Tunézia is kipipálva, tovább tart a gaboni csoda

Vágólapra másolva!
2012.01.31. 21:15
null
Daniel Cousin (sárgában) és Gabon válogatottja eddig százszázalékos (Fotó: MTI)
Címkék
Gabon harmadik mérkőzését is megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupája csoportkörében, a C-csoport záró fordulójában az eddig szintén százszázalékos Tunéziát 1–0-ra legyőzte, és hibátlan teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, ahol a D-csoport második helyén végző együttessel találkozik. A C-csoportban eddig pont nélkül álló csapatok mérkőzésén Marokkó legyőzte Nigert.

A C-csoport utolsó fordulójában nagyon egyszerű volt a képlet: az első két meccsén 6-6 pontot szerző Gabon és Tunézia Franceville-ben a csoportelsőségért, az eddig egyaránt pont nélkül álló Niger és Marokkó Libreville-ben a harmadik hely elkerüléséért játszott.

GABON–TUNÉZIA

Gabon a torna társházigazdájaként eddig rengeteget tett a szurkolók szórakoztatásáért, nemcsak eredményeivel, szép játékával és pazar góljaival is kitűnt a mezőnyből. A csoportelsőségért vívott találkozón azonban már a negyeddöntőt tartotta szem előtt Gernot Rohr, a csapat német szövetségi kapitánya, aki tunéziai kollégájához hasonlóan tartalékos csapatot küldött pályára. Még Roguy Méyé, a Zalaegerszeg csatára is kapott egy félidőt.

A döntetlen jobb gólkülönbsége miatt Gabonnak kedvezett, ezért nem volt meglepő, hogy Tunézia kezdett jobban. A hajtós meccsen idővel Gabon is felvette a tempót, annak ellenére, hogy tulajdonképpen a B-csapatok játszottak, nem volt unalmas a csata. A vezetést egy óra elteltével Gabon szerezte meg, Daniel Cousin jó ütemben passzolt a középen előre törő Pierre-Emerick Aubameyanghoz, s a St. Etienne csatára középről a kapu közepébe lőtt – a tunéziai kapus, Rami Dzsridi a lábához tartó labdát hanyatt esve nem tudta hárítani, benne volt a gólban.

AUBAMEYANG TALÁLATA

Ezzel kialakult a végeredmény, Gabon a D-csoport másodikjával (bár még nyílt a csoport, papírforma szerint Malival) találkozik, míg Tunézia várhatóan Ghánával csap össze a negyeddöntőben.

NIGER–MAROKKÓ

Libreville-ben tét nélküli mérkőzésen, üres lelátók előtt csapott össze Niger és Marokkó. Bár a labdát a marokkóiak birtokolták többet, Maruane Samah ide, Jusszef Hadzsi oda, az északnyugat-afrikaiak fantáziátlanul játszottak. Niger távoli lövésekkel próbálkozott, Ouwo Moussa Maazou pazar kapáslövésével eltalálta a keresztlécet.

A fordulás után nem változott a játék képe: Marokkónál volt többet a labda, de Niger távoli lövései ugyanekkora veszélyt jelentettek. Aztán egy egyéni villanás után Marokkó szerzett vezetést: Samah a nigeri tizenhatoson lesgyanús helyzetben kapott labdát, egy csel után megjátszotta a büntetőterületre a jobb oldalon betörő Junesz Belhandát, aki kihasználta ziccerét.

Eric Gerets csapata így legalább emelt fővel távozhatott a tornáról.

BELHANDA TALÁLATA

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
GABON–TUNÉZIA 1–0 (0–0)
Franceville, Stade de Franceville. V: Doue (elefántcsontparti)
GABON: Ovono – Ecuele Manga, Brou Apanga, Mouelé (Ebanega, 75.), Moussono – Zita Mbanangoye (Ambrourouet, 90.), Palun, Biyogho Poko, Cousin – Méyé (Madinda, a szünetben), Aubameyang. Szövetségi kapitány: Gernot Rohr
TUNÉZIA: Dzsridi – Busszaidi, Abdennur, Semmam, Ifa – Ragued, Szaihi, Ben Jahia (Sihaui, 70.) – Dzsemaa (Allagui, 70.), Khelifa (Darragi, 83.), Mszakni. Szövetségi kapitány: Szami Trabelszi
G: Aubameyang (62.)
NIGER–MAROKKÓ 0–1 (0–0)
Libreville, Stade d'Angondjé. V: Nampiandraza (madagaszkári)
NIGER: Daouda – Bulus, Chikoto Mohamed, Dan Kowa, Soumaila – Harouna Bonnes (Koudize, a szünetben), Lancina, Yacouba (Kamilou, 81.) – Boubacar Issifou (Ngounou, 62.), Maazou, N'Gounou. Szövetségi kapitány: Harouna Doula Gabde
MAROKKÓ: Amszif – El-Kadduri, Aliui, Buhrissz, Lamrani – el-Ahmadi, Busszufa, Hardzsa (Hermas, 41.), Belhanda (Amrabat, 93.) – Samah, Hadzsi (Karszela, 65.). Szövetségi kapitány: Eric Gerets
G: Belhanda (79.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Gabon 3 3 6–2 9
2. Tunézia 3 2 1 4–3 6
3. Marokkó 3 1 2 4–5 3
4. Niger 3 3 1–5 0
A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
2012. február 4.
Zambia–Szudán 17.00, Bata
Elefántcsontpart–Egyenlítői-Guinea 20.00, Malabo
2012. február 5.
Gabon–D2 17.00, Libreville
D1–Tunézia 20.00, Franceville
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik