A spanyol stílus a fiataloknál is nyerő

Vágólapra másolva!
2011.06.25. 23:01
null
Herrera remek fejessel juttatta vezetéshez a spanyolokat (Fotó: Action Images)
Címkék
A spanyol U21-es labdarúgó-válogatott Ander Herrera és Thiago Alcántara találatával 2–0-ra legyőzte Svájcot a dániai Aarhusban, így megnyerte a korosztályos Európa-bajnokság fináléját. A két csapat – és a rendező Nagy-Britannia– mellett Fehéroroszország képviseli majd még Európát a jövő évi londoni olimpián, miután a keletiek a rájátszásmeccsen 1–0-ra felülmúlták Csehországot.

Spanyolország és Svájc Európa-bajnoki döntőbe jutásával nem történt nagy meglepetés, hiszen – Németország mellett – az elmúlt években utánpótlásfronton a legnagyobb sikereket elérő két európai válogatott jutott be a fináléba. A játékosállomány alapján ezúttal is esélyesnek tűnt mindkét együttes a fináléra, ám míg a spanyolok kissé nehezebben jutottak el az aarhusi végjátékig (igaz, így is veretlenül), addig a svájciak gólt sem kaptak az első négy mérkőzésükön.

FEHÉROROSZORSZÁG
AZ OLIMPIÁN!
Szombat délutáni győzelmével Fehéroroszország válogatottja kiharcolta a részvétel lehetőségét a jövő évi londoni olimpiára. A csehek elleni mérkőzés egyetlen gólját Jegor Filipenko szerezte a 88. percben: az egész tornán kimagasló teljesítményt nyújtó középhátvéd Oleg Veretyilo beadását követően húzta a labdát a kapuba.
Európa negyedik képviselője Spanyolország és Svájc mellett a házigazda Nagy-Britannia lesz a londoni tornán.

Mind a spanyolokra, mind a svájciakra igaz, hogy játékuk egyaránt a felnőttválogatottaknál is tapasztalható elemekre épül, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy az ibériaiak labdatartási fölényével kezdődött a találkozó, az első kapura lövési kísérletek ugyanakkor a piros mezes labdarúgók nevéhez fűződtek, akik bizonyára erőt merítettek a dél-afrikai vb Svájc–Spanyolország mérkőzéséből és végeredményéből (1–0).

Ennek ellenére a lélektanilag fontos első találatot Luis Milla legénysége szerezte meg. Thiago Alcántara lövése a 37. percben még centikkel célt tévesztett, ám négy perccel később Dídac Vila remek bal oldali beadása után Ander Herrera középen berobbanva közelről remekül bólintott. 0–1

A spanyolok a második félidőben sem hagyták kibontakozni a svájciakat, akik leginkább Xherdan Shaqiri cseleiben és irányítókészségében bízhattak: a „barcás” játékstílus jeleit lehetett észlelni Juan Matáék magabiztos, olykor már-már fölényes játékán.

Alberto Botía egy szöglet után el is dönthette volna a finálét, ám ő nem célzott olyan pontosan fejjel, mint Herrera. Ezt követően pedig a svájciak is magas labdákkal próbálkoztak, és nem sok híja volt, hogy sikeresek legyenek, de Pajtim Kasami és Timm Klose próbálkozása is kicsinnyel elkerülte a kaput.

Mielőtt pedig lehetőség adódott volna a helvétek számára, hogy izmos hajrába kezdjenek, eldőlt a mérkőzés. Thiago Alcántara egy cserét követő rövid kihagyást kihasználva meglepte Yann Sommer kapust azzal, hogy 30 méterről kapura lőtt egy szabadrúgást, a labda pedig a léc alá vágódott. A spanyol U21-es válogatott 2–0-s sikerével megnyerte a kontinensviadalt.

FEJES GÓL A SPANYOLOKTÓL

CSODÁS TÁVOLI TALÁLAT

Spanyolország U21-es Eb-n harmadszor (1986, 1998, 2011) jutott fel a csúcsra, ezzel az ötszörös győztes Olaszország mögött a második legeredményesebb válogatottnak vallhatja magát.

A következő U21-es kontinensviadalt két év múlva Izraelben rendezik.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
DÖNTŐ
SVÁJC–SPANYOLORSZÁG 0–2 (0–1)
Aarhus, NRGi Park. V: Tagliavento (olasz)
SVÁJC: Sommer – Koch, T. Klose, Rossini, Berardi – Shaqiri, G. Xhaka (Kasami, 68.), Lustenberger, F. Frei (Abrashi, 54.), Emeghara (Gavranovic, 53.) – Mehmedi. Szövetségi kapitány: Pierluigi Tami
SPANYOLORSZÁG: De Gea – Montoya, Botía, Álvaro Domínguez, Dídac Vila – Mata, Thiago Alcántara, Javi Martínez, Herrera (Diego Capel, 90.), Muniain (Parejo, 86.) – Adrián López (Jeffrén, 81.). Szövetségi kapitány: Luis Milla
Gólszerző: Herrera (41.), Thiago Alcántara (81.)
RÁJÁTSZÁS AZ OLIMPIAI HELYÉRT
FEHÉROROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–0 (0–0)
G: Filipenko (88.)
FEHÉROROSZ KAPÁSGÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik