Maradonánál Drogba volt az év játékosa

Vágólapra másolva!
2009.12.22. 12:05
Címkék
Mint hétfőn megírtuk, Lionel Messi az Aranylabda után a FIFA Év játékosa-díját is bezsebelte. Az argentin klasszis nagy fölénnyel előzte meg a második helyen végző Cristiano Ronaldót, magasan őt tették a legtöbben az első helyre a szövetségi kapitányok és a válogatottak csapatkapitányai közül. Azonban mint minden évben, most is akadt néhány érdekesség abban, hogy ki kire szavazott. Ezekből mazsoláztunk.

Az idei szavazás első öt helyezettje (Fotó: Reuters)
Az idei szavazás első öt helyezettje (Fotó: Reuters)

Didier Drogba nem került be a legjobb öt játékos közé, ám az elefántcsontparti csatárt „nagy nevek” látták a legjobb futballistának 2009-ben: a csapatkapitányok közül több afrikai játékos mellett a brazil Lúcio és az angol John Terry, a szövetségi kapitányoknál pedig Diego Maradona, Raymond Domenech és Egil Olsen, a mianmari válogatottat irányító horvát Drago Mamicról már nem is beszélve. Drogba nemcsak szavazatokat kapott, hanem mint az elefántcsontparti nemzeti tizenegy csapatkapitánya, ő maga is voksolhatott. Nem mást, mint Samuel Eto’ót tette az első helyre, az Inter kameruni támadója azonban ezt nem „viszonozta”, mivel korábbi barcelonai klubtársát, Messit találta a legjobbnak.

Az ír válogatottat képviselő Marco Tardelli szíve haza húzott, hiszen a szintén olasz Gianluigi Buffont jelölte az első helyre, Joachim Löwnél Xavi, Dick Advocaatnál Michael Ballack, míg Otto Rehhagelnél Andrés Iniesta volt a nyerő. Fernando Torres is az élen végzett néhány szavazónál, így Dungánál, Berti Vogtsnál, Javier Aguirrénél, valamint a Maldív-szigetek válogatottját irányító Urbányi Istvánnál is.

Mint korábban megírtuk, magyar részről Erwin Koemannál Messi, Xavi, C. Ronaldo, míg Juhász Rolandnál Messi, Ibrahimovic, Puyol volt a sorrend.

Messi személyében egyébként először nyert argentin játékos, illetve hetedszer Barcelona-futballista (korábban Romário, Rivaldo, Ronaldo és Ronaldinho nyert a katalán csapatból, utóbbi kettő kétszer is).

VAN BASTENRE HÁROM ÉVVEL A VISSZAVONULÁSA UTÁN IS SZAVAZTAK

Korábban többször előfordult, hogy olyan játékosok is kaptak szavazatot az Év játékosa-díjra, akik teljesítményük alapján ezt nem érdemelték volna meg, ám honfitársaik rájuk szavaztak. Emiatt a FIFA 2004-től a férfiaknál egy 35-ös, a nőknél pedig egy 21 fős listát állít össze, és csak az ezeken szereplő labdarúgókra lehet voksolni.

Az 1992-es szavazáson például Klaus Schlappner (Kína, német szövetségi kapitány) szerint Karl-Heinz Riedle volt a legjobb, az Egyenlítői-Guineát irányító P.-M. Fuga szerint a ghánai Abedi Pelé, míg a spanyol kispadon ülő Vicente Mieránál Andoni Zubizarreta. E játékosok még nem is voltak kutyaütők (sőt!), azonban a gambiai E. A. Bajong által felállított Jarjue, Sissay, Gassama, a pápua-új-guineai Ludwig W. Peka szerinti Waky, Abego, Gabong sorrend már tényleg viccesen hatott.

1996-ban a laoszi kapitány jó szokásához híven ugyancsak a saját játékosaira szavazott (Saysanna Savatdy, Chalana Lung Amath és Soulianh Xeuvilay örülhetett ily módon), de ugyanebben az évben szavazatot kapott Marco van Basten is, aki 1993-ban visszavonult...

A győztes Lionel Messi nyilatkozatát ide kattintva olvashatják.

NSO-sportlexikon: A FIFA „Év játékosa” eddigi díjazottjai

A 2009-ES SORREND

FÉRFIAK
1. Lionel Messi (argentin, Barcelona) 1073 pont
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United/Real Madrid) 352
3. Xavi (spanyol, Barcelona) 196
4. Kaká (brazil, AC Milan/Real Madrid) 190
5. Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona) 134

 

NŐK

1. Marta (brazil,  Los Angeles Sol, Santos) 833 pont

2. Birgit Prinz (német, 1. FFC Frankfurt) 290

3. Kelly Smith (angol, Boston Breakers) 252

4. Cristiane (brazil, Santos) 239

5. Inka Grings (német, Duisburg) 216

NÉHÁNY SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI SZAVAZÓLAP 
Erwin Koeman (Magyarország): 1. Messi 2. Xavi 3. C. Ronaldo
Diego Maradona (Argentína): 1. Drogba 2. Rooney 3. Ibrahimovic
Fabio Capello (Anglia): 1. Messi 2. F. Torres 3. Buffon
Marcello Lippi (Olaszország): 1. Messi 2. Xavi 3. Iniesta
Raymond Domenech (Franciaország): 1. Drogba 2. Buffon 3. Rooney
Dunga (Brazília): 1. F. Torres 2. Lampard 3. Drogba

NÉHÁNY CSAPATKAPITÁNYI SZAVAZÓLAP 
Juhász Roland (Magyarország): 1. Messi 2. Ibrahimovic 3. Puyol
Javier Mascherano (Argentína): 1. Essien 2. Gerrard 3. Henry
Lúcio (Brazília): 1. Drogba 2. Eto'o 3. Ibrahimovic
Samuel Eto'o (Kamerun): 1. Messi 2. Iniesta 3. Xavi
Thierry Henry (Franciaország): 1. Messi 2. Eto'o 3. Xavi
Michael Ballack (Németország): 1. Messi 2. Lampard 3. Drgoba
Fabio Cannavaro (Olaszország) 1. Messi 2. C. Ronaldo 3. Iniesta
Iker Casillas (Spanyolország): 1. C. Ronaldo 2. Kaká 3. Messi
A teljes listákat itt tekinthetik meg: férfiak, nők

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik