Ghána emberhátrányban nyert Botswana ellen

Vágólapra másolva!
2012.01.24. 18:52
null
Ghána emberhátrányban is remekül tartotta magát Botswana ellen (fotó: Action Images)
Címkék
Ghána hozta a kötelezőt első mérkőzésén az Afrikai Nemzetek Kupája keddi játéknapján, 1–0-ra legyőzte a tornán az idén debütáló Botswanát. A gólt az első félidő közepén John Mensah szerezte szöglet után, a hátvédet a második félidőben kiállították, miután utolsó mezőnyjátékosként szabálytalanul állította meg a kapura törő ellenfelét.

 

GHÁNA–BOTSWANA

Goran Sztevanovics, a ghánaiak szerb szövetségi kapitánya az Afrikai Nemzetek Kupáján az idén debütáló, a D-csoportban leggyengébbnek tartott Botswana ellen nem tartalékolta keretét a későbbi találkozókra, még az elmúlt hónapokban sérüléssel bajlódó Asamoah Gyant is a kezdőcsapatba nevezte. Botswana taktikája egyértelmű volt: visszahúzódott, és megpróbálta valahogy kihúzni a meccset kapott gól nélkül.

A 25. percig ezt sikerült is megvalósítani, ám akkor egy bal oldali szöglet után Gyan a rövid oldalon érkezve éppen annyira csúsztatta meg fejjel a labdát, hogy az kicsit irányt változtatva elzúgott a védők között, s éppen a középen érkező John Mensah elé pattant, a védő pedig négy méterről a kapuba terelte.

Ezután a kék mezeseken lett volna a sor, de a botswanai felállás (Jerome Ramatlhakwane volt az egyetlen csatár) és játék képe nem változott meg, továbbra is a ghánaiak kezdeményeztek – továbbra is nagyobb helyzet nélkül. A fordulás után megvolt az első botswanai helyzet is, egy pofás akció végén Phenyo Mongala balról középre ívelt, Moemedi Moatlhaping fejelt kapura, s bár a jobb kapufánál érkezett Ramatlhakwane, John Boye a gólvonal elől kiollózta a labdát.

A botswanaiak egyre bátrabbá váltak, de a kapujuk előtt ezzel nagyobb terület nyílt Gyan előtt. A következő nagy helyzet is a kékeké lett, egy előrevágott labdát Anthony Annan olyan rosszul csúsztatott meg a kezdőkörben, hogy Ramatlhakwane meglódulhatott vele a kapu felé Mensah szorításában. A tizenhatoshoz érve összeütköztek, a támadó elesett, a korábbi gólszerző pedig piros lapot kapott. Ahogy Ghána ellen a vb negyeddöntőjében az uruguayi Luis Suárez, úgy ezúttal ő beáldozta magát a csapatért.

Ha azt vesszük, hogy Mogakolodi Ngele szabadrúgását követően a labda a sorfalban kötött ki, s Ghána a végéig kihúzta kapott gól nélkül, megérte. A vb-negyeddöntős ezzel ugyanis hozta a kötelezőt. Botswana nem vállalt felesleges kockázatot, az 1–0-s vereség tisztes helytállásnak mondható a legerősebb csoportrivális ellen.

MALI–GUINEA

Guineai helyzettel kezdődött az összecsapás, ám Soumalia Diakité hatástalanította Ibrahima Traoré lövését, aztán sokáig sok minden nem történt, mondhatni remekül működtek a védelmek.

A 31. percben Mali megszerezte a vezetést. Modibo Maiga tört be a jobb oldalon, labdája nem talált ugyan embert, de a kipattanóra Bakaye Traoré érkezett, és 17 méterről elengedett, védőn is irányt változtató labdája a kapu jobb oldalában kötött ki. 1–0

Nem sokkal később Guinea majdnem egyenlített, Ismael Bangoura mutatott be szólót, egy testcsellel remek helyzetbe hozta magát, ám Souleymane Diakité – jó ütemben kifutva a kapuból – védett, ráadásul nem sokkal később úgy tűnt, egy tizenegyes is elmaradt a guineaiak oldalán az Ibrahima Diallo elleni szabálytalanság miatt.

Mali védelme a második félidőben is viszonylag jól állta a sarat, ehhez kellett, hogy Cédric Kanté dirigálta védelem előtt Seydou Keita is derekasan tegye a dolgát. Ennek ellenére a cserék összehozhattak volna egy gólt a guineaiak számára, Abdoul Camara keresztlabdája után azonban Ousmane Barry nem tudta befejelni a labdát.

A hosszabbításban még Pascal Feindouno is közel járt a gólszerzéshez, a megpattanó labda azonban ezúttal is Malival volt, az ugyanis kapu fölé ment, így Alain Giresse válogatottja nyitotta három ponttal az Afrika-kupát.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
GHÁNA–BOTSWANA 1–0 (1–0)
Franceville. V: Diatta (szenegáli)
GHÁNA: Kwarasey – John Mensah, Pantsil, Boye, Inkoom – Muntari (Jonathan Mensah, 73.), A. Ayew (Abu, 88.), Annan, Agyemang-Badu – Gyan, J. Ayew (Alhassan, 60.). Szövetségi kapitány: Goran Sztevanovics
BOTSWANA: Marumo – Mothlabankwe, Thuma, Letsholathebe, Ramohibidu, Gabonamong – Motsepe (Ngele, 61.), Nato, Mongala, Moatlhaping – Ramatlhakwane. Szövetségi kapitány: Stanley Tshosane
G: John Mensah (25.)
K: John Mensah (66.)
MALI–GUINEA 1–0 (1–0)
Franceville. V: Dzsedidi (tunéziai)
MALI: S. Diakité – Kanté, Tamboura, N’Diaye, D. Diakité (O. Coulibaly, 86.) – S. Keita, A. Traoré, B. Traoré, S. Diakité (S. Sow, 74.) – Maiga, C. Diabaté (G. Dembélé, 64.). Szövetségi kapitány: Alain Giresse
GUINEA: Yattara – Baldé (S. Diallo, 80.), Zayatte, I. Diallo, Feindouno – T. Bah, M. Bah, I. Traoré, I. Bangoura (O. Barry, 62.) – S. Diallo, A. Bangoura (A. Camara, 58.). Szövetségi kapitány: Michel Dussuyer
Gólszerző: B. Traoré (31.)

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ghána 1 1 0 0 1–0 1 3
1. Mali 1 1 0 0 1–0 1 3
3. Guinea 1 0 0 1 0–1 −1 0
3. Botswana 1 0 0 1 0–1 −1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik