Botswana: történelmi gól és kiütéses vereség

Vágólapra másolva!
2012.01.28. 22:10
Címkék
A szombati mérkőzések után tisztult ugyan a kép, ám még mindegyik válogatott továbbjuthat és ki is eshet a labdarúgó Afrika-kupa D-csoportjában. Guinea 6–1-re győzött Botswana ellen – amelynek már csak matematikai esélye maradt a negyeddöntőre –, Ghána pedig két szép góllal 2–0-ra verte meg Malit.

 

A guineai játékosok szárnyaltak Botswana ellen (Fotó: Reuters)
A guineai játékosok szárnyaltak Botswana ellen (Fotó: Reuters)

BOTSWANA–GUINEA

Az első körben mindkét csapat kikapott 1–0-ra (Botswana Ghánától, míg Guinea Malitól), így sejthető volt: egy újabb fiaskóval gyakorlatilag kiesik a vesztes fél. A guineaiak kezdtek jobban, a 15. percben a Bastiát erősítő Sadio Diallo egy szöglet után talált a kapuba. Érdekes körülmények között született meg nyolc perccel később az egyenlítő találat: a guineai kapus egy rossz hazaadást követően belerúgott a labdára lecsapó csatárra, így büntetőt kapott Botswana. A tizenegyest Naby Yattara elsőre védte, ám a játékvezető megismételtette a rúgást, mert a kapus túl hamar elmozdult a gólvonalról, másodszor pedig már nem tudott hárítani. Botswana először vesz részt a tornán, így ez volt első gólja az Afrika-kupán.

Sokáig azonban nem örülhettek a torna újoncai, hiszen nem sokkal később már ismét hátrányban voltak, megint csak Diallóra nem figyeltek eléggé.

Az első félidő hajrájában aztán el is dőlt a mérkőzés, ugyanis hat perc alatt két újabb gólt szerzett Guinea, közben pedig a 38. percben csereként beálló Patrick Motsepe piros lapot kapott egy csúnya belépő miatt.

A második félidőben Guinea megszórhatta volna az emberhátrányban teljesen széteső ellenfelét, de temérdek helyzetéből csak kettőt tudott kihasználni, így 6–1 lett a vége.


GHÁNA–MALI

Mali játékosai azzal a tudattal léphettek pályára, hogy ha győznek, ott vannak a negyeddöntőben. Az első félidőben néhány távoli lövést leszámítva nem forogtak veszélyben a kapuk. A ghánaiak részéről az Udinese játékosa, Kwadwo Asamoah villant kétszer is, először Soumaila Diakité védett, másodszor viszont bombaerős lövése elkerülte a kaput.

Malinak csak egy nagy lehetősége volt a szünet előtt, akkor viszont nagyon közel járt a gólhoz, hiszen Cheick Diabaté szabadrúgása után a labda a jobb, majd a bal oldali kapufára pattant, onnan pedig kifelé.

Az 55. percben Soumaila Diakité hozta a szívbajt a mali szurkolókra, André Ayew lövéséhez ugyanis borzasztóan nyúlt hozzá, ám a kipattanóra érkező két ghánait megelőzve még időben rávetette magát a labdára.

A 63. percben már semmit sem tehetett Mali kapusa: Asamoah Gyan jobbal csodálatosan csavart szabadrúgásból a bal felső sarokba, megszerezte tehát a vezetést Ghána.

Szinte azonnal jöhetett volna az egyenlítés, de Mobido Maiga kevéssel a léc fölé fejelt egy szöglet után, amire Adambathia Kwarasey pocsékul jött ki kapujából.

Negyedórával a vége előtt megduplázta előnyét Ghána: Gyan sarokkal játszott André Ayewhoz, aki néhány csellel megbolondította a védőket, majd laposan a hálóba lőtt.

Több gól már nem született, 2–0-ra nyertek a ghánaiak, akik csak akkor eshetnek ki, ha a záró fordulóban több mint egy góllal kikapnak Guineától.

AFRIKA-KUPA
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
GHÁNA–MALI 2–0 (0–0)
Franceville. V: Hemudi (algériai)
GHÁNA: Kwarasey – Pantsil, J. Mensah, Boye, K. Asamoah (Inkoom, 89.) – Annan, Agyemang Badu, A. Ayew, Masahudu, Muntari (Takyi, 59.) – A. Gyan. Szövetségi kapitány: Goran Sztevanovics
MALI: So. Diakité – D. Diakité, Berthe, Kanté, Tamboura – Sa. Diakité, B. Traoré, A. Traoré (S. Sow, 86.), S. Keita, Maiga (Yatabaré, 77.) – Tidiane Diabaté (Dembélé, 65.). Szövetségi kapitány: Alain Giresse
Gólszerző: Gyan (63.), A. Ayew (75.)

 

BOTSWANA–GUINEA 1–6 (1–4)
Franceville. V: Buseb (marokkói)
BOTSWANA: Marumo – Motlhabankwe, Letsholathebe, Thuma, Ohilwe, Gabonamong – Moloi (Mafoko, a szünetben), Selolwane, Nato (Motsepe, 38.) – Ramatlhakwana, Mongala (Ngele, 72.) Szövetségi kapitány: Stanley Tshosane
GUINEA: Yattara – T. Bah, D. Baldé, Zayatte, I. Diallo – I. Traoré (A. Bangoura, 68.), Feindouno (Conte, 64.), M. Bah – A. Camara, A. Diallo (Kalabane, 79.), I. Bangoura. Szövetségi kapitány: Michel Dussuyer
Gólszerző: Selolwane (22. – 11-esből), ill. S. Diallo (14., 25.), A. Camara (42.), I. Traoré (45+3.), M. Bah (82.), I. Bangoura (85.)
Kiállítva: Motsepe (45+2.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ghána22


3–06
2. Guinea
211
6–2
3
3. Mali211
1–2
3
4. Botswana
2

2
1–7
0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik