Meglepetés: a házigazdák bombagóllal búcsúztatták Szenegált

Vágólapra másolva!
2012.01.25. 20:41
null
Vízicsata a Líbia–Zambia mérkőzésen (fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája második csoportkörében Líbia 2–2-es döntetlent játszott Zambiával. A líbiaiak kétszer is magukhoz ragadták a vezetést – Ahmed Szaad szerezte mindkét gólt –, ám az első fordulóban nagy bravúrt végre hajtó Zambia mindkét alkalommal egyenlíteni tudott.


LÍBIA–ZAMBIA 2–2

A heves esőzés miatt a mérkőzést több mint egy órával később kezdték el a csapatok, ám a pálya nagy részén így is állt a víz – még annak ellenére is, hogy a pályamunkások mindent megtettek a „szárazság" érdekében.

Líbia nem teketóriázott sokat, már az ötödik percben megszerezte a vezetést: Ahmed Szaad kapott kitűnő labdát Walid Madebtől, majd vágta azt a bal alsóba. Zambia ellenfelével és a körülményekkel is megküzdött, s a 29. percben egyenlített: Szamir Abod tekert középre, ahol Emmanuel Mayuka érkezett, és kapásból a jobb alsóba lőtt. A Svájcban futballozó csatár második találatát szerezte a tornán (1–1).

A fordulás után ismét gyors góllal sokkolta ellenfelét Líbia: jobb oldali beadás után Szaad tartotta meg középen a labdát, majd egy csel után tüzelt, s a kapufa segítségével a hálóban kötött ki a labda (2–1).

Ezúttal még gyorsabban érkezett a válasz, hét perc múlva ismét egyenlített Zambia: Mayuka ezúttal az előkészítő szerepében jeleskedett, beadását Christopher Katongo közvetlen közelről a líbiaiak kapujába fejelte (2–2).

A mérkőzés hajrájában Líbia állt közelebb a három pont megszerzéséhez, ám ez nem sikerült, így megszületett a 28. Afrikai Nemzetek Kupája első döntetlenje.

Egyenlítői-Guineai öröm: a házigazdák kiejtették Szenegált  (Fotó: Action Images)
Egyenlítői-Guineai öröm: a házigazdák kiejtették Szenegált (Fotó: Action Images)


EGYENLÍTŐI-GUINEA–SZENEGÁL 2–1

Az első félidőben tapogatóztak a csapatok, s a még mindig rendkívül vizes talaj is megnehezítette az együttesek dolgát, így 0–0-s eredménnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A fordulás után Randy megszerezte a vezetést a házigazdáknak. Kily húzott el a jobb szélen, beadására a szenegáli kapus rosszul mozdult ki, így a középen érkező egyenlítői-guineai játékos közvetlen közelről az üres kapuba bólintott.

A 90. percben úgy tűnt, pontot szerez Szenegál: egy kipattanó labdára Moussa Sow eszmélt a leggyorsabban, s a hálóba pofozta azt. Ám a 94. percben következett az újabb fordulat: a korábban gólpasszt jegyző Kily lövésre vállalkozott mintegy 25 méterről, s elemi erővel kilőtte a jobb felsőt, ezzel Egyenlítői-Guinea begyűjtötte a három pontot, s továbbjutott, míg Szenegál a torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva búcsúzott a tornától.

Érdekesség, hogy a társházigazda Egyenlítői-Guinea végső győzelmére 125 az egyhez lehetett fogadni.

28. AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, EGYENLÍTŐI-GUINEA, GABON
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
LÍBIA–ZAMBIA 2–2 (1–1)
Batam Estadio de Bata. Vezette: Koman Coulibaly (mali)
LÍBIA: Abud – al-Magrabi, Madeb (Busszefi 18.), al-Sibani, Szalama – Szaad, Mahamat, Rubea (Belrees 73.), Szujuejenej (Sarif 77.) – al-Szinani, Zuway. Szövetségi kapitány: Marcos Paqueta
ZAMBIA: Mweene – Sunzu, Kasonde (Mbesuma, 31., F. Katongo 74.), Himoonde, Musonda – Sinkala, Chansa, Kalaba – Lungu (Nkausu 53.), C. Katongo, Mayuka. Szövetségi kapitány: Herve Rénard
Gólszerző: Szaad (5., 48.), ill. Mayuka (29.), Katongo (54.)
EGYENLÍTŐI-GUINEA–SZENEGÁL 2–1 (0–0)
Bata, Estadio de Bata. V: Abdul Rahman (szudáni)
EGYENLÍTŐI-GUINEA: Danilo – Kily, Doe, Rui, Fousseny – Konaté, Balboa, Juvenal, Bolado (Ekanga 46.) – Randy, Fidjeu (Ekedo 81.). Szövetségi kapitány: Gílson Paulo
SZENEGÁL: Coundoul – Diawara, N’Daw, Mangane, Sané – M’Bengue, Dia (Niang 73.), Diamé (Sow 66.) – Ba (N’Diaye 58.), N’Doye, P. Cissé. Szövetségi kapitány: Amara Traoré.
G: Randy (62.), Kily (94.), ill. Sow (90.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyenlítői-Guinea 2 2 6
2. Zambia 2 1 1 4
3. Líbia 2 1 1 1
4. Szenegál 2 2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik