Blatter: Több bíró lehet, sólyomszemre nincs szükség

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.01.24. 15:24
null
Blatter segítőtársként alkalmazná a technikát (Fotó: Action Images)
Címkék
Joseph Blatter szerint lehet, hogy a 2014-es, brazíliai futball-világbajnokságon már használni fogják azokat a technológiai újításokat, amelyekkel elkerülhetők a súlyos bírói tévedések, így például a szabályos gól meg nem adása.

A FIFA, a sportági világszövetség svájci elnöke a 2018-as vb-házigazda Oroszországban tett látogatását lezáró vasárnapi sajtókonferenciáján beszélt erről Szentpéterváron. Úgy vélekedett, hogy a labdarúgást nem szabad komputerizálni, de a játékvezetők munkáját segítő megoldások teret kaphatnak.

„A futball emberi arculatát meg kell őrizni, a technika viszont segítőtárs lehet – jelentette ki a FIFA első embere. – Ugyanakkor a mi sportágunkat nem lehet összevetni másokkal, így például nem vehetjük át a teniszből ismert visszajátszást, a vitás esetek eldöntésére ott használatos sólyomszemet. Nálunk nem szabad megszakítani a mérkőzést, a labdának állandóan játékban kell maradnia, s nincs helye ilyesféle ismétlésnek. Viszont használhatunk például olyan csipet, amely jelzi, ha a vele ellátott labda teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon, miként az is megoldást jelenthet, ha javítunk a játékvezetés színvonalán, esetleg megnöveljük a számukat, mert lehetnek bírók akár a kapu mögött is."

Blatter megerősítette, hogy márciusban, a walesi Cardiffban tartandó FIFA-tanácskozáson az illetékes testület ülésének egyik napirendi pontja lesz a „technológia használata a futballban".

A kérdés azt követően került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai vb-n több, egyértelműen meccskimenetelt befolyásoló súlyos hibát követtek el a játékvezetők, ami széleskörű felháborodást váltott ki világszerte, egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló – s a FIFA által is vizsgált – bírósegítő találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik