Pelé után Neymar vezette ismét csúcsra a Santost

Vágólapra másolva!
2011.06.23. 08:01
null
Neymar gólja is kellett ahhoz, hogy ismét a csúcsra jusson a Santos (Fotó: Action Images)
Címkék
A brazil Santos hazai pályán 2–1-re győzött az uruguayi Penarol ellen a Libertadores-kupa döntőjének visszavágóján, így a gól nélküli első meccs után megnyerte a legrangosabb dél-amerikai kupasorozatot – 1962 és 1963 után harmadszor.

Köztudomású, hogy Argentína nemzeti hőse, Diego Maradona nem szíveli a brazilokat, és ennek gyakran hangot is ad. A minap állítólag egy spanyol televíziónak azt nyilatkozta, hogy a legújabb brazil szupertehetség, Neymar ugyanolyan neveletlen, mint amilyen korábban Pelé volt. Nem sokkal később viszont cáfolta ezt a nyilatkozatot az „isteni" Diego, mondván, még életében nem hallott Neymarról, fogalma sincs, hogy ki ő.

Nos, ha valóban így van, akkor hamarosan biztosan megtanulja a 19 éves brazil nevét, aki magyar idő szerint csütörtökre virradóra örökre beírta magát a dél-amerikai labdarúgás történetébe, azzal, hogy a Pelé fémjelezte 1960-as évek, egészen pontosan 1962 és 1963 után harmadszor is a kontinens csúcsára vezette a Santost, a brazil gárda ugyanis hazai pályán 2–1-re legyőzte a Penarolt a Libertadores-kupa döntőjének visszavágóján.

A Santos a 46. percben szerezte meg a vezetést egy szemet gyönyörködtető akció végén: Arouca egy kényszerítő után nagyszerű szólóba kezdett, keresztül vágtatott a vendégek térfelén, a bal szélen érkező Neymar elé tálalt, aki éles szögből, a tizenegyesponttal egy magasságban állítgatás nélkül, jobbal a jobb alsóba csavart.

A vendégeket megzavarta a kapott gól, az első meccsen és a visszavágó első félidejében is tökéletesen záró uruguayi védelem a 68. percben ismét hibázott – ezúttal a jobb szélen kiugró Danilo került helyzetbe remek indítás és jó csel után, majd ballal jó 15 méterről a hosszú sarokba lőtt.

Ezzel tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés és a kupa sorsa. A 80. percben ugyan szépített a Penarol – Durval becsúszva próbált menteni egy beadást, de a saját kapujába talált –, ám a 90. percben egy kontra végén ismét a Santos szerezhetett volna gólt, csakhogy Neymar a kapufát találta el.

Érdekesség, hogy első diadalakor, 1962-ben is a Penarolt győzte le a fináléban a Santos.

NEYMAR LEGBOLDOGABB NAPJA
„Ez karrierem legboldogabb napja, történelmet írtam. A gólom csodálatos volt, most már koncentrálhatok a nemzeti csapatra" – nyilatkozta az euforikus állapotban lévő Neymar a mérkőzést követően.

A 2011-ben győztes csapat legértékesebb játékosának tartott Neymar hat góllal a Santos legeredményesebbjeként zárta a sorozatot. A gólkirályi címet egyébként a hét-hét gólig jutó argentin Roberto Nanni (Cerro Porteno – paraguayi) és a brazil Wallyson (Cruzeiro – brazil) érdemelte ki.

A Santosnak egyértelműen Neymar volt az első számú vezére – a 19 éves klasszis könnyen lehet, hogy ezzel a meccsel el is búcsúzott a brazil csapattól, a hírek szerint már megegyezett a Real Madriddal, bár lehet, hogy csak 2012-ben kell költöznie –, de Ganso, vagy éppen Elano ugyanolyan fontos láncszeme volt a gépezetnek. Ahogy az 1960-as években Pelé mellett szükség volt Coutinho vagy éppen Pepe zsenialitására – közel 50 év után új aranycsapat született a Santosnál!

BALHÉ A LEFÚJÁS UTÁN
A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
LIBERTADORES-KUPA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Santos (brazil)–Penarol (uruguayi) 2–1 (Neymar 46., Danilo 68., ill. Durval 80. – öngól)
Kupagyőztes: a Santos, 2–1-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik