Csehország drámai hajrában búcsúztatta Angliát

Vágólapra másolva!
2011.06.19. 22:48
null
Mata (balra) két gólt vállalt a spanyol győzelemből (Fotó: Action Images)
Címkék
A Dániában zajló U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon Csehország a 89. percben egyenlített, majd később fordított Anglia ellen, így a 3–0-ra győző spanyolok mellett továbbjutott a B-csoportból.

Izgalmasan alakult az U21-es Eb B-csoportja is – na nem mintha, az A-csoport szombati összecsapásai unalmasak lettek volna–, hiszen a két továbbjutó csapat kiléte az utolsó fordulóig ismeretlen maradt, sőt mind a négy válogatott, még az addig nyeretlen angol és ukrán is nagy reményekkel vághatott neki a harmadik körnek.

UKRAJNA–SPANYOLORSZÁG

OLIMPIAI PLAYOFF

Mivel a londoni olimpián rendezőként – Nagy-Britannia képviseletében – alanyi jogon induló angol válogatott nem jutott be az elődöntőbe, az olimpiai részvételről döntő mérkőzést kell vívnia majd az elődöntőben vesztes válogatottaknak.

 

Mindez azért szükséges, mert a rendezőn kívül mindössze három európai csapat vehet részt az ötkarikás férfi labdarúgótornán.

A legnagyobb továbbjutási esélyekkel Spanyolország várhatta utolsó, Ukrajna elleni csoportmeccsét, lévén, hogy négy pontjával vezette csoportot, míg ellenfele mondhatni a elég nehéz helyzetből indult – és nem csak azért, mert az első két találkozóján csupán egy pontot szerzett, hanem mert a spanyolok fiatalok a tornán eddig igencsak meggyőző játékkal rukkoltak elő.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem hozott meglepetést a találkozó, a hatalmas spanyol fölény már az első félidőben gólokban mutatkozott meg. Előbb a tizedik percben Juan Manuel Mata passzolt ballal a kapuba Ander Herrera kiváló átadásából, majd bő negyedórával később Adrián López juttatta a labdát közelről a kapuba a barcelonai Martin Montoya jobb oldali lapos beadását követően.

Fordulás után csöndesebben kezdődött a második negyvenöt perc. Az állóvizet a 71. perc utáni események kavarták fel. Gyenisz Garmas kissé feleslegesen szabálytalankodott a tizenhatoson belül, így megkapta második sárgáját, Spanyolország pedig büntetőhöz jutott, ami Mata be is rúgott. Néhány perccel később a túloldalon is tizenegyest ítélt a játékvezető David de Gea szerelése miatt, de az Atlético Madrid kiválósága javított és kivédte a büntetőt.

A végeredmény tehát 0–3 lett, Spanyolország magabiztosan jutott az elődöntőbe, ahol Fehéroroszországgal mérkőzik majd meg.

ANGLIA–CSEHORSZÁG

A végső győzelemre esélyes Anglia számára csak a győzelem volt elfogadható eredmény, mivel ellenfelük, a csehek a mérkőzés előtt pontszám alapján előttük álltak, így bármilyen más eredmény az angolok kiesését jelentette volna.

Angol bánat Dániában
Angol bánat Dániában

A tulajdonképpen ki-ki meccsnek is mondható összecsapás első negyvenöt perce hatalmas küzdelmet eredményezett, mindkét fél igen támadólag lépett fel. Az angolok részéről Daniel Sturridge már a hetedik percben betalált a hálóba, de les miatt a játékvezető nem adta meg a gólt. A folytatásban a csehek ereje egyre inkább a védekezésre koncentrálódott, főként mivel Anglia sorra dolgozta ki a lehetőségeket a cseh kapu előtt.

Egészen a 76. percig meddő angol fölény uralkodott a pályán, ám ekkor Danny Welbeck fejes gólja átszakított egy gátat az angolok részéről. Ahogy teltek a hátralévő percek egyre jobban hitték el az angol szurkolók, hogy kedvenceik ott lesznek a legjobb négy között – de nem így lett: a csehek ugyanis a 89. percben előbb egyenlítettek a csereként beállt Ján Chramosta lévén, majd öt perccel később egy kontra végén a szintén csereként pályára lépő Tomás Pekhart a győzelmet is megszerezte együttesének, az angolokat ezzel végképp padlóra küldve.

Csehország tehát fordulatos és izgalmas mérkőzésen végül kiharcolta a továbbjutást, így ott lesz a dániai korosztályos Eb elődöntőjében, ahol az A-csoport győztesével, Svájccal fog találkozni.

U21-ES EB
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ukrajna–Spanyolország 0–3
Anglia–Csehország 1–2
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 3 2 1 0 6 1 5 7
2. Csehország 3 2 0 1 4 4 0 6
3. Anglia 3 0 2 1 2 3 -1 2
4. Ukrajna 3 0 1 2 1 5 -4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik