Ansu Fati gólt lőtt, és megint rekordot döntött, Spanyolország átgázolt Ukrajnán

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.09.06. 20:32
null
Ha valaki még nem ismerné a nevét: Ansu Fati. A spanyol szélső először kezdett és rögvest gólt is lőtt a felnőttválogatottban (Fotó: AFP)
A spanyol labdarúgó-válogatott a legfiatalabb és a legidősebb játékosa, azaz Ansu Fati és Sergio Ramos remeklése mellett 4–0-ra legyőzte Andrij Sevcsenko ukrán válogatottját a Nemzetek Ligája A-ligájában. A ferencvárosi Ihor Haratin bő egy órát kapott Madridban. A csoport másik mérkőzésén Svájc döntetlent játszott Németországgal.

NEMZETEK LIGÁJA, 2. FORDULÓ
A-LIGA
4. CSOPORT
Spanyolország–Ukrajna
4–0 (3–0)
Alfredo di Stéfano Stadion,
Madrid, zárt kapuk mögött. Vezette: B. Bastien (francia)
SPANYOLORSZÁG:
De Gea – J. Navas, S. Ramos (E. García, 61.), P. Torres, Reguilón – Olmo, Rodri (Óscar, 69.), Thiago, Merino – Fati, Moreno (F. Torres, 74.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique
UKRAJNA:
Pjatov – Timcsik, Matvijenko, Krivtszov, Mihajlicsenko – Haratin (Szidorcsuk, 63.), Malinovszki – Jarmolenko (Kovalenko, 80.), Zincsenko, Jaremcsuk – Marlos (Cigankov, 55.). Szövetségi kapitány: Andrij Sevcsenko
Gólszerző:
S. Ramos (3., 29. – az elsőt 11-esből), Fati (32.), F. Torres (84.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kellemes felhozómeccs lett belőle, semmi több.

Mármint a spanyolok számára kellemes.

...Az ukránoknak a semmi több.

S ezt a háromszoros Európa-bajnok kispadján ülő, a válogatottat öles léptekkel fiatalítani próbáló Luis Enrique aligha bánta.

Főleg, hogy a keret legfiatalabb tagja, Ansu Fati csillogott talán a legfényesebben ezen az estén. A 17 éves és 311 napos támadó a második percben tizenegyest harcolt ki (Sergio Ramos értékesítette), majd a 32. percben maga is gólt lőtt – a házigazda harmadik találatát, merthogy időközben Ramos egy jól sikerült (kissé potya ízű) felhőfejessel is kifogott az ukrán védelmen és különösképpen Andrij Pjatov kapuson (3–0).

Fati ezzel a legfiatalabb játékos lett, aki a spanyol válogatott színeiben valaha is gólt szerzett!

A FATI ÁLTAL KIHARCOLT RAMOS-TIZENEGYES

FATI TÖRTÉNELMI GÓLJA



A spanyolok – különösképpen a Reguilón, Fati balszárny és a jobb oldalon rohamozó Dani Olmo – azt csinált az ukrán védőkkel, amit csak akart.

A fordulás után még az is belefért Enriquének, hogy lehozza a keret legidősebb tagját, a válogatottban pályafutása során harmadszor duplázó (2005, San Marino; 2017, Oroszország és most) Ramost, és beküldje a második legfiatalabbat, a Pep Guardiola irányítása alatt Manchesterben pallérozódó Eric Garcíát.

Az ukránok kevés dologban reménykedhettek, főleg, hogy a 90 perc alatt összesen kétszer tudták eltalálni David de Gea kapuját. Sőt, ez sem egészen igaz, mert Roman Jaremcsuk kísérlete, ahol azért kisebb bravúrra is szükség volt a spanyol kapustól, már a 92. percben érkezett.

Nem mellékesen 4–0-nál, merthogy a második félidőben már kissé talán takaréklángra kapcsoló házigazda Óscar óriási kapufája és Pjatov Olmo két lövése után is bemutatott látványos bravúrja után a 84. percben csak begyötört egy negyediket is... A nyáron a Valenciából a Manchester Cityhez szerződő Ferran Torres élt Szerhij Krivtszov nem első hibájával, és kilenc méterről Pjatov kapujába vágta a pont elé fejelt labdát.

A NEGYEDIK SPANYOL GÓL

A csoport másik mérkőzésén
Svájc–Németország 1–1
(Widmer 58., ill. Gündogan 14.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország2115–1+44
2. Ukrajna2112–5–33
3. Németország222–202
4. Svájc2112–3–11

PERCRŐL PERCRE

95. perc: BASTIEN LEFÚJTA! VÉGE A MECCSNEK! 4–0

Még egy kis ráadás a ráadásra... Reguilón sérülése miatt tesz rá a francia spori.

92. perc: Timcsik lapos centerezése eljut a 11-es pont magasságában érkező, Jaremcsukhoz, aki leír egy 180 fokos fordulatot a tengelye körül, majd ballal, 8 méterről, laposan De Geába lő... A meccs helyzete ukrán szempontból!

Három perc a ráadás!

A spanyolok 10 emberrel fejezik be a meccset.

90. perc: Kovalenko rúg össze Reguilónnak, a spanyol fájdalmas arccal, nagyokat nyögve marad a földön. Kifordult a bokája. Úgy támogatják le... Sárga lap az uránnak.

Bázelben még mindig 1–1 a svájci–német. Maradt is az iksz!

88. perc: Ez is közel volt! Óscar jobbról elvégzett szabadrúgása után Olmo csúsztat a rövidnél, Zincsenko ment nagyot!

84. perc: OTT A GÓÓÓÓÓÓL! Navas beadását pont a 16-os bal szélétől befelé mozgó Ferrán Torres elé fejeli az ukrán védő (ki más, Krivtszov), a City támadója átveszi, majd 8-9 méterről a hálóba helyez. 4–0.

80. perc: Jarmolenko le, Kovalenko be!

79. perc: Fatihoz jut el a labda az ötös jobb sarkánál, egyből lő, a védő kicsit kibillenti, így nem tud elég erőt tenni bele, Pjatov pedig leér és a gólvonalon megfogja a lapos próbálkozást.

78. perc: Malinovszki kap egy sárgát.

77. perc: KAPUFA! Sőt, Pjatov óriási bravúrja! Óscar, majd Olmo a labda útja, utóbbi elegánsan lekészíti lövésre Óscarnak, aki 18 méterről, középről látványos kiflit küld a kapura, az ukrán kapus azonban ujjheggyel a kapualura tudja tolni!

74. perc: Moreno helyén Pep Guardiola és a Man. City egyik új üdvöskéje, F., azaz Ferrán Torres.

Kevesebb mint 20 perc van hátra, a spanyol labdabirtoklás nem csillapodik, ismét 69 százalékon állnak a hazaiak. 19 gólszerzési kísérlet és hét kaput eltaláló próbálkozás a mérlegük.

69. perc: Rodri helyén Óscar a spanyoloknál!

67. perc: A néhány perce beállt Cigankovhoz jut el a labda egy ukrán szabadrúgás után, hét méterről, kissé jobbról az oldalhálóba lő!

A csoport másik meccsén közben egyenlít Svájc, az 58. percben Widmer vette be a német kaput, melyben ezúttal az arsenalos Bernd Leno áll.

66. perc: Merino lő 15 méterről, kissé jobbról, Pjatov vetődik rá a labdára és fogja meg – ezúttal MAGABIZTOSAN!

Érdekes kapus Pjatov, sorra hozza a bravúrokat, de minden megmozdulásában ott van némi bizonytalanság, esetlenség.

64. perc: GÓL! DE NEM: LES! Pjatov véd nagyot Merino 19 méterről érkező átlövésénél, pont az érkező Fati, Moreno kettős elé kerül a labda, utóbbi 6 méterről a jobb alsóba lő, de közben a partjelző zászlaja a magasba emelkedik... nem ér a találat!

63. perc: OLMO! PJATOV! Az ember nem is tudja melyik nevet kiáltsa hamarabb! A Leipzig szélsője befelé húz jobbról, majd megpróbálja ellőni a jobb felsőt, no ez most tényleg az az oldal, ahonnan Robben is csinálta fénykorában, Pjatov viszont odaér és lehúzza. Mondjuk szerencsésebb döntés lett volna a részéről, ha kiüti, mert így pont az érkező védője elé ejti, Timcsik pedig zavarában az épp talajt fogó kapushoz passzol – Pjatov után meg jöhet a szöglet.

63. perc:Haratin számára eddig tartott a meccs. Szidorcsuk folytatja a helyén!

61. perc: Nem lesz Ramos tripla! A Real kapitányát a Barcelonában nevelkedett, és napjainkban a Manchester Cityben futballozó 19 éves védő, Eric García váltja.

58. perc: Rodri jobbról elvégzett szabadrúgása és beívelése után Pjatov jól jön ki a kapujából és az ötös jobb csücskénél elöklözi a labdát az érkező Merino elől!

Szabadrúgáshoz jutnak a spanyolok a kaputól 30 méterre. Ramos már kocog is előre a 11-es pont környékére.

55. perc: Cseréhez készülnek az ukránok: Cigankov jön az egész meccsen alig-alig labdához jutó Marlos helyére.

Ramos a mai napig kétszer szerzett két gólt egy válogatott meccsen, 2005-ben San Marino és 2017-ben Oroszország ellen. Ez a harmadik.

Ó, majd′ elfelejtettem, az Opta statisztikusai kikeresték, a (már említettek szerint) 17 éves és 311 napos Ansu Fatinál nem volt még fiatalabb gólszerzője a spanyol válogatottnak.

51. perc: Megint Timcsik állja Fati útját. A 17 éves szélső 15 méterről, kissé balról lő, de az ukrán bekk jól blokkol. A kipattanót Merino durrantja kapu fölé 24 méterről.

49. perc: Fatit próbálják meg kiugratni a középpálya közepétől, Timcsik ezúttal megelőzi a La Masia gyémántját és haza tudja passzolni a labdát Pjatovnak!

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: A MAGYAR CSOPORTBAN, 45 PERC UTÁN SZERBIA–TÖRÖKORSZÁG 0–0. A TALÁLKOZÓ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSE ITT ÉRHETŐ EL!

46. perc: A spanyolok indították útjára a labdát.

Jöhet a második félidő!

Csere a jelek szerint nincs a szünetben.

Tizenegy gólszerzési kísérlet, négy kaput találó próbálkozás, három gól. Ez a spanyolok mérlege 45 perc után. No meg egy 65 százalékos labdabirtoklás a nevük mellett. Ukrajna két kísérlettel, egy kaput el is találó próbálkozással hozták le az első félidőt.

45. perc: NINCS HOSSZABBÍTÁS. IRÁNY AZ ÖLTÖZŐ!

44. perc: Moreno támadja le Pjatovot, aki eladja a labdát, Rodri szerzi meg, azonnal indítja Thiagót, aki 17 méterről oda rúghatná, ahová csak akarja, de elkapkodja és egy pattanás után méterekkel a keresztléc fölé vágja...

41. perc: DE GEÁNAK VÉDENIE KELL! Először a meccsen! Marlos indítja a bal szélen Jaremcsukot, aki 19 méterről, kissé balról veszi célba a kaput, a lapos lövése nem tűnik túl keménynek, de így is méterekre kipattan De Geáról. Szegény spanyol kapus, nem mondanánk, hogy be volt melegítve a védéshez...

37. perc: Egy kis változatosság, vagy mondhatnánk azt is, szín a játékba: Rodri kap sárga lapot, miután buktatja a középen meginduló Zincsenkót.

36. perc: Fati indul Reguilón labdájával, ezúttal kissé kisodródik, de az alapvonalnál így is bedob egy jó cselt, a centerezése viszont csak az ötös sarkához kilépő Pjatovnak jó.

Egy kis adalék Fati eddigi remek teljesítményéhez: 17 évesen és 311 naposan ő az eddigi legfiatalabb játékos, aki kezdőként játszik egy Nemzetek Ligája-meccsen.

32. perc: Ismét jön a bal szélen Reguilón és Ansu Fati összjátéka, utóbbi megcsinálja a cselt befelé a 16-os bal csücskétől (a meccsen nem először), majd egy igazítás után kilövi a hosszút. Kicsit Arjen Robbenes volt, vagy, hogy magyar példát hozzunk, mint a felcsúti Komáromi György gólja az Újpest ellen a legutóbbi NB I-es fordulóban (s csak azért nem Cseri Tamásé a Paks ellen, mert az még távolabbról jött...). Csak ez a másik szélről. 3–0

A spanyolok egykapuznak.

29. perc:KETTŐ! Olmo emeli be a labdát a tizenhatos bal sarkától, jó 25-27 méterről, középen a védő bizonytalan, Ramos kihasználja és egy felhőfejessel átböki a labdát a kissé kinn álló Pjatov felett. Potya ízű, de a 11-est összehozó Krivtszov is benne van alaposan... 2–0

26. perc: FATI PRÓBÁLKOZIK OLLÓZÁSSAL! Reguilón középre tett labdája felperdül, Fati nem sokat gondolkodik, háttal a kapunak felugrik, megpróbálja beollózni, Matvijenko óriásit ment a gólvonal előtt néhány lépéssel!

Eddig 69 százalékban volt a spanyoloknál a labda. Hét gólszerzési kísérletük volt a hazaiaknak, kettő volt pontos, s az egyikből lett gól. Az ukránok egyetlen (pontatlan) kísérletnél járnak.

24 perc: Ez is közel volt! Fati forgatja meg Timcsiket a bal szélen, majd 13 méterről a lábak sűrűjében, laposan veszi célba a bal alsót, alig-alig tévesztve el a célt!

22. perc: Kicsiben elvégzett spanyol szöglet, Thiago nyesi középre a labdát, ahol az egymást fogó Ramos, Merino kettősből utóbbi fejel luftot. Ezzel oda a lehetőség.

19. perc: EZ HOGY MARADT KI? Az ukrán védők teszetoszák, az eladott labda után Moreno ugrik ki a leshatárról, majd lő, Pjatov teljesen kiszolgáltatott helyzetben csak nézi, ahogy elgurul mellette a lövés – s az ukránok szerencséjére a bal alsó sarok mellett is!

18. perc: Reguilón passzol a 16-os bal sarkától befelé húzó Fatihoz, utóbbi 17 méterről lő, nem sokkal a hosszú felső mellé!

16. perc: Navas jobbról elvégzett szögletére Ramos érkezik a legjobb ütemben, a 11-es ponttól mindenkit magasan túlugorva fejel, a labda Pjatov szerencséjére pont középre érkezik, igaz, az ukrán kapus így is csak második szándékból tudja magához ölelni.

Közben a csoport másik meccsén a németek megszerezték a vezetést Svájc ellen. A gólszerző: Gündogan.

11. perc: Ramos a kaputól 40 méterre felnéz, a bal szélen felgyorsító Reguilónhoz íveli a labdát a védők feje felett, utóbbi kissé éles szögből a bal alsót veszi célba, lövése nem sokkal suhan el mellette!

ANSU FATIRÓL MÚLT ŐSSZEL ÍRTUNK RÉSZLETES PORTRÉT – ÉRDEKES OLVASMÁNY LEHET A SZÜNETRE.

8. perc: Balról végezhetnek el szögletet az ukránok, középen a 11-esnél szabálytalankodó Krivsztov ugrik a legmagasabbra, a fejese azonban messze elkerüli a kaput.

5. perc: Fatin nyoma sincs megilletődöttségnek, most egy kötényt oszt ki a 16-os bal csücskénél, kiugratja Reguilónt, utóbbi beadása Olmót keresi, ám a Leipzig légiósra lesről mozdul vissza...

3. perc: RAMOS BELŐTTE! Pjatov elkapja az irányt, bele is ér a jobb alsóba tartó labdába, de védeni nem tudja azt! Vezetnek a spanyolok! 1–0!

2. perc: 11-eshez jut Spanyolország! Fati csinálja meg a cselt a 16-oson belül, majd Krivtszov elrúgja a lábát.

1. perc: Az ukránok kezdték a mérkőzést!

Hamarosan kezdünk...

Érkeznek a csapatok. A vendég ukránok sárga mezben, nadrágban és sportszárban, a hazai spanyolok vörös felsőben, sötétkék nadrágban és sportszárban futballoznak ezen az estén.

A ferencvárosi Ihor Haratin is helyet kapott Andrij Sevcsenko kezdőcsapatában Madridban. Ez lesz a középpályás első mérkőzése a felnőttválogatottban!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik