A vezetők szerint László Csaba szerződést szegett

Vágólapra másolva!
2010.02.01. 13:20
Címkék
Pénteken elváltak egymástól a skót élvonalban szereplő Hearts labdarúgócsapatának és menedzserének, László Csabának az útjai. A szakember az előző idényben még megmentőnek érezhette magát, hiszen a középcsapatnak számító együttessel bronzérmet szerzett, nem véletlen választották meg az év edzőjének. A folytatás azonban igen kedvezőtlenül alakult, amelynek közös része számára pénteken befejeződött. Legalábbis a munka része, mert a történet teljes egészének itt és ezzel még aligha van vége.

László Csaba szerződése ugyanis 2011. június végéig szól, a tréner pedig azt szeretné elérni, hogy a fennmaradó másfél éves időszakra kalkulált járandóságát is megkapja. Vagy legalább bármifajta végkielégítést, amelyben közösen megegyeznek a felek.

László Csaba válása a Heartstól nem zajlik éppen zökkenőktől mentesen (Fotó: Reuters)
László Csaba válása a Heartstól nem zajlik éppen zökkenőktől mentesen (Fotó: Reuters)

A klubvezetőség viszont épp ellenkező álláspontot képvisel, az anyagiakban egyébként sem dúskáló klubnál azokat a lehetőségeket, kiskapukat keresik, amelyekkel majd a munkaügyi bíróságon – hiszen a válásból minden bizonnyal pereskedés lesz – a saját igazukat támasszák alá. Nevezetesen, hogy László Csabát szerződésszegés miatt küldték el.

Sajtóinformációk szerint a Heartsnál a következők alapján próbálnak meg kapaszkodót keresni és találni.

László nyilatkozataiban a klub belső, titkos terveiről is említést tett, többek között felfedte azoknak a játékosoknak a nevét – például Izale McLeod és Steven McLean –, akik szerepeltek a klub kívánságlistáján.

Bár a menedzsernek élő szerződése volt a Heartsszal, mégis folyamatosan új lehetőségek után nézett. Így jelentkezett be a Manchester Unitedhoz, a Liverpoolhoz, a Hannoverhez és az egyik nagy skót riválishoz, a Celtichez – ezt különösen sérelmezték a Heartsnál –, miközben szóba került a neve mint a vb-rendező dél-afrikai válogatott szövetségi kapitánya.

Végül, de nem utolsósorban folyamatosan a Hearts-játékoskeret azonnali megerősítésének szükségességéről nyilatkozott, amely szintén összetűzéshez vezetett László és a klubvezetők között, hiszen az teljes mértékben ellentmondott azon törekvésnek, hogy saját nevelésű, illetve tehetséges skót fiatalok kapjanak egyre nagyobb szerepet az első csapatban.

Vélhetően a hivatalos ütközések között nem szerepel majd, de László Csaba esetében az is konfliktushelyzetet teremtett házon belül, hogy a portugál José Goncalvest már akkor játszatta, amikor a védő hivatalosan még sérültnek számított, nem hivatalosan viszont amiatt nem kaphatott volna szerepet, mert szerződésének meghosszabbításáról még tárgyalásban volt Vladimir Romanov többségi tulajdonossal.

A Hearts a 2008–2009-es szezonban megszerzett bajnoki bronzérem után kifejezetten gyengén kezdett a mostani idényben, tizenkét forduló után még csak két győzelme volt. Az Európa-ligából a negyedik selejtezőkörben búcsúzott, miután a Zágrábban elszenvedett 4–0-s vereséget hazai pályán nem sikerült ledolgoznia.

A Hearts 23 mérkőzésen 28 pontot gyűjtve a hatodik helyen áll a skót élvonalban, amely még éppen felsőházi rájátszást jelent. A csapat régi-új menedzsere, az 59 éves Jim Jefferies vereséggel tért vissza: a Hearts a St. Johnstone vendégeként 1–0-s vereséget szenvedett. Jefferies labdarúgó-pályafutása során tizennégy éven át szolgálta a Heartsot, amelynek 1995 és 2000 között a menedzsere is volt, 1998-ban irányításával – 42 éves szünet után – Skót Kupát nyert ez együttes.

A skót klub tulajdonosa, Vladimir Romanov 2005 óta vezeti a gárdát, az elmúlt négy évben Jefferies már a tizenharmadik tréner. Ebben az időszakban a csapat élén másfél évet töltő László Csaba messze a leghosszabb időt töltötte el a Hearts kispadján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik