Storck: Talán nem kellett volna ennyire megbízni egy-két játékosban

Vágólapra másolva!
2017.06.16. 22:13
null
Bernd Storck szövetségi kapitány kollégánknak, Borbola Bencének adott interjút (Fotók: Szabó Miklós)
Pokoli este volt, az érzelmek kavarogtak bennem, olyan szituációba kerültem, amilyenre nem számítottam – így kezdte a Nemzeti Sportnak pénteken adott exkluzív interjúját Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akit az Andorra elleni vb-selejtező elveszítése (0–1) után néhány nappal megerősítettek posztján.

 

– Szóval akkor most felajánlotta a lemondását vagy sem?
– Felajánlottam – kezdte a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúját Bernd Storck.

NYÁR VÉGI KALAND
A magyar válogatott legközelebb augusztus 31-én lép pályára, világbajnoki selejtezőn hazai pályán Lettországot fogadjuk. Három nappal később a Cristiano Ronaldóval felálló, Európa-bajnok portugálok érkeznek Budapestre, a keret tagjai az augusztus végi összetartásig nem találkoznak Telkiben.

– Mégis mikor? Merthogy az andorrai szégyent követő sajtótájékoztatón ez nem hangzott el.
– Pokoli este volt, az érzelmek kavarogtak bennem, olyan szituációba kerültem, amilyenre nem számítottam. Nekem is végig kellett gondolnom, mit tegyek… Miután hazaértünk, felajánlottam Csányi Sándor elnök úrnak a lemondásomat. Később ezt ő is elmondta, de akkor arra kért, ne hozzám ezt nyilvánosságra, hogy az elnökség dönthessen a sorsomról.

– Milyen érzésekkel várta a csütörtöki elnökségi ülést? Felkészült rá, hogy megköszönik a munkáját, és pakolhatja a bőröndjeit?
– Természetesen. Lássuk be, benne volt a pakliban! Csányi Sándor feltette a kérdést, érzek-e magamban elég erőt a munka folytatásához. Természetesen igennel feleltem, mert szeretném a hajónkat én visszaterelni a legjobb útra.

 

– Mégis mi okozta Andorrában a vesztünket?
– Összetett kérdés. Nincs bocsánat a vereségünkre, ugyanakkor rengeteg balszerencsés körülmény játszott szerepet a selejtező alakulásában. Ez nem kifogás, ezek tények. Engedje meg, hogy kicsit visszamenjek a múltba! Az Európa-bajnokságon huszonhárom fitt és erős futballistám volt. Ketten, Juhász Roland és Király Gábor a torna után visszavonultak, maradt huszonegy, ebből leveszem a két kapust, az már csak tizenkilenc mezőnyjátékos. Az andorrai mérkőzés előtt nem kevesebb mint tíz futballistám jelentett sérültet. Ez finoman szólva sem segítette a helyzetünket. Ugyanakkor erről a mérkőzés előtt nem akartam beszélni, mert nem szerettem volna kifogásokat keresni, és a keretben lévő játékosokban is bíztam.

– Ennek tükrében nem volt könnyelműség lemondani az itthon játszó legjobbakról?
– Utólag de.

– Kinek az ötlete volt?
– Az enyém. De ezen már nem tudunk változtatni. Szóval… Gera Zoltán segíthetett volna nekünk, ez nem kérdés. Az ő hiányát éreztük talán a leginkább. Csakhogy Zoli abban a korban van, amikor már nem tud tizenkét hónapon át a csúcson maradni. Pihenésre volt, van szüksége. Az már a személyes balszerencsém, hogy Priskin Tamás a Ferencvároshoz írt alá, és Thomas Doll vezetőedző másnap felhívott, hogy az egyezségünk értelmében Tamás is hadd pihenjen, hosszú szezon vár rá – tartottam a szavam, igent mondtam. A meccs előtt Kádár Tamás is jelezte, nem tudja vállalni a játékot, így a védelem bal oldalára nem volt olyan játékosom, aki igazán otthonosan mozog ezen a poszton. Szalai Ádám pedig még idehaza sérült meg, Eppel Márton és Balogh Norbert személyében két, nemzetközi tapasztalattal nem rendelkező támadó állt rendelkezésemre.

 

– Ott lett volna Futács Márkó.
– Igen. Csakhogy ő nálam abszolút újonc lett volna, és elöl nem akartam olyan csatárral Andorrába utazni, aki korábban még a keretben sem volt, aki nem ismeri a felfogásomat, azt, hogy mit várok el a támadóktól. Követem a játékát, a közeljövőben szeretném is meghívni.

– Utólag visszagondolva, mi volt a legnagyobb hibája az elmúlt hetekben?
– Talán nem kellett volna ennyire megbízni egy-két játékosban. Ne szépítsük, néhányukban csalódtam. Felteszem a kérdés, hogyan fordulhat elő, hogy volt olyan védőnk, aki sárga lap nélkül játszotta végig az andorrai találkozót? Ha én ott vagyok a pályán, kőkeményen játszottam volna. Harcolni, küzdeni kell, nem sétálgatni. Annak, aki felveszi a válogatott mezét, mindent meg kell tennie a csapatért, a nemzetért. Tavaly láthattuk, ha ezt mindenki megteszi, milyen eufóriát vált ki az emberekből. No, és ami még a hibám, hogy a hazai klubok vezetőedzőivel is szorosabbra kell fűznöm a kapcsolatot. Egészen biztos, hogy meglátásaikkal ők is tudják segíteni a válogatottat, a munkámat.

– Az andorrai mérkőzés után lesz olyan futballista, akit többé nem hív meg a keretébe?
– Most erre mit mondjak? Lesz. De neveket ne várjon tőlem! Az ilyet először mindig a játékosokkal beszélem meg, és ezen a jövőben sem változtatok, ez így korrekt. Most, hogy eldőlt, maradok, mindenekelőtt a csapatkapitánnyal, Dzsudzsák Balázzsal találkozom. Kíváncsi vagyok, hogyan érzi magát, leülepedett-e már benne az andorrai vereség, és a jövőbeni elképzeléseimet is szeretném megosztani vele. Aztán szép sorban felhívom a többi futballistát, és elmondom nekik is. Azt is, ha többé nem kívánom őket meghívni. És azt is, ha továbbra is számítok rájuk.

SZAVAZÁS

Ön szerint jól döntött az MLSZ, hogy adott egy második esélyt Bernd Storcknak?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

– Látta a címlapokon, mennyit keres? Egy-, másfél millió eurót évente. Igaz ez?
– Elhiheti, én örülnék a legjobban, ha igaz lenne. Egyébként érdekes, hogy ezek éppen most kerültek címlapra, nem pedig akkor, amikor sikereket értünk el. De tudom, ez már csak így működik. Mindenesetre a megjelent összegek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Amúgy pedig a profi labdarúgásban mindenki pénzt keres. Természetes, hogy az ember a munkájáért fizetést kap, de nekem a siker a legfontosabb, nem a pénz.

– Szóval, hogyan tovább?
– Dolgozom, ahogy eddig is. Sőt még keményebben. A részletekre még inkább odafigyelve.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik