A németek kétszer egyenlítettek Lengyelországban

Vágólapra másolva!
2011.09.06. 23:20
null
Egy tartalékos német válogatott döntetlent ért el Lengyelországban (Fotó: Reuters)
Címkék
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezői felkészülési mérkőzéseken léptek pályára kedden: Lengyelország hazai pályán játszott döntetlent Németországgal, Ukrajna viszont Csehország vendégeként szenvedett kiütéses vereséget.

A jövő évi Európa-bajnokság társrendezője, Lengyelország Gdanskban fogadta a részvételét már bebiztosító német válogatottat. Joachim Löw a Wiese – Lahm, Boateng, Mertesacker, Götze – Träsch, Kroos, Rolfes – Klose, Podolski, Schürrle tizeneggyel kezdett. Mindeközben a kispadon ott várt bevetésre készen Neuer, Höwedes, Hummels, Badstuber, Schweinsteiger, Müller és Özil, különösen utóbbi kettő teljesítménye számít manapság a német válogatott játékában és eredményességében mértékadónak.

Az első félidőben német mezőnyfölény alakult ki, a vendégek több helyzetet dolgoztak ki ellenfelüknél, így a vendéglátó lengyelek csak a kontrázásban reménykedhettek. Bár vezettek néhány veszélyes akciót, Tim Wiese kapuja is érintetlenül maradt.

A fordulást követően azonban már nem volt pardon: az egyik hazai kontra góllal ért véget. Jakub Blaszczykowski ugratta ki a támadást nagy lendülettel középen kísérő Dariusz Dudkát, aki beszaladt a védők közé. Meg is kapta az üres területre a labdát, majd a tizenhatoson belülre érve nagyot repült a kifutó Tim Wiese láttán. A játékvezetőnek nem igazán volt ideje mérlegelni, tényleg szabálytalankodott-e kapus, vagy csak a lengyel műrepült, mert érkezett Robert Lewandowski, aki a német védőket megelőzve a hálóba lőtt. (1–0) A hátrányba került németek fokozták a nyomást, a góljukhoz azonban büntetőre volt szükségük, amit Toni Kroos higgadtan váltott gólra. (1–1)

A hajrá tíz percében emberhátrányba került a lengyel válogatott, így a vendégek nagy esélyt kaptak a győzelemre. Aztán majdnem kikaptak. A 91. perc elején Blaszczykowsk magabiztosan értékesítette a büntetőt (2–1), és talán ki is húzták volna a lefújásig, ha a jó szándékú játékvezető meg nem várja az utolsó utáni német akciót. De megvárta, bár az előzőleg jelzett három perces hosszabbítás akkor már egy perce letelt...

Akkor a csereként beszállt Thomas Müller cselezgetett a jobb oldalon, majd lapos centerezését középen közelről Cacau vágta be a kapuba. (2–2)

Az Eb társrendezői így bosszankodhattak, hogy a kontinensbajnokság egyik favoritjának tartott, vb-bronzérmes, igaz ezúttal tartalékos németeket nem tudták legyőzni. A másik rendező, Ukrajna viszont náluknál sokkal rosszabbul járt, hiszen Csehország vendégeként futottak bele egy kiadós vereségbe. A házigazdák a 12. percre már kétgólos előnyre tettek szert – Michal Kadlec duplázott –, majd a fordulást követően hat perc alatt szerzett két újabb cseh góllal sokkolták a vendégeket a házigazdák.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Csehország–Ukrajna 4–0 (Kadlec 4., 12. – az elsőt 11-esből, Rezek 47., Kolar 51.)
Belgium–Egyesült Államok 1–0 (Lombaerts 55.)
Lengyelország–Németország 2–2 (Lewandowski 55., Blaszczykowski 91. –11-esből, ill. Krooos 68. –11-esből, Cacau 94.)
KORÁBBAN
Bolívia–Peru 0–0
Argentína–Nigéria 3–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik