Zsirkov balsorsa vagy jobbkeze lesz-e az Anzsinál Dzsudzsáknak?

Vágólapra másolva!
2011.08.06. 17:14
null
Zsirkov (balra) is az Anzsiban folytatja pályafutását (Fotó: Action Images)
Címkék
Újabb ismert labdarúgóval erősödött Dzsudzsák Balázs együttese, az Anzsi Mahacskala: 15 millió fontért megvette a Chelsea-től Jurij Zsirkovot, aki négyéves szerződést kötött új klubjával.

„Nagyon örülök, hogy ide szerződtem. Őszintén szólva, nem számítottam volna ilyen fogadtatásra, fantasztikus érzés! Remélem, a Szpartak elleni mérkőzésen már pályára is léphetek. Legutóbb – a Chelsea mezében – szép gólt rúgtam ellene. Hadd köszönjem meg még egyszer az Anzsi szurkolóinak, és sok szerencsét kívánok a csapatunknak mára" – nyilatkozta Zsirkov a Tom Tomszk elleni találkozó előtti bemutatásán.

ZSIRKOV BEMUTATÁSA

Alighanem ezerszer is megbánta már Jurij Zsirkov, a 27 esztendős orosz bal oldali mindenes, hogy 2009-ben elhagyta a CSZKA Moszkvát azért, hogy kipróbálja magát Nyugat-Európában. Az iránta érdeklődő Barcelona, Milan, Chelsea hármas közül éppen utóbbihoz írt alá. Igaz, a londoniak sem könyvelik el a gazdasági zsenialitás jeleként, hogy megdöntötték a Zsirkov-transzferrel az orosz átigazolási rekordot, hiszen 21 millió eurót adtak a ballábas játékosért.

Aki derűs reményekkel telve érkezett Angliába, hiszen korábban a főleg a válogatottból ismert nagy munkabírású, technikás bal oldali játékostól a szakemberek és szurkolók is azt várták, hogy végrehajtja a legnagyobb orosz áttörést 1943 óta. A védelemben Ashley Cole-lal, a középpályán Joe Cole-lal küzdött meg, de csak 17 bajnokin szerepelt, „köszönhetően" két komolyabb térdsérülésnek is. A következő idényben még ennél is kevesebbszer lépett pályára, igaz, november és február között harcképtelen volt bokasérülése miatt. Első idényében a www.skysports.com osztályzatai alapján 6.5-ös, a másodikban 6.4-es, jó közepesnek mondható átlaggal zárt, tehát óriási csalódást azért nem okozott. Igaz, egy 21 millió eurós vételtől nem ilyen mutatvány vártak.

Már a télen azt nyilatkozta a játékos, hogy ha nem kap több lehetőséget, távozik, és már akkor felvetette, hogy legszívesebben hazaigazolna Oroszországba. Ahol az újgazdag Anzsi Mahacskala tárt karokkal fogadta, még akkor is, ha a középpálya bal oldalára nem sokkal korábban megvette a PSV-től Dzsudzsák Balázst, 14 millió euróért. Ráncolhatják homlokukat a magyar játékosért szorítók: Zsirkov akkor most a magyar fiú vetélytársa lesz, az ő posztjára igazolták?

A válasz: Zsirkov és Dzsudzsák bőven „elfér" egymás mellett az Anzsi kezdőjében, hiszen ne feledjük, az orosz játékos balhátvédként is képes klasszis teljesítményt nyújtani, lásd a 2008-as Európa-bajnokságot, amelynek álomkeretébe ezen a poszton került be. Ne feledjük, a (gaz)dagesztáni klubban a brazil legenda, Roberto Carlos többnyire középső védekező középpályásként tevékenykedik – azon a poszton, ahol Zsirkov szintén bevethető. A balhátvéd az Anzsiban ebben az idényben általában a 23 éves, „csak" az orosz B-válogatottig jutó Kamil Agalarov volt, bár az utóbbi pár bajnokin éppen helyet cserélt a veterán brazillal.

A pálya bal oldalán tehát elfér egymás előtt-mögött a Zsirkov, Dzsudzsák kettős, akiknek bevetése azt is jelenti, hogy a marokkói Mbark Busszufa a bal oldalról áthúzódik a másik szélre. „Ideális", azaz 4–3–3-as formációban futballozva Zsirkov középpályásként, Dzsudzsák klasszikus balszélsőként lehetne tagja a kezdőnek, ám a www.football-lineups.com tanúsága szerint az oroszok inkább a 4–1–4–1-es vagy a 4–2–3–1-es hadrendet preferálják.

Kérdéses természetesen, hogy mennyiben változik ez a közeljövőben, hiszen a klub le szeretné igazolni az Arsenaltól a jövőre lejáró szerződésű Andrej Arsavint, aki a változatosság kedvéért szintén balszélsőként érzi magát a legjobban, és ne feledjük el azt sem, hogy már régóta tárgyalnak az oroszok a Lazióval a mindkét szélen bevethető Mauro Zárate megvételéről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik