Egyesült Államok-Japán döntő lesz Németországban

Vágólapra másolva!
2011.07.13. 20:39
null
Háromszor zörrent a franciák hálója az elődöntőben (Fotó: Reuters)
Címkék
A Németországban zajló női labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében Egyesült Államok 3–1-re győzött Franciaország ellen, míg Japán szintén 3–1-re nyert Svédország ellen, így a két győztes csaphat össze egymással a vasárnapi fináléban.

 

FRANCIAORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 1–3

Mind a franciák, mind az amerikaiak szoros mérkőzésen voltak túl az elődöntő előtt. A kék mezesek az angolokat, az amerikai hölgyek a torna egyik legnagyobb esélyeseként számon tartott brazilokat búcsúztatták tizenegyesekkel hosszabbítás után. Bár mindkét gárda fáradtan érkezett a sorsdöntő összecsapásra, az iramra és a mutatott játékra nem lehetett panasz.

Az első félidő kifejezetten látványosra sikerült – ez, mondjuk, nagy százalékban annak is köszönhető, hogy az Egyesült Államok már a kilencedik percben megszerezte a vezetést Lauren Cheney révén, aki egy bal oldali lapos beadásra érkezett kiváló ütemben (0–1). A folytatásban a franciák játszottak fölényben, de Hope Solo kapus rendre védte a gall próbálkozásokat, illetve Sonia Bompastor távoli ballábas löketénél a léc segítette a tengerentúliakat.

Fordulás után már szembetűnőbb volt a franciák fizikai előnye (mivel egy nappal többet pihenhettek a találkozó előtt), ennek eredményeként az 55. percben Bompastor lecsúszott beadása utat talált az amerikai kapuba (1–1).

Ahogy közeledett a rendes játékidő vége, egyre nagyobb hibaszámmal futballoztak a csapatok, ám ezek általában nem bosszulták meg magukat. Nem úgy a 79. percben, amikor egy amerikai szögletet követően Berangere Sapowicz alászaladt a labdának, így Abby Wambachnak nem volt nehéz dolga közelről a hálóba fejelni (1–2). Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kapott gól újabb gólt eredményezett: három perccel később Alex Morgan ugrott ki a védők közül, majd ballal a kapuba emelt, beállítva az 1–3-as végeredményt.

Az Egyesült Államok 1999 után ismét vb-döntőt játszhat, ezzel beállította Németország rekordját (három finálé).

A japánok egyenlítő gólja (Fotó: Action Images)
A japánok egyenlítő gólja (Fotó: Action Images)

JAPÁN–SVÉDORSZÁG 3–1

A Németországban zajló női világbajnokság második elődöntőjében Svédország azzal a Japánnal találkozott, amely az előző körben a házigazda németeket búcsúztatta hosszabbítás után. Lehet, hogy a torna végső győzelemre esélyesnek tartott német válogatott kiverése túl nagy önbizalmat adott az ázsiai szigetországnak, mert a 10. percben ajándéklabdát adtak Josefine Öqvistnek, akinek nem volt nehéz dolga betörni a tizenhatoson belülre, majd ballal a kapus mellett a hálóba lőnie a labdát (0–1).

A japánok becsületére legyen mondva, hogy a kapott gól után összeszedték magukat, és tíz perccel később már 1–1 állt az eredményjelzőn Kavaszumi Nahomi jóvoltából, aki egy bal oldali beadásba ért bele szerencsésen úgy, hogy a labda Hedvig Lindahl kapus lába között talált utat a kapuba.

Már az első félidő vége felé is, de a második játékrész elején egyértelműen Japán vette magához a kezdeményezést, amelynek hamar meg is lett az eredménye. A 60. percben egy beívelt labdára ugyan kimozdult Lindahl, de kiejtette azt, amely így Szava Homare elé került, s ő higgadtan bólintott az üres kapuba. Pár perccel később egy hosszan előreívelt labdára jó ütemben érkezett tisztázni a tizenhatoson kívülre a svéd kapus, de a labda pont az első gólt jegyző Kavaszumit találta meg, aki nem gondolkodott sokat, és 35 méterről egy átvétel után az üres kapuba bombázott (3–1).

A hajrában Svédország nagy erőket mozgósított a bravúr érdekében, de gól már született, így Japán 3–1-re legyőzte Svédországot, és készülhet az Egyesült Államok elleni vasárnapi vb-döntőre.

NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Egyesült Államok 1–3
Japán–Svédország
3–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik