Felkészülés: a spanyolok kikaptak Dél-Afrikától

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.19. 21:57
null
Monreal (középen) nem tudott menteni, a spanyol kapuban a labda (Fotó: Reuters)
A dél-afrikai labdarúgó-válogatott Johannesburgban 1–0-ra nyert a vb-címvédő spanyolok ellen felkészülési mérkőzésen. A találkozón – amelyet a 2010-es világbajnoki döntő helyszínén rendeztek – az ibériaiaknál három kapus is pályára lépett Víctor Valdés sérülése miatt. A Barcelona játékosa spanyol források szerint vádliszakadást szenvedett.

A spanyolok kellemes emlékeket őrizhetnek a mérkőzésnek helyt adó johannesburgi FNB Stadionról (hétköznapi nevén Soccer City), 2010 júliusában ugyanis itt ünnepelhették történetük első világbajnoki címét. A mostani kezdőcsapatukban hét olyan játékos is helyet kapott, aki a hollandok elleni vb-döntőn ott volt a gyepen a kezdő sípszó pillanatában.

Egyikük, David Villa a 7. percben már a második gólját ünnepelhette volna, ha nem lesről talál be mindkétszer. Ezt követően is a spanyolok támadtak többet, a 17. percben mégis majdnem ők kerültek hátrányba, Bernard Parker 20 méteres lövése ugyanis irányt változtatott Sergio Ramoson, és a labda a tehetetlen Iker Casillas fölött a lécről pattant szögletre.

Casillas ezt követően sem kapott gólt, az 56. percben pedig már nem ő kapitulált, hanem a szünetben a helyére beálló Víctor Valdés. A barcelonai kapus nem tehetett a dél-afrikai gólról, szép hazai támadás végén kiszolgáltatott helyzetben volt Parkerrel szemben, akinek lövésébe csak beleérni tudott, Nacho Monreal pedig már a gólvonalon túlról húzta ki a labdát. 1–0

Vicente del Bosque gondjait tovább növelte, hogy negyedórával a vége előtt Víctor Valdést lábsérülés miatt le kellett cserélni (spanyol források szerint vádliszakadást szenvedett), kisebb huzavona után Pepe Reina váltotta. Dél-Afrika szövetségi kapitánya, Gordon Igesund nehezen dolgozta fel, hogy ellenfelük annak ellenére megtehette ezt, hogy korábban már felhasználta az összes cserelehetőségét.

A Napoli kapusa nem sokkal beállása után máris főszerepbe került, hiszen Parker egy az egyben vezethette rá a labdát, de Reina védeni tudott.

A mérkőzést a másik fél kapusának bravúrja zárta, Itumeleng Khune reflexmozdulattal hárított Raúl Albiol közeli próbálkozásánál, megmentve ezzel a győzelmet Dél-Afrikának. A spanyolok tehát újra 1–0-s mérkőzést játszottak a Soccer Cityben, ám ezúttal nem ők örülhettek. Azért a fontosabb meccset ők nyerték meg, és a dél-afrikaiakkal szemben jövőre ők ott lesznek a brazíliai vb-n.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
DÉL-AFRIKA–SPANYOLORSZÁG 1–0 (0–0)
Johannesburg. V:
Koto Osiase (lesothói)
DÉL-AFRIKA: Khune – Ngcongca, Nthethe, Khumalo (Xulu, a szünetben), Matlaba – Manyisa (Zungu, 63.), Furman, Jali (Mokotjo, 50.) – Claasen (Tshabalala, a szünetben), Rantie, Parker (Patosi, 93.). Szövetségi kapitány: Gordon Igesund
SPANYOLORSZÁG: Casillas (Víctor Valdés, a szünetben; Reina, 81.) – Arbeloa, Raúl Albiol, Sergio Ramos, Monreal – Busquets, Xabi Alonso (Mata, 62.), Iniesta (Koke, 75.) – Pedro (Navas, 62.), Llorente (Cazorla, a szünetben), Villa (Negredo, 57.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
G: Parker (56.)

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Ausztrália–Costa Rica 1–0
(T. Cahill 69.)
Kirgizisztán–Azerbajdzsán 0–0
Oroszország–Dél-Korea 2–1
(Szmolov 12., Taraszov 59., ill. Kim Sin Vuk 6.)
Szlovénia–Kanada 1–0 (Birsa 53.)
Málta–Feröer 3–2 (Fenech 17., Mifsud 19., Caruana 41., ill. Hanson 80., Baldvinsson 87.)
Norvégia–Skócia 0–1 (S. Brown 61.)
Törökország–Fehéroroszország 2–1 (Umut Bulut 4., Burak Yilmaz 89., ill. Rogyinov 10.)
Liechtenstein–Észtország 0–3 (Zsenjov 45., Anier 61., 63.)

Gibraltár–Szlovákia 0–0
Ausztria–Egyesült Államok 1–0
(Janko 33.)
Lengyelország–Írország 0–0
Belgium–Japán 2–3 (Mirallas 15., Alderweireld 79., ill. Kakitani 37., Honda 53., Okazaki 63.)

Hollandia–Kolumbia 0–0
Anglia
Németország 0–1
(Mertesacker 39.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik