A Bayern Münchennél megnyílt a báli szezon

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.01.12. 20:18
null
Luiz Gustavóért (balra) 17 millió eurót fizetett a Bayern<br />(Fotó: Reuters)
Címkék
A n&eacute;met első oszt&aacute;ly&uacute;&nbsp; labdar&uacute;g&oacute; bajnoks&aacute;gban helyre&aacute;llt a vil&aacute;g rendje: a Bayern M&uuml;nchen k&ouml;lti messze a legt&ouml;bb p&eacute;nzt, kedv&eacute;re csukl&oacute;ztatva a t&ouml;bbieket, Franz Beckenbauer pedig adja az &iacute;vet az aktu&aacute;lis edzőnek. Edin Dzeko mindek&ouml;zben a Manchester Cityhez t&aacute;vozott, megd&ouml;ntve a Bundesliga &aacute;tigazol&aacute;si rekordj&aacute;t.

Nem kispályázik a Bayern: a bajor megaklub nem kevesebb mint 17 millió eurót fizetett a Hoffenheimnek a brazil szűrőért, Luiz Gustavóért. Az összeg az eredmények tükrében még hárommillióval emelkedhet. A 23 esztendős futballista 2008 nyarán alig egymillióért érkezett a Hoffenheimhez a Corinthianstól, mostani transzferével minden idők ötödik legdrágább Bundesliga-igazolása lett, pedig eddig elért átlagai nem éppen szemkápráztatóak. No de hát biztosan tudja az edző, Louis van Gaal, hogy miért adatott érte ennyi pénzt – ha már a klub örökös elnöke, Franz Beckenbauer szerint a mester a kapuskérdés eldöntésével (Thomas Kraft váltja a gólvonalon Hans-Jörg Buttot) hatalmas hibát követett el. Ahogyan azt megszokhattuk, Münchenben áll a bál: nem sokkal később a sértődött Butt kijelentette, hogy ha a nyáron érkezik a Schalkétől Manuel Neuer, akkor ő inkább visszavonul.

Visszatérve a védelem bal oldalán és közepén is bevethető Luiz Gustavóra: a német válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff elismerte, hogy megfontolják a brazil honosítását, hiszen nem akármilyen játékos lehet az, akiért a müncheniek nem akármilyen összeget fizettek. Mindeközben a Bayern az új vétellel többnyire egy poszton játszó argentin Martín Demichelist eladta a spanyol Málagának. A szintén a középpálya tengelyében tevékenykedő Mark van Bommelért a Milan érdeklődik igen élénken, és a Bayern vezetői már most bejelentették, hogy nem hosszabbítják meg a holland nyáron lejáró szerződését. A tinédzserkorból (és a kezdőből) kilépő Miroslav Klose is távozhat, miközben a Genoától Domenico Criscitót, a Dortmundtól Mats Hummelst nem sikerült megszerezniük a bajoroknak. A tartalékok között szereplő osztrák tehetséget, Christoph Knasmüllnert viszont elveszítették: a 18 éves középpályás nem hosszabbította meg a nyáron véget érő szerződését, és minden bizonnyal az Interben folytatja.

Ralf Rangnick foghatta a fejét Gustavo távozása után
Ralf Rangnick foghatta a fejét Gustavo távozása után

Gustavo távozása csak anyagilag jött jól a Hoffenheimnek: a transzfer elleni tiltakozásképpen Ralf Rangnick mester lemondott. Rangnickot a tulajdonos, Dietmar Hopp annak asszisztensével, Marco Pezzaiuolival pótolta. Már korábban megvette a Hoffenheim a brazil támadó középpályást, Roberto Firminót a Tombensétől, négymillióért, a Bayerntől pedig kölcsönkapta a 18 éves bal oldali mindenest, az osztrák David Alabát.

A „falusi csapatnál" egyébként is zajlik az élet: a szenegáli támadó, a házi gólkirály Demba Ba kijelentette, hogy sztrájkba lép, ha nem engedi el a Hoffenheim a West Hamhez (őt egy igen merész terv szerint a liverpooli Ryan Babellel pótolnák), az U21-es válogatott védőért, Matthias Jaissléért pedig a Hamburg jelentkezett be.

 

Hugo Almeida (középen) itt már a Besiktas mezében látható
Hugo Almeida (középen) itt már a Besiktas mezében látható

A lassan már a kiesés ellen harcoló  Werder Bremen eladta kétmillióért a portugál éket, Hugo Almeidát a Besiktasnak (azért ilyen olcsón, mert nyáron lejárt volna a támadó kontraktusa), helyére pedig a svéd válogatott Denni Avdicot vette meg az Elfsborgtól. A bosnyák származású játékosért 2.2 milliót fizettek a Weser-partiak. A svéd ezüstcipős Avdic ügyesen vágja a gólokat, nem hiába Huskvarnában nőtt fel. Per Mertesackerre időközben a Premiership-tabella első harmada kivetette hálóját, és bizony kevés rá az esély, hogy valamelyikük ne járjon eredménnyel. Legkésőbb nyáron: a klub kiváló brazil védője, a júliusban kidőlő Naldo térde ugyanis még mindig rakoncátlankodik. A Werder élénken érdeklődött a Nürnberg kiválósága, Ilkay Gündogan iránt, de csak addig, amíg meg nem hallották, hogy mennyit kérnek érte, azóta a Santost fűzik a brémaiak Zé Eduardo eladása ügyében.

René Adler, a Bayer Leverkusen kapusa kijelentette, hogy minden álma a Manchester Unitedben védeni, és micsoda véletlen, be is jelentkezett érte az angol klub. A japán válogatott középpályás, Hoszogai Hadzsime éppen csak bekukkantott a gyógyszergyáriakhoz, lévén leigazolása után azonnal kölcsönbe került a másodosztályú Augsburghoz. A legfontosabb hír mégis az a klub háza táján, hogy a szeptemberben megsérülő Michael Ballack edzésbe állhatott. A tabellát tíz ponttal vezető Dortmund meghosszabbította kapusa, Roman Weidenfeller szerződését 2014-ig, különös tekintettel az Aston Villa érdeklődésére, és 800 ezer euróért megvette az 1860 Münchentől a német U-válogatott Moritz Leitnert, akit aztán kölcsön is adtak az Augsburghoz. Lars Ricken, az utánpótlás-akadémia vezetője a Schalke 17 éves ígéretét, Julian Draxlert is szeretné a Dortmundhoz csábítani. Kell is előre gondolkodnia, lévén ki kell majd hívni a megyéspüspököt a Borussiához a nyáron, hogy regisztrálja hivatalosan is a csoda tényét, ha Kagava Sindzsi egy ilyen idény után marad a klubnál.

Lám, Edin Dzeko is elhagyta a Wolfsburgot, ahogyan arról bővebben tegnap írtunk, és hogy kivel pótolják őt a „farkasok", a jövő hétre kiderülhet.

A hét nyertese átigazolási téren az utolsó helyen álló Borussia Mönchengladbach, legalábbis mennyiségileg mindenképpen. Érkezett a támadósorba a Hannovertől a német futball egyik legkülönösebb egyénisége, Mike Hanke, aki úgy lett sokszoros válogatott és 2006-os vb-bronzérmes, hogy a Bundesligában finoman szólva sem ontotta a gólokat; a védelembe az Arsenal tartalékjaitól a norvég Havard Nordtveit, aki tavaly kölcsönben a Nürnberg színeiben már megismerkedett a Bundesligával. A legnagyobb fogás mégis az osztrák középső védő, Martin Stranzl lehet, akiért 800 ezer eurót kért és kapott a Szpartak Moszkva.

 NÉMET ÁTIGAZOLÁSI REKORDOK
NÉV HONNAN HOVÁ IDÉNY ÖSSZEG (EURÓ)
Edin Dzeko Wolfsburg  Manchester City 2010–2011 31 000 000
Mario Gómez VfB Stuttgart Bayern München 2009–2010 30 000 000
Diego Werder Bremen Juventus 2009–2010 27 000 000
Franck Ribéry Marseille Bayern München 2007–2008 25 000 000
Márcio Amoroso Parma B. Dortmund 2001–2002 25 000 000
Owen Hargreaves Bayern München Manchester United 2007–2008 25 000 000
Arjen Robben Real Madrid Bayern München 2009–2010 24 000 000
Carlos Eduardo Hoffenheim Rubin Kazany 2010–2011 20 000 000
Émerson B.Leverkusen Roma 2000–2001 20 000 000
Roy Makaay Deportivo Bayern München 2003–2004 19 750 000

 

BUNDESLIGA 
BAYERN MÜNCHEN 
Érkezett: Luiz Gustavo (Hoffenheim, 17 000 000 euró), Carl Lewicki (Bayern München II)
Távozott: Martín Demichelis (Málaga, 3 000 000), David Alaba (Hoffenheim, kölcsönbe, ingyen)
WERDER BREMEN
Érkezett: Denni Avdic (Elfsborg, 2 200 000)
Távozott: Hugo Almeida (Besiktas, 2 000 000)
BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Kevin Kampl (Greuther Fürth, kölcsönből vissza), Hoszogai Hadzsime (Urawa Reds, i.)
Távozott: Hoszogai Hadzsime (Augsburg, k., i.)
BORUSSIA DORTMUND 
Érkezett: Moritz Leitner (1860 München, 800 000)
Távozott: Moritz Leitner (Augsburg, k., 150 000), Yasin Öztekin (Genclerbirligi, i.)
VFB STUTTGART 
Érkezett: Raphael Holzhauser (VfB Stuttgart II)
Távozott:
VFL WOLFSBURG
Érkezett:
Távozott: Edin Dzeko (Manchester City, 31 000 000)
MAINZ 
Érkezett: Petar Sliskovic (Mainz 05 II), Dragan Georgiev (Paderborn, kv.)
Távozott: Félix Borja (Puebla, i.), Haruna Babangida (szerződését felbontották)
EINTRACHT FRANKFURT 
Érkezett: Sonny Kittel (Frankfurt U19), Aykut Özer (Frankfurt U19), Nikola Petkovics (Tom Tomszk, kv.)
Távozott:
HOFFENHEIM 
Érkezett: Roberto Firmino (Tombense, 4 000 000), David Alaba (Bayern München, k., i.), Wellington (Fortuna Düsseldorf, kv.)
Távozott: Wellington (Figueirense), Christian Eichner (1.FC Köln, i.), Luiz Gustavo (Bayern München, 17 000 000)
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH 
Érkezett: Mike Hanke (Hannover, i.), Havard Nordtveit (Arsenal II, i.), Martin Stranzl (Szpartak Moszkva, 800 000)
Távozott: Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Augsburg, i.)
1.FC KÖLN 
Érkezett: Christian Eichner (Hoffenheim, i.), Slawomir Peszko (Lech Poznan, 500 000), Makino Tomoaki (Sanfrecce, i.), Wilfried Sanou (Urawa Reds, kv.), Michael Rensing (klubnélküli)
Távozott: Faryd Mondragón (Philadelphia Union, i.), Daniel Brosinski (Wehen Wiesbaden, i.)
FREIBURG 
Érkezett:
Távozott: Ivica Banovic (Duisburg, k.)
HANNOVER
Érkezett:
Távozott: Mike Hanke (Mönchengladbach, i.)
NÜRNBERG
Érkezett: Timo Ochs (klubnélküli)
Távozott: Matthew Spiranovic (Urawa Reds, 450 000), Isaac Boakye (szf.), Dario Vidosic (Bielefeld, k.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik