Gullit a szórakozást hiányolta, a klub az eredményeket és a munkát

Vágólapra másolva!
2011.06.14. 19:28
null
Ramzan Kadirov (balra) elnök és Gullit februárban, amikor még minden szépnek és jónak tűnt (Fotó: Action Images)
Címkék
Amint arra számítani lehetett: az orosz Tyerek Groznij labdarúgócsapata felbontotta Ruud Gullit vezetőedző szerződését. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk: a csecsen klub tegnap közleményt adott ki, amelyben ultimátumot intézett a holland szakemberhez, ám az Amkar Perm elleni, keddi bajnokin elvárt győzelem helyett a nem várt vereség (1–0) következett. 

A gárda tizenhárom bajnokin tizenkét pontot szerzett, ez pillanatnyilag a 14. helyhez elég, ami bizony alsóházi rájátszást érhet jövőre. Nagyon messze a nemzetközi porondtól, amit célként tűztek ki a csapat elé. Egyelőre a klub részéről még nem erősítették meg azokat az orosz lapértesüléseket, hogy Jurij Krasznozsan személyében már megkezdték volna a tárgyalásokat az utódjelölttel.

De mi volt Gullit bűne? Nos, a klub által hivatalosan kiadott közlemény hosszan elemzi a történteket. Illetve pontosabban a meg nem történteket.

És amikor már nem volt annyira rózsaszín a történet
És amikor már nem volt annyira rózsaszín a történet

A szakításnak mindenek előtt szakmai okai vannak. A Tyerek nemzetközi kupaszereplésről szőtt ábrándjai a szezon feléhez közeledve erősen elszállni látszanak. A klubvezetők szerint a csapat helyzete még soha nem volt ennyire reménytelen, miközben a csapat játékstílusa egyenesen kilátástalan.

Amint arra utóbb csak fény derült: már a szezon rajtja előtti erősítéseken is összekülönbözött a tréner és a vezetőség. Gullit ugyanis hiába kapott szabad kezet és tágra nyitott pénztárcát, nem élt a lehetőséggel. Később aztán a veszett fejsze nyele után kapott, de már későnek bizonyult, kicsúsztak az átigazolási határidőből. De legalább ne kereste volna másban a felelősséget...

A holland tréner kritizálta a létesítményeket, a felkészülési körülményeket, a klub viszont emlékeztetett arra, hogy a fizetésekkel semmilyen elmaradásuk nincs, az infrastruktúrájukat sokan megirigyelhetnék, a meccsekre charter géppel járnak, grozniji stadionjukat pedig Maradona, Cafú, Figo, McManaman és Dida is feltétel nélkül dicsérte.

Eddig a szűken vett szakmai rész, de Gullit bűnlajstroma ezzel közel sem teljes – bár önmagában megérhet egy menesztést –, hiszen a holland szakember nem igazán tudott azonosulni a csecsenföldi életstílussal, aminek nyilatkozataiban hangot is adott. A klubnál erre reagáltak a legérzékenyebben, és csapatuk, valamint népük nemzetközi „lejáratását" vélték kiolvasni a tréner véleményéből.

JÁTÉKOSKÉNT IGEN,
EDZŐKÉNT NEM
Amilyen sikeres volt játékosként a most 48 éves Gullit, edzőként legalább annyira keresi önmagát. Az Európa-bajnok, 66-szoros válogatott eddigi állomáshelyein – Chelsea, Newcastle United, Feyenoord, LA Galaxy és legutóbb a Grzonij – finoman szólva sem ért el visszhangos sikereket. Neve és múltja miatt azonban mindig lesz kispad, amit üresen talál, klub, ahol bíznak benne. Hozzá hasonlóan néhányan így is szépen megélnek a szakmában a nevükből... Bár Gullit esetében azért az jelez valamit, hogy szerepvállalásai között hosszas szüneteket szokott – volt kénytelen – beiktatni, vajon most mikor kapja a következő felkérést?

Rosszul sült el, hogy a gyenge szereplés ellenére a válogatott mérkőzés közötti júniusi rövid szünetben Gullit az edzésmunka finomítása helyett diszkóba vitte a csapatot. Az éjszakai élet egyébként is Gullit egyik vesszőparipája volt. Többek között azt is szóvá tette, hogy milyen hely az, ahol még egy italra sem tudja meghívni a barátait. (Csecsenföldön ez csak külön engedéllyel rendelkező szórakozóhelyek privilégiuma, viszont Groznijban büszkék parkjaikra, jégcsarnokukra és egyéb sportlétesítményeikre.)

Ezt követően felhívták Gullit figyelmét, hogy nem a helyi éjszakai élet tanulmányozása lett volna a feladata, hanem egy labdarúgócsapatot kellett volna irányítania. Amihez minden feltétel adott volt számára. És Groznijban legalább nem jelent problémát a drogfogyasztás, mint ahogyan a bordélyok sem az éjszakai élet elengedhetetlen intézményei. Nem úgy, mint Hollandiában vagy Európában...

Gyakorlatilag ez az a pont, ami után már tegnap biztossá vált: érjenek el bármilyen eredményt ma a Perm ellen, nem tud együtt dolgozni egymással a klub és a tréner. Az ultimátum napvilágra kerülését követően erre konkrétan rá is kérdeztek az orosz újságírók Haidar Alkhanov klubelnök-helyettesnél, aki elmondta: „valóban nem lát más alternatív megoldást a kialakult szituációban, csak Gullit távozását".

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik