváros), Szokol Zsolt (Újpest FC)
Középpályások: Balogh Balázs (Újpest FC), Bódi Ádám (Debreceni VSC), Egerszegi Tamás (Újpest FC), Gosztonyi András (Videoton FC), Kiss Máté (Győri ETO FC), Simon Ádám (Haladás/Palermo), Simon Krisztián (Újpest FC), Tajthy Tamás (Újpest FC)
Támadók: Balajti Ádám (Újpest FC/Debreceni VSC), Eppel Márton (MTK Budapest), Futács Márkó (Ingolstadt)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik