Szenegál pont nélkül búcsúzott, Zambia elcsípte a csoportelsőséget

Vágólapra másolva!
2012.01.29. 21:20
null
Daf (alul) mozdulata jellemző Szenegál Afrika-kupa-szereplésére – a csapat nem találta a ritmust (Fotó: MTI)
Címkék
Elszenvedte első vereségét a társházigazda Egyenlítői-Guinea az Afrikai Nemzetek Kupáján. Az A-csoport utolsó fordulójában Zambiától kapott ki 1–0-ra, így elveszítette az első helyet is, s várhatóan Elefántcsontparttal találkozik a negyeddöntőben. A csoport másik meccsén Líbia legyőzte Szenegált, amely pont nélkül zárta a kontinensviadalt.

 

Az Afrikai Nemzetek Kupája A-csoportjának utolsó fordulójában Líbia a már biztos kieső Szenegál, Zambia pedig a biztos továbbjutó Egyenlítői-Guinea ellen próbálta meg kiharcolni a negyeddöntőbe jutást. A Szenegált a torna nyitó napján nagy meglepetésre 2–1-re legyőző zambiaiaknak a társházigazda ellen egy pont is elég lett volna a továbbjutáshoz, míg Libiának a zambiai vereség mellett három pontra is szüksége volt úgy, hogy legalább az egyik meccsen kétgólos különbség alakuljon ki.

EGYENLÍTŐI-GUINEA–ZAMBIA

Malabóban Egyenlítői-Guinea és Zambia az első fél órában kényelmesen játszott, mindkét csapat elégedettnek tűnt a helyzetével: a hazaiak veretlenül letudhatták a csoportkört, és csoportgyőztesként elkerülhették a B-csoport élére várható Elefántcsontpartot, míg Zambiának az egy pont a továbbjutást jelentette.

A játékrész hajrájában mindkét oldalon alakult ki helyzet, de a kapusok jól tették dolgukat. A második félidő elején Zambia ritmust váltott, több helyzetet is kialakított, ami felpörgette a hazaiakat is, és a 15 ezres nézősereg már jobban szórakozott. A 67. percben azonban csend telepedett a Nuevo Estadio de Malabóra, Christopher Katongo ugyanis egy bedobás után a tizenhatos bal sarkától elindult befelé, majd amikor a kapu vonalához ért, 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. Ezzel már Zambia nemcsak a továbbjutást, a csoportelsőséget is elérte, míg a házigazdát Didier Drogbáék fenyegették.

Egyenlítői-Guinea a nevéhez méltatlanul nem tudott válaszolni, pont nélkül maradt, és ha Angola nem tesz csodát az „elefántok" ellen, a torna legnagyobb esélyesével találkozik.

LÍBIA–SZENEGÁL

Líbia a másik mérkőzésen kiválóan kezdett, a Zambia elleni mérkőzésen két gólt szerző Ahmed Szaad remek cselek után kiváló ütemben ugratta ki a szenegáliak büntetőterületére berobbanó Ihaab Busszefit, aki vezetést szerzett. A válasz öt perccel később érkezett, Mamadou Niang bal oldali szöglete után a líbiai védők gyűrűjében Deme Ndiaye ugrott fel a legjobb ütemben, s az öt és feles rövid sarkáról a jobb alsó sarokba bólintott.

Kiegyenlített küzdelem következett, a líbiaiakat nem dobta fel, hogy Zambia döntetlenre, majd győzelemre állt, a hajrában viszont így is ismét előnyhöz jutott: Ahmed al-Zvei a kapunak háttal állva remek mozdulattal tálalt Busszefi elé, és a csatár kapásból betalált.

Líbia 1982 óta először nyert az Afrikai Nemzetek Kupáján, míg a torna egyik esélyesének tartott Szenegál szégyenszemre pont nélkül utazik haza – Amara Traoré szövetségi kapitányi állása pedig nagy veszélyben forog.

28. AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, EGYENLÍTŐI-GUINEA, GABON
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
LÍBIA–SZENEGÁL 2–1 (1–1)
Bata, Estadio de Bata. V: Seechum (mauritiusi)
LÍBIA: Abud – al-Magrabi, al-Sibani, Belrees (Rabea, 68.), Szalama – Szaad, Mahamat, Szujuejenej (Sarif, 62.), al-Szanaani (Mabrouk, 59.) – al-Zvei, Busszefi. Szövetségi kapitány: Marcos Paqueta
SZENEGÁL: K. Ndiaye – Diakathé, Diawara, Daf, Mangane – M’Bengue, D. Ndiaye (Dia, 75.), Diamé – S. Camara, Niang (Sow, 68.), Ba (P. Cissé, a szünetben). Szövetségi kapitány: Amara Traoré
G: Busszefi (5., 84.), ill. D. Ndiaye (11.)
EGYENLÍTŐI-GUINEA–ZAMBIA 0–1 (0–0)
Malabo, Nuevo Estadio de Malabo. V: Benuza (algériai)
EGYENLÍTŐI-GUINEA: Danilo – Rui, Fousseny, Colin, Konaté (Rolan, 88.) – Evuy, Balboa, Juvenal, Ekedo – Bolado (Doulala, 76.), Fidjeu (Fabiani, 47.). Szövetségi kapitány: Gílson Paulo
ZAMBIA: Mweene – Himoonde, Musonda, Sunzu – Nkausu, Sinkala, Chansa (Kasonde, 74.), Kalaba (Mulenga, 94.) – Lungu, C. Katongo, Mayuka (Chamanga, 81.). Szövetségi kapitány: Herve Rénard
G: C. Katongo (67.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Zambia 3 2 1 5–3 7
2. Egyenlítői-Guinea 3 2 1 3–2 6
3. Líbia 3 1 1 1 4–4 4
4. Szenegál 3 3 3–6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik