Adebayorék sokkos állapotban, Togo visszalép

Vágólapra másolva!
2010.01.09. 14:08
Címkék
A togói labdarúgó-válogatott az őket ért fegyveres támadás után visszalépett az angolai Afrikai Nemzetek Kupájától. Emmanuel Adebayor szerint a csapat tagjai sokkos állapotban vannak.

Adebayor szerint csapattársai többsége nem akar részt venni a tornán a történtek után (Fotó: Action Images, archív)
Adebayor szerint csapattársai többsége nem akar részt venni a tornán a történtek után (Fotó: Action Images, archív)
Adebayor szerint csapattársai többsége nem akar részt venni a tornán a történtek után
(Fotó: Action Images, archív)
Adebayor szerint csapattársai többsége nem akar részt venni a tornán a történtek után (Fotó: Action Images, archív)
Adebayor szerint csapattársai többsége nem akar részt venni a tornán a történtek után (Fotó: Action Images, archív)

MEGTARTJÁK A TORNÁT

Souleymane Habuba, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, a támadás ellenére megtartják a tornát.

A sportvezető elmondta, nem érti, hogy a togóiak miért busszal közelítették meg a helyszínt, ellentétben a másik 15 csapattal, amely a repülőgépet részesítette előnyben.

A támadás után a togói játékosok jelezték, nem akarnak pályára lépni az Angolában rendezendő tornán.

„Úgy gondolom, a játékosok többsége nem akar itt maradni, inkább hazatérnének a családjukhoz. Szinte látták a saját halálukat. Senki sem tud aludni a történtek után, láttuk, ahogy egyik csapattársunk golyóval a testében sír, a másik eszméletlenül fekszik. Még mindig sokkos állapotban vagyunk” – szemléltette Adebayor a togói futballisták lelkiállapotát.

„Fegyveres embereket láttunk a buszból, úgy néztek ki, mint akik háborúba készülnek. Már ez megdöbbentett minket, de úgy gondoltuk, ez normális, hiszen egy nagy eseményre utazó labdarúgók vagyunk, így érthető a nagyfokú biztonsági készültség – kezdte részletezni a támadást a Manchester City csatára.


„Áthaladtunk a határon, már Angolában voltunk, amikor talán öt kilométer megtétele után minden előzmény nélkül lőni kezdtek a buszunkra. Az egyik cserekapusunkat eltalálta egy golyó, sajtófőnökünk most is eszméletlen állapotban van, nem tudjuk, életben marad-e egyáltalán” – tette hozzá, s mint szombaton kiderült, mind a cserekapus, a vesén lőtt 25 éves Kodjovi Obilalé, mind a sajtófőnök, Stanislas Ocloo belehalt sérüléseibe, csakúgy, mint a busz vezetője és a válogatott másodedzője, Hubert Velud.

 ADEBAYORÉK A TÁMADÁS UTÁN
  
  

 

Adebayor ezután súlyos kritikát fogalmazott meg egész Afrikának.

„Meg kellene változtatnunk a rólunk kialakult képet, ha azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket, de sajnos ennek semmi jelét sem látom. Hatalmas esélyt kaptunk azzal, hogy egy olyan hatalmas eseményt, mint a világbajnokság, mi rendezhetünk meg. Ezek után mi következik? Szégyellem magam.”

„A legnagyobb kérdés, hogy miért támadtak meg minket. Senkinek sem lehet oka erre. Nem csak egy-két srác lőtt ránk néhányszor. El tudják képzelni, mit éltünk át abban a harminc percben?”

TOGO VISSZALÉP, ÉS BOJKOTTRA BUZDÍT

Közben sajnos már további áldozata is van a togói futballválogatott buszát ért tegnapi terrortámadásnak, a járművet vezető sofőr után az együttes egyik pályaedzője, Hubert Velud és a sajtófőnök, Stanislas Ocloo is belehalt sérüléseibe. 

 

A vesén lőtt cserekapus, a 25 éves Kodjovi Obilalé halálhírét is közölte néhány hírforrás, de a kapuvédő halálát több hírügynökség is cáfolta. A játékost két lőtt sebbel Dél-Afrikába szállították, ahol stabilizálták állapotát, így túl van az életveszélyen.

 

 

A szomorú események is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Togo visszalépjen a tornától.

 

A togói válogatott középpályása, Alaixys Romao elmondása szerint hamarosan hazarepülnek Loméba, és a csoportellenfeleket is arra biztatják, hogy ne vegyenek részt az angolai viadalon.

„A gépünkre várunk, amellyel visszarepülünk Loméba” – mondta Alaixys Romao.

„Jelenleg a csoport többi együttesével tárgyalunk – Burkina Faso, Elefántcsontpart és Ghána –, hogy ők is bojkottálják a viadalt” – tette hozzá a 25 éves középpályás.

 ADEBAYOR MÁR TÁVOZOTT

A togói válogatott csapatkapitánya, Emmanuel Adebayor már elhagyta Angolát – ezt a labdarúgó klubja, a Manchester City erősítette meg: a „kékek" közleménye szerint a togói klasszis „örül, hogy egyáltalán életben van", és annyi időt kap majd a lelki felépüléshez, amennyi szükséges.

A támadás után készült felvételek képekben (Fotók: Reuters)
A támadás után készült felvételek képekben (Fotók: Reuters)
NINCS VESZÉLYBEN A RENDEZÉS

Angola sportminisztere szerint a terrorakció ellenére sincs veszélyben a rendezés:
„A labdarúgótornát megtartjuk” – jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján Goncalves Muandumba. 

 

A vasárnap rajtoló kontinensbajnokság megrendezhetőségét is veszélybe sodró terrortámadás miatt szombaton különtalálkozót tart Paulo Kassoma, a vendéglátó ország miniszterelnöke és az afrikai sportági szövetség, a CAF küldöttsége, élén Issa Hayatou elnökkel. Olyan intézkedések meghozatala a tárgyalások fő témája, amellyel garantálható a csúcseseményen jelenlevők biztonsága és a futballtorna lebonyolíthatósága.

 

Thomas Dossevi csatár pénteken úgy nyilatkozott az RMC nevű rádióállomásnak, hogy jóllehet számos rendőr kísérte buszukat, „állig felfegyverzett személyek" hirtelen tűz alá vették a járművüket, s legalább negyedórán át az ülések alá bújtak, hogy mentsék az életüket, mire elmúlt a veszély.

A togóiak, akik először hétfőn játszanának Ghána legjobbjaival, szomszédos kongói edzőtáborukból utaztak Angolába, amikor rajtuk ütöttek. A térség, amelyen áthaladtak, olajban gazdag terület, amelynek elszakításért szélsőséges eszközöktől sem visszariadó szeparatista erők harcolnak az angolai kormányzat ellen.

                                                                                                                                                                            MTI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik