Bacskai Balázs: Úgy fogadtak, mint egy királyt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.01.04. 15:44
null
Bacskai (balra) úgy érzi: az Eb-cím után jobban odafigyeltek a véleményére (Fotó: Hegedűs Gábor – NS-archív)
Címkék
Áttörést hozott Bacskai Balázs számára a 2010-es esztendő, aranyérmet szerzett a 69 kg-osok között a felnőtt ökölvívó Európa-bajnokságon, ami nagy megbecsülést hozott a számára, mégsem elégszik meg ennyivel: elsősorban ütéspontosságban szeretne tovább javulni, s komoly célokkal vág neki az évnek.

„Eddig is elismertek a boksz berkein belül, junior-világbajnokságot nyertem korábban, de azért a moszkvai siker mégis más – nyilatkozta kedden a távirati irodának a Vasas 22 éves sportolója. – Persze sztár nem lettem, de azért úgy látom, sokat változott a megítélésem, most már olyanok is megkérdezik például a véleményemet, akik korábban nem. Jobban odafigyelnek rám."

A hazai megbecsültség mellett már külföldön is elismertségre tett szert a fiatal ökölvívó, legalábbis a decemberi, németországi szereplése alkalmával nem mindennapi fogadtatásban volt része.

„Egészen csodálatos volt a Nordhausenben töltött néhány nap. Úgy fogadtak, mint egy királyt, a helyi újságban külön cikk foglalkozott velem, a szurkolóktól sálakat, sapkákat kaptam, s olyan tombolás volt a meccsem közben, amilyet el sem tudtam képzelni" – mondta Bundesliga-kalandjáról Bacskai, hozzátéve, hogy február elején újabb meccsre várják.

A tavalyi évét szinte tökéletesnek nevezte, ugyanakkor hangsúlyozta, van még hová fejlődnie, s ebben az évben még jobb szeretne lenni.

„Nagy baj lenne, ha úgy érezném, ennél nincs feljebb. Nem akarok ezen a szinten megragadni, mert sokkal komolyabb céljaim vannak – jelentette ki a bokszoló, akinek az édesapja, Bacskai Imre az edzője. – Tavaly nagyon sokat fejlődtem erőben és gyorsaságban is. Amiben az idén talán leginkább előre szeretnék lépni, az az ütéspontosság. Nem is fogunk nagy dolgokat változtatni a felkészülésen, szerintem jó munkát végeztünk az elmúlt időszakban, mégis kicsit céltudatosabban megyünk neki a versenyeknek. Korábban egymás után jöttek a viadalok, s csak az év legnagyobb versenyére készültünk speciálisan, most viszont a nagyobb tornák előtt is megpróbáljuk kiélezni a formát."

Az év kubai edzőtáborozással (január 10-21.) kezdődik a magyar válogatott tagjai számára, amit Bacskai nem elsősorban a karibi ország varázsa miatt vár:

„Nagyon remélem, hogy összeakadok azokkal a kubai bokszolókkal, akik közül kikerül majd a világbajnoki szereplő is. Fontos lenne, hogy tudjak velük bokszolni, egyrészt mert korábban még szinte soha nem öklöztem karibi ellenféllel, másrészt jó látni, hogy ők hol tartanak most."

Az Eb-győztes és válogatottbeli társai számára a kubai tréningek után szinte azonnal megkezdődik a versenyszezon, amelynek első igazán fontos állomása a februári Bocskai István-emlékverseny lesz, majd a rangos februári nemzetközi torna után jönnek a külföldi viadalok, s aztán szeptember 16-án megkezdődik Bakuban a világbajnokság, amelyen a londoni olimpiára lehet kvótát szerezni.

„Mindegyik versenyre úgy megyek, hogy a dobogó tetején akarok állni a végén, ugyanakkor ígérgetni nem szeretek. Azt mondom, hogy a legfontosabb az olimpiai kvalifikáció megszerzése, ha ez sikerül, már biztosan nem leszek teljesen elégedetlen, de ez a minimum. A dobogó bármelyik fokával elégedett lennék, ugyanakkor természetesen az aranyérem okozná a maximális örömöt" – vázolta 2011-es terveit Bacskai Balázs, aki tíz éve az első magyar férfi ökölvívó Európa-bajnok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik