Afrika-kupa: a ZTE-csatár nélkül ugrottak a gaboni párducok

Vágólapra másolva!
2012.01.23. 19:01
Címkék
Egyenlítői-Guineához hasonlóan a másik házigazda, Gabon válogatottja is győzelemmel kezdte a 28. Afrikai Nemzetek Kupáját: a „párducok" 2–0-ra legyőzték Nigert a C.-csoport első hétfői mérkőzésén. A második találkozón Tunézia legyőzte Marokkót.

Pierre-Emerick Aubameyang így fejelte a gaboniak első gólját (Fotó: Reuters)
Pierre-Emerick Aubameyang így fejelte a gaboniak első gólját (Fotó: Reuters)
Pierre-Emerick Aubameyang így fejelte a gaboniak első gólját (Fotó: Reuters)
Pierre-Emerick Aubameyang így fejelte a gaboniak első gólját (Fotó: Reuters)
Pierre-Emerick Aubameyang így fejelte a gaboniak első gólját (Fotó: Reuters)

 

GABON–NIGER 2–0

A gaboniak – akik nevezték, de nem vetették be a Zalaegerszegen légióskodó Roguy Méyét – végigtámadták az első húsz percet, ám a gól sokáig elmaradt, noha például a 18. percben Pierre-Emerick Aubameyang már csak a kapussal állt szemben – Kassaly Daouda védett.

A 31. percben aztán megszületett a vezető gól: Stéphane N'Guéma jobb oldali beadását a nigeri kapus rosszul térképezte fel, nem érte el a labdát, és a hosszú oldalon érkező Aubameyang a hálóba fejelt.

Az első félidő hajrájában Gabon növelte előnyét: Charly Moussono bal oldali beadásából a Saint-Etienne-t erősítő Aubameyang előrevetődve kapura fejelte a labdát, Daouda védett, ám a kipattanóra jött N'Guéma, és belőtte.

A második félidő már nem hozott gólt a lanyhuló tempójú mérkőzésen, amely szolgált némi pikantériával: miközben a gaboni kispadról Gernot Rohr irányított, a nigerieknél tanácsadóként az a Rolland Courbis keverte a lapokat, aki a kilencvenes években kétszer is váltotta Rohrt a Girondins Bordeaux kispadján.

MAROKKÓ–TUNÉZIA 1–2

A tunéziaiak szerencsés találattal szereztek vezetést a 36. percben: Haled Korbi kapu elé ívelt szabadrúgása után a labda érintés nélkül tekeredett a regionális rivális kapujába. Szaber Khelifa felugrott fejelni, és bár nem érte el a labdát, mozdulatával megzavarta a kapust.

Annál szebb volt a második gól! A 76. percben Jusszef Mszakni remek cselekkel rázott le két védőt a 16-os előterében, majd jobbal úgy lőtt a jobb sarokba, hogy a labda a blokkolni igyekvő védő lábát is érintette. A patinás tuniszi Espérance támadója az első gólját szerezte a válogatottban.

Marokkó – amelynek játékosai az első félidőben is sokat támadtak, de képtelenek voltak kifogni Ajmen Matluti kapuson – jó hajrát vágott ki, és Husszin Hardzsa révén szépített – tegyük hozzá: Ahmed Kantari lesről fejelte vissza elé a labdát.

Hardzsa egyenlíthetett is volna, ám a 92. percben nagyszerű csel után jó helyzetből a kapu fölé lőtt.

28. AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
GABON–NIGER 2–0 (2–0)
Libreville. V: Maillet (Seychelles-szigeteki)
GABON: Ovono – Mouele, Ebanega, Ecuele, Moussono – Madinda, Biyogo Poko (Palin, 91.), Moubamba – Mouloungui – N’Guéma (Mbanangoye, 74.), Aubameyang (Cousin, 84.). Szövetségi kapitány: Gernot Rohr
NIGER: Daouda – Amadou Dodo, Chicoto, Soumaila, Mazadou (Bulus, 57.) – Lancina, Laouali, Talatou, Boubacar (Koudize, 63.) – Maazou, A. Issoufou (Yacouba, 41.). Szövetségi kapitány: Doula Gabde Harouna
G: Aubameyang (31.), N’Guéma (45.)
MAROKKÓ–TUNÉZIA 1–2 (0–1)
Libreville. V: Bennett (dél-afrikai)
MAROKKÓ: Lamjagri – Basszer, Mehdi, el-Kadduri, Kantari – Belhanda, Hardzsa, Amrabat, Busszufa (Hadzsi, 59.), Asszaidi (Taarabt, 46.) – Samah (el-Arabi, 78.). Szövetségi kapitány: Eric Gerets
TUNÉZIA: Matluti – Ifa, Haggui, Abdennur, Dzsemal – Korbi, Dauadi (Sermiti, 80.), Traui, Sihaui (Ragued, 65.) – Allagui (Mszakni, 55.), Khelifa. Szövetségi kapitány: Szami Trabelszi
G: Hardzsa (86.), ill. Korbi (36.), Mszakni (76.)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Gabon11
2–03
2. Tunézia112–13
3. Marokkó111–20
4. Niger110–20

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik