Pacquiao és Mosley csúcsot dönthet

Vágólapra másolva!
2011.05.07. 13:43
null
Manny Pacquiao (balra) és Shane Mosley vasárnap hajnalban Las Vegasban csap össze (Fotó: Reuters)
Címkék
Manny Pacquiao és Shane Mosley vasárnap hajnalban összecsap Las Vegasban. A tét a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú vb-címe. Hogy álommeccs lesz-e, azt nagyban befolyásolja, hogy a 39 éves Mosley mennyire bírja majd a gyűrődést. Mert bokszolni azt tud.
"KI LENNE MÉLTÓ A SUGAR NÉVRE?"

A Sugar jelzőt még a gyermekként kapta meg Mosley. Történt, hogy az egyik edzésére lelátogatott Sugar Ray Robinson, a legendás bunyós, s megkérdezte a boksz alapjait tanulgató srácoktól: „Ki lenne méltó a Sugar névre?" A kis Mosley nem restellt jelentkezni...

 

Idézet a profibox.hu oldalról: „Shane Mosley a kor legjobban képzett bokszolója. Technikai tudása egyszerűen lenyűgöző. Gyorsasága, kitartása és nem utolsósorban erőnléte a legnagyobbak felé emeli. Hihetetlen reflexei vannak, reakcióideje pedig elképesztő. Jellemző rá, hogy nem hagyja kezdeményezni ellenfelét, nem megy bele a szokásos első menetes puhatolózásba.

 

Az első másodpercben ráront ellenfelére, és lélegzetvételnyi szünetet sem enged senkinek, amíg döntésre nem viszi a dolgot. Stílusát hihetetlen kondíció, óriási ütésmennyiség és az ellenfél stílusához kiváló alkalmazkodás jellemzi."

 

A jellemzés egyetlen szépséghibája, hogy 2002-ből ered, amikor Mosleynek 38 győzelme mellett csupán egyetlen veresége volt (azt Vernon Forresttől szenvedte el).

Kezdjük figyelemre méltó adatokkal, amelyekből kiderül, Manny Pacquiao (52–3–2, 38 K. O.–T. K. O.) miért Shane Mosley (46–6–1, 39) ellen bokszol?

Amikor 2010-ben Pacman Antonio Margarito ellen lépett ringbe, triplázott abban a tekintetben, hogy több mint 1 millió előfizetést generált a fizetős tévécsatornákon. Oscar De La Hoya (2008) és Miguel Cotto (2009) elleni találkozójára 1.25–1.25 millió előfizetést regisztráltak, és a Margarito (2010) ellenire is 1.2 millió háztartásban fizettek elő. Ez 60 millió dolláros bevételt jelentett!

Floyd Mayweather és Shane Mosley tavalyi találkozója pedig 1.4 millió előfizetőt mozgatott meg! Ezek az adatok a válaszok a miértre. Jelen állás szerint a Pacquiao–Mosley mérkőzésnél több nézője a fizetős csatornákon csupán Pacman és Mayweather mérkőzésének lenne. Ebből a megközelítésből tekintve nem is olyan fontos, hogy Mosley már 39 éves – bár a korát sokan hozzák fel ellene, különösen, ha Pacquiaóval vetik össze.

Mosley markát garantáltan 5 millió dollár üti, ez a PPV-részesedésből 7 millióra egészülhet ki. Ez nagyjából annyi, amennyit a Mayweather elleni találkozójáért kapott. Pacquiao lehetséges ellenfelei között volt Andre Berto és Juan Manuel Márquez is; előbbit az eddigi eredményei alapján vetette el a Fülöp-szigeteki stábja, míg a mexikói Márquez túlságosan pénzéhes volt, noha állítólag nem kért többet, mint amennyit végül Mosley is kasszíroz. Más kérdés, hogy Márquez már kétszer bokszolt Pacquiao ellen, és egy döntetlen után 2008-ban csak szűken kapott ki – a mexikói tábora szerint csak a pontozóknál.

A FŐSZEREPLŐK MONDTÁK

Shane Mosley: „Ez lesz karrierem egyik legnagyobb meccse. Ha nem a legnagyobb."

 

Manny Pacquiao: „Sugar Shane jó bokszoló, bajnok, így sohasem becsülöm le."

 

Bob Arum: "Noha Manny legutóbbi meccsei Dallasban voltak, nemcsak azért jöttünk vissza Las Vegasba, mert én itt élek, hanem azért is, mert Las Vegas a boksz fővárosa. Ahogyan a bunyónak szüksége van a városra, ugyanúgy Las Vegasnak is az ökölvívásra."

 

Freddie Roach: „Meggyőződésem, hogy Shane élete csatájára készül."

Noha Mosley „öreg csont", remek bunyós. Egy biztos, Pacquiao nem veszi félvállról az összecsapást: „Sugar Shane jó bokszoló, bajnok, így sohasem becsülöm le." Freddie Roach, Pacman edzője így látja: „Manny nagyon gyors, de Mosley sebessége is bajt okozhat, ráadásul tapasztalt. Meggyőződésem, hogy Shane élete csatájára készül – mondta Roach. – Mind a ketten bokszoltak Margarito ellen, akinél Mosley jobb, és sokkal rafináltabb." Szóval, lehetnek gondok a mérkőzésen...

Talán mondani sem kellene, hogy Mosley is hasonlóképpen látja: „Megnéztem ellenfelem Margarito elleni meccsét, s a mexikói többször betalált. Amikor viszont velem bokszolt, alig tudott eltalálni. Nos, ha Margarito meg tudta őt ütni, akkor Pacquiao nekem se lesz annyira gyors. Azt mondták, Margarito kinyír engem. Nos, én nyírtam ki őt. Az emberek tisztában vannak a képességeimmel, a kézsebességem még mindig rendkívüli" – nyilatkozta Mosley, aki hozzátette, nemcsak gyorsaságban múlja felül ellenfelét, hanem termetre is erősebb. A veterán emellett Pacquiao védekezését nem tartja olyan stabilnak, mint Mayweatherét. De a sok nagy csatát megélt Mosley azt is jól látja: „Ez lesz karrierem egyik legnagyobb meccse. Ha nem a legnagyobb."

MECCS A NÉZŐKÉRT

Rácz Félix menedzser a közönség szórakoztatását illetően telitalálatnak érzi a párosítást:

 

„Azt kell mondjam, ez a Bob Arum-módi. A neves mérkőzésszervező nem a szakma kedvében, hanem a nézőkében szeretne járni. Pacquiaót tartom a találkozó favoritjának, és azt hiszem, ezzel sokan vannak így – éppen ezért rengetegen szurkolnak majd Mosleynak. A cikkben is olvasható, hogy a mérkőzés nem jöhetett volna létre, ha a két bokszoló nem ilyen népszerű a fizetős csatornákon. Sok ütés lesz, az is benne van, hogy látványos csata, mert Mosleyt láttuk már meglepetést okozni, Antonio Margarito ellen. Abból viszont nem lehet kiindulni, amit az amerikai Margaritóról mond Pacquiaóval kapcsolatban, mert Margarito a váltósúly leglassúbb bunyósa. Nem azért találta el Pacmant, mert hozzáfért, hanem azért, mert belevert Pacquiao támadásaiba. Szóval nem olyan egyszerű, ahogyan Mosley mondja, hogy ha a nála lassúbb Margaritónak sikerült, neki is fog... És hát a kor: az eltelt két és fél évben Mosley csupán négyszer bokszolt, ebben a korban pedig már nehezebb leverni a ringrozsdát. Pacquiao évente rendszeresen kétszer ringbe lép."

A meccset a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú világbajnoki címéért vívják. Pacman a 2., Mosley a 3. a boxrec.com összesítésében, Mayweather vezeti a rangsort. Pacquiaót sokan attól féltették, hogy a korábbiakhoz képest magasabb súlycsoportokban problémái lesznek, egyrészt a beleerősödéssel, másrészt a nagyobb pofonokkal. Nos, egyik jóslat sem jött be, Margaritót nagyváltósúlyban győzte le, másik tavalyi ellenfelét, Clotteyt váltósúlyban, szóval ez a váltósúlyú találkozó egyáltalán nem lesz neki szokatlan. Ami Pacman legnagyobb erénye, hogy a súlycsoportokban egyre feljebb lépkedve, testsúlygyarapodása ellenére sem veszít a stílusából (Mayweather éppen ezt a zökkenőmentes beilleszkedést tulajdonítja a doppingnak).

Shane Mosleynak a könnyűsúlyból fellépve 11 éve a váltósúly, majd a nagyváltósúly a vadászterülete, mindkét kategóriában legyőzte a közelmúlt egyik legjobb bunyósát, Oscar De La Hoyát. Ezt ugyan Pacquiao is megtette, csak éppen Mosley még a fénykorában lévő Golden Boyt kapta el. A színes bőrű veterán naturálisan váltósúlyú.

A legnagyobb problémát a Fülöp-szigeteki gyorsasága okozhatja neki, továbbá a nagy iram. Az is kétesélyes – sőt inkább egy... –, hogy lábon utoléri-e Pacquiaót, s ebben a súlycsoportban azért a 39 év már kor. Itt nem elég „csoszogni", mint nehézsúlyban, itt a lábmunkára (is) épülhet a stratégia.

Manapság az ellenfelek gyakran pocskondiázzák egymást a találkozók előtt, s nem csak azért, hogy növeljék az érdeklődést. Ehhez képest Pacquiao és Mosley mérkőzése előtt párját ritkítóan sportszerűek az ellenfelek. Semmi piszkos duma, becsmérlés. Pacman meg is jegyezte, ez csak növeli a bunyó népszerűségét.

PAVLIK LEGYŐZTE AZ ALKOHOLT

A gála programjában szerepel a 29 éves Kelly Pavlik (36–2–0, 32) is, aki tavaly áprilisban bokszolt legutóbb, amikor pontozással kapott ki Sergio Martíneztől. Az amerikai a másik vereségét is klasszistól, Bernard Hopkinstól szenvedte el. Az eredetileg középsúlyú, korábbi világbajnok bunyós felment nagyközépsúlyba, de nem ez okozta számára a legtöbb nehézséget. Tavaly április óta alkoholproblémákkal küzdött, ahogyan ő fogalmazott, partiról partira járt.

 

„Nem jutottam el odáig, hogy már ne tudjak alkohol nélkül létezni, viszont egyre több kellett belőle. Most nem iszom, és akkor sem fogom felvágni az ereimet, ha többé nem ihatok – nyilatkozta Pavlik, aki a 28 esztendős amerikai Alfonso Lopez (21–0–0, 16) ellen bokszol. – Azt hiszem, életem egyik legfontosabb meccse lesz."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik