Elefántcsontpart segített Szudánnak, Angola elbúcsúzott

Vágólapra másolva!
2012.01.30. 21:03
null
Mudathir el-Tahir (balra) szerezte Szudán góljait Burkina Faso ellen (Fotó: MTI)
Címkék
Hiába volt az utolsó forduló előtt hárompontos előnye Angolának Szudánnal szemben az Afrikai Nemzetek Kupája B-csoportjában, kikapott Elefántcsontparttól, üldözője pedig elverte Burkina Fasót, így Szudán jutott a legjobb nyolc közé. Elefántcsontpart a negyeddöntőben a társházigazda Egyenlítői-Guineával, Szudán pedig Zambiával találkozik.

A B-csoport záró fordulójában ugyanaz volt a képlet, mint vasárnap az A-csoportban: a biztos továbbjutó Elefántcsontpart a négypontos Angolával, a biztos kieső Burkina Faso az egypontos Szudánnal játszott. A szudániaknak a továbbjutás érdekében nyerniük kellett, miközben Angola kikap, s a két meccs különbsége legalább háromgólos. Vasárnap Líbia, bár legyőzte Szenegált, nem tudott továbbjutni, mert Zambia is megnyerte a maga meccsét, így csoportelső lett a társházigazda Egyenlítői-Guinea előtt.

Elefántcsontpart így a hazaiak elleni negyeddöntőre készülve lépett pályára Angola ellen, Francois Zahoui tartalékos csapatot küldött pályára, amely elsősorban a védekezésre figyelt, de ha alkalma volt rá, gyors támadásokat indított. Az egyik ilyen végén Wilfried Bony húzott el a bal szélen, laposan a kapu elé lőtte a labdát, amelybe a hátrahúzódó Miguel Quaime nagyon szerencsétlenül ért bele az öt és feles vonalánál – a labda a lábai között átcsorogva a jobb oldalon érkező Emmanuel Eboué elé került, a Galatasaray jobbszélsője pedig a kapu torkából nem hibázott, estében vezetést szerzett.

A szudáni vezetés miatt Angolán nagy volt a nyomás, hiszen még egy szudáni vagy elefántcsontparti gól a szaharaiak továbbjutását eredményezte volna. A 65. percben megroppant a nyomás alatt Angola: egy előrevágott labdára hiába futott ki Wilson kapus, Dani Massunguna ezzel nem számolt, a tizenhatos vonalán belecsúsztatott fejjel a labdába, a mely átszállt a kapus felett, és a kapuba pattogott. Az eseményeket közvetlen közelről követő Bony egy méterről besegítette, így ő jegyezte a gólt.

Angola a hátralévő időben tehetetlen volt, így kiesett.

ELEFÁNTCSONTPART–ANGOLA 2–0

A szudániak Burkina Faso elleni mérkőzése első perceiben hirtelen másodlagossá vált a továbbjutás, Nadzsem Abdullah ugyanis a saját kapuja előtt előbb kapusával ütközött, majd az ellenfél csatára véletlenül homlokon rúgta. A védő elveszítette az eszméletét, hordágyon levitték a pályáról, és a stadion orvosi szobájába szállították. Szerencsére negyedórával később kijött a kispadhoz, és onnan nézte tovább társait.

Örömmel látta, hogy Mudathir el-Tahir a 33. percben Mamadou Tallon átverekedte magát, majd zavartalanul robogott a kapu felé, s szépen betekerte a labdát Daouda Diakité kapus mellett a bal alsó sarokba.

A két meccs után pont nélkül álló Burkina Faso a gól előtt és után is jobb volt a mezőnyben, de a gólszerzés nem jött össze.

A szudániak hallhatták, hogy Angola kétgólos vesztésre áll, amitől akár el is kezdhettek volna izgulni, de a 80. percben el-Tahir itt is kétgólosra növelte a különbséget, és levegőhöz juttatta csapatát: Akram el-Hadi kapus kirúgása után a labda a Burkina Fasó-i tizenhatosig szállt, Diakité kapus bizonytalankodott, a csatár ennek köszönhetően elhúzhatta mellette a labdát, és az üres kapuba guríthatott. Bár Burkina Faso a 97. percben betalált, ez már semmin sem változtatott.

SZUDÁN–BURKINA FASO 2–1

Mivel a százszázalékos Elefántcsontpart „B-csapata" is megtette a magáét, a mostani tornáig az Afrika-kupán 1976 óta gólt sem szerző Szudán (jegyezzük meg, cseppet sem érdemtelenül) továbbjutott, és készülhet Zambia ellen.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
ELEFÁNTCSONTPART–ANGOLA 2–0 (1–0)
Malabo, Nuevo Estadio de Malabo. V: Dzsedidi (tunéziai)
ELEFÁNTCSONTPART: Yeboah – Boka, Kolo Touré, Lolo (Angouna, 87.), Bamba – Eboué (A. Keita, 59.), K. Coulibaly, Gradel, Ya Konan – Doumbia (Drogba, 79.), Bony. Szövetségi kapitány: Francois Zahoui
ANGOLA: Wilson – Marco Airosa, Francisco Zuela, Massunguna, André Macanga (Rafael, 66.) – Dédé, Gilberto, Miguel Quiame (Love, 83.) – Mateus, Djalma (Vunguidica, 80.) – Manucho. Szövetségi kapitány: Lito Vidigal
G: Eboué (33.), Bony (65.)
SZUDÁN–BURKINA FASO 2–1 (1–0)
Bata, Estadio de Bata. V: Otogo-Castane (gaboni)
SZUDÁN: el-Hadi – Abdullah (Omer, 7.), Movaia Basir, Juszif, Maszavi – Musztafa, Ahmed, Mohamed Basir (Alagab, 93.), Hamid – el-Tahir, Tahir (Kamal, 96.). Szövetségi kapitány: Mohamed Abdallah
BURKINA FASO: Diakité – Koffi, Gnanou, M. Tall, Panandétiguiri – Nakoulma (Ouérdraogo, 55.), D. Koné (Balima, 79.), Kaboré – Mo. Dagano, Pitroipa, Yameogo (B. Traoré, 66.). Szövetségi kapitány: Paulo Duarte
G: el-Tahir (33., 80.), ill. Dagano (97.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Elefántcsontpart 3 3 5–0 9
2. Szudán 3 1 1 1 4–4
4
3. Angola 3 1 1 1 4–5 4
4. Burkina Faso 3 3 2–6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik