A favorit Elefántcsontpart Drogba fejesével törte meg Szudánt

Vágólapra másolva!
2012.01.22. 19:03
null
Vezér: Drogba gólja három pontot hozott Elefántcsontpartnak (Fotó: Reuters)
Címkék
Győzelemmel nyitotta Afrikai Nemzetek Kupája-szereplését Elefántcsontpart labdarúgó-válogatottja: a B-csoport első mérkőzésén az „elefántok" Didier Drogba góljával 1–0-ra megverték Szudánt. Angola 2–1-re legyőzte Burkina Fasót.

ELEFÁNTCSONTPART–SZUDÁN

A torna egyik legnagyobb esélyese, Elefántcsontpart Szudán ellen kezdte meg szereplését az Afrikai Nemzetek Kupáján – avagy egy kizárólag légiósokból álló keretű csapat (ezek az „elefántok") csapott össze a csupa hazai játékossal felállóval.

Az első félidőben nem hozta a két csapat a szívbajt a malabói stadion közönségére, ritmustalan volt a játék, kevés a helyzet – amikor pedig ígéretes helyzetig jutottak, rendre rossz megoldást választottak, mint Didier Drogba, aki egy jobb oldali szabadrúgást beívelés helyett belepüfölt az első védőbe...

Az „elefántok" hamarosan feljegyezhettek Gosso révén egy pocsék távoli lövést is, majd Gervinho fejelt mellé egy beadást. Az első félidő végül nem zárult gól nélkül, bár a FIFA-világranglistán ellenfelénél 102 hellyel hátrébb található Szudán mindent megtett ezért: a 41. percben Solomon Kalou húzott el a bal oldalon, beadására Drogba érkezett, és remek, erős fejessel megszerezte a vezetést Elefántcsontpartnak.

Az addig támadásban semmit nem mutató Szudán rögtön megvillant, de Moutata jó lövését Boubacarr Barry bravúrral a lécre nyomta – maradt az 1–0 a szünetre.

A becsülettel küzdő – de jóval gyengébb keretű – szudániak a második félidőben Mohammed Eldin révén adtak munkát Barrynek, a helyzetre Gervinho révén jött a felelet, de az Arsenal támadójának lapos lövését Mahgoub fogta.

Drogba és Gervinho újabb lehetőséget hibázott, az elefántcsontpartiak koncentrációja messze volt a tökéletesről – az volt a kérdés, hogy ráfáznak-e erre. Nem fáztak rá: a sokkal esélyesebb narancs mezesek megőrizték minimális előnyüket, és győzelemmel nyitották 2012-es ANK-szereplésüket.

BURKINA FASO–ANGOLA

Három szép gólt hozott a Burkina Faso–Angola mérkőzés: az angolaiak 1–1 után az egykor a Manchester Unitedben is megforduló Manucho lövésével vívták ki a 2–1-es győzelmet.

Az első félidőben egyenlő erők küzdelemét láthatta a közönség, kidolgozott helyzetek nélkül – hogy aztán a folytatásra megélénküljön a meccs. Az első „élénkítővel" a Burkina Fasó-i védelem állt elő, amely hibák sorozatával teremtett lehetőséget Mateus előtt – az angolai játékos köszönte az esélyt, és éles lövéssel betalált a hosszúba.

Angola tíz percig élvezhette az előnyt, ekkor viszont egy szabálytalanság megbosszulta magát: Alain Traoré ballal rendkívül precíz lövést küldött a labdát szemmel kísérő Carlos hálójának jobb alsó sarkába.

A következő lépést Angola tette meg előre, a volt Manchester United-játékos (most a Valladolid kölcsönjátékosaként a török Manisasporban szereplő) Manucho révén, aki hátraesve küldött éles lövést a hálóba.

Burkina Fasónak voltak egyenlítési lehetőségei, talán a legnagyobb a 82. percben, amikor gyönyörű jobb oldali támadást követően Moumouni Dagano túlugrotta emberét, de középre tartó fejesét Carlos védte – ezzel a „csődörök" el is lőtték az utolsó puskaport.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ELEFÁNTCSONTPART–SZUDÁN 1–0 (1–0)
Malabo, Nuevo Estadio de Malabo. V: Seechurn (mauritiusi)
Elefántcsontpart: Barry – Tiéné, Kolo Touré, Bamba, Lolo – Gosso, Yaya Touré, Tioté (A. Keita, 80.) – S. Kalou (Gradel, 64.), Drogba, Gervinho (Doumbia, 89.)
Szudán: Mahgoub – Abdalla, Bashir, Kamal (el-Doud 62.), Yousif – Mostafa, Masawi, Gabir, Bashir (Tahir, 74.), Hamid – el-Tahir
Gólszerző: Drogba (39.)
BURKINA FASO–ANGOLA 1–2 (0–0)
Malabo, Nuevo Estadio de Malabo. V: Benuza (algériai)
Burkina Faso: Diakité – B. Koné, M. Tall, Koulibaly (Panandétiguiri, 50.), A. Traoré – Kabore, Rouamba (Bancé, 59.), Koffi, D. Koné – Pitroipa – Dagano
Angola: Carlos – Marco Airosa, Francisco Zuela, Dany, André Macanga (Vunguidica, 95.) – Gilberto, Miguel Quiame – Flávio Amado (Dédé, 61.), Mateus, Djalma (Jaime, 89.) – Manucho
Gólszerző: A. Traoré (57.), ill. Mateus (47.), Manucho (68.)
AZ ÁLLÁS
1. Angola 1 1 2–1 3
2. Elefántcsontpart 1 1 1–0 3
3. Burkina Faso 1 1 1–2 0
4. Szudán 1 1 0–1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik