Drogbáék a nyolc között, Szudán kétszer állt fel Angola ellen

Vágólapra másolva!
2012.01.26. 19:06
Címkék
Hiába szerzett gyors gólt az első és a második félidőben is az Afrikai Nemzetek Kupáján az ezzel a góllövőlista élére álló Manucho Angolának, a tornán 36 éves gólcsendjét megtörő Szudán Mohamed Basir találataival kétszer is egyenlített, így 2–2 lett a vége. A másik mérkőzésen, bár az álomszerű játék elmaradt, Elefántcsontpart 2–0-ra nyert Burkina Faso ellen, s a 3. kör eredményeitől függetlenül bebiztosította negyeddöntőbe jutását.

Mindkét félidőben korai volt az angolai öröm (Fotó: Reuters)
Mindkét félidőben korai volt az angolai öröm (Fotó: Reuters)
Mindkét félidőben korai volt az angolai öröm (Fotó: Reuters)
Mindkét félidőben korai volt az angolai öröm (Fotó: Reuters)
Mindkét félidőben korai volt az angolai öröm (Fotó: Reuters)

 

SZUDÁN–ANGOLA

Angola kiválóan kezdett, Manucho, a Manchester United korábbi csatára az 5. percben lecsapott a hátul kényelmesen passzolgató szudániakra, a térfél közepén elvette a labdát Abdullahtól, majd senkitől sem zavartatva meglódult, és a kapuba lőtt (0–1).

Az Afrikai Nemzetek Kupáján legutóbb 36 éve betaláló szudániak védelmét helyrebillentette a bekapott gól, nem adott újabb lehetőséget az első meccsén Burkina Fasót legyőző Angolának a gólszerzésre. Igaz, a fehér mezesek sem törték magukat az újabb gólért. Aztán hátul elég volt egy megingás, és máris döntetlen volt az állás. El-Tahir a jobb oldalról ívelt az angolai kapu elé, ahol Mohamed Basir két védő szorításában is elég magasra ugrott ahhoz, hogy a labdát a kapu jobb oldalába csúsztassa (1–1).

Az első félidő hátralévő részében Angola feljebb kapcsolt egy fokozattal, élvezetesebb lett a játék. Az utolsó helyzet a szudániaké volt, Tahir kapáslövése a sípszó előtt azonban elkerülte a kaput.

Nem sokkal a fordulás után, a 49. percben újabb korai angolai gól született, ezúttal 11-esből. Djalma a bal oldalról betört a szudáni büntetőterületre, megtolta a labdát Hamid mellett, majd a visszahúzódó középpályás ütemtelen szerelési kísérletétől elesett. A mauritániai bíró büntetőt ítélt, Manucho pedig magabiztosan értékesítette azt: laposan a kapu jobb oldalába lőtt (1–2). A Valladolid csatára, aki a Manchester Unitedben csupán egy bajnokin kapott lehetőséget, három góljával a torna góllövőlistájának élére állt.

Az angolaiakhoz a szünetben csereként beállt német utánpótlás-válogatott Rafaelt (nyolcévesen került Európába, miután az angolai polgárháborúban szülei életüket vesztették, s a FIFA napokkal a torna előtt adott engedélyt arra, hogy angolai válogatott legyen) a 72. percben vállsérülés miatt le kellett cserélni.

Nem sokkal később a helyette beálló Vunguidica egy reménytelen beadási kísérlet után mellel a középen érkező Mohamed Basir elé tette a labdát, és a szudáni nem kegyelmezett, a kapu bal oldalába lőve ismét kiegyenlített (2–2).

A hátralévő bő negyedórában mindkét csapat számára adódott lehetőség a győztes gól megszerzésére, de miután érintetlenül maradtak a hálók az izgalmas hajrában, a felek csalódottan vonultak le a pályáról.

ELEFÁNTCSONTPART–BURKINA FASO

Az esti mérkőzést Elefántcsontpart várta favoritként, és az európai topligákban játszó sztárokkal teletűzdelt narancssárgák korán meg is szerezték a vezetést (persze a 6. percben megúsztak egy véleményes esetet, Jonathan Pitroipa ugyanis nem feltétlen magától esett el a 16-oson belül). Alig telt el negyed óra a meccsből, amikor Didier Drogba jobb oldalról belőtt labdáját a középen érkező Yaya Touré még elhibázta, de a mellette berobbanó Salomon Kalou már nem tévesztette el, higgadtan a kapuba lőtt (1–0).

Burkina Faso ezután átvette a kezdeményezést, de Elefántcsontpart továbbra is veszélyesebb volt – már csak a támadói képességei miatt is, Drogba és Gervinho jelenléte folyamatos veszélyt jelentett a fehér mezesek kapujára.

Bár Elefántcsontpart játéka a második félidőben is hagyott kívánnivalót maga után, még úgy is, hogy Gervinho simán mesterhármast jegyezhetett volna, de elrontotta ziccereit. Burkina Faso ezt a 71. percben majdnem góllal büntette meg, de Moumouni Dagano az öt és felesről a keresztlécre fejelt.

Tíz perccel később eldőlt a mérkőzés: Arthur Boka előrevágott labdáját Bakari Koné próbálta meg tisztázni, de 12 méterről úgy csúsztatta meg a labdát fejjel, hogy az a kapujából kilépő Daouda Diakité felett a hálóba repült (2–0).

Győzelmével Elefántcsontpart bebiztosította továbbjutását, és az is eldőlt, hogy Burkina Faso nem juthat a legjobb nyolc közé.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SZUDÁN–ANGOLA 2–2 (1–1)
Malabo, Nuevo Estadio de Malabo. V: Ould Ali (mauritániai)
SZUDÁN: el-Hadi – Abdullah, Movaia Basir, Juszif, Maszavi – Musztafa (Eldin, 65.), Dzsábir, Mohamed Basir, Hamid – el-Tahir (Agab, 91.), Tahir. Szövetségi kapitány: Mohamed Abdallah
ANGOLA: Carlos – Marco Airosa, Francisco Zuela, Dany, André Macanga – Gilberto, Miguel Quiame – Flávio Amado (Rafael, a szünetben; Vunguidica, 72.), Mateus, Djalma (Barros, 82.) – Manucho. Szövetségi kapitány: Lito Vidigal
G: Mohamed Basir (33., 74.), ill. Manucho (5., 49. – a második 11-esből)
ELEFÁNTCSONTPART–BURKINA FASO 2–0 (1–0)
Malabo, Nuevo Estadio de Malabo. V: Grisa (egyiptomi)
ELEFÁNTCSONTPART: Barry – Tiéné (Boka, 73.), Kolo Touré, Bamba – Gosso, Yaya Touré (Bony, 80.), Zokora, I. Tioté, S. Kalou (Gradel, 64.) – Drogba, Gervinho. Szövetségi kapitány: Francois Zahoui
BURKINA FASO: Diakité – Koffi, B. Koné, M. Tall, Panandétiguiri – Kéré (Rouamba, 73.), Nakoulma (Bancé, 78.), A. Traoré (Yaméogo, 85.), Kaboré – Mo. Dagano, Pitroipa. Szövetségi kapitány: Paulo Duarte
G: S. Kalou (16.), B. Koné (82. – öngól)
AZ ÁLLÁS
1. Elefántcsontpart223–06
2. Angola2114–34
3. Szudán2112–31
4. Burkina Faso221–40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik