Vitalij Klicsko előtt még Lewis is kalapot emel

Vágólapra másolva!
2011.03.19. 13:41
null
Vitalij Klicsko és Odlainer Solis a mérlegelésen (Fotó: Action Images)
Címkék
Vitalij Klicsko olyan, mint a jó bor: minél öregebb, annál jobb. Hogy azért kukacoskodjunk is, ebben az is közrejátszik, hogy nincsenek méltó ellenfelei. Illetve a vb-címmeccsek előtt szóban legalább vannak... Szombat este Kölnben a kubai Odlainer Solis próbálja letaszítani az ukránt a WBC trónjáról.

A nyáron már 40 éves Vitalij Klicsko (41–2–0, 38) a kötelező kihívó, Odlainer Solis (17–0–0, 12) ellen bokszol a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú címvédő mérkőzésén.

Valószínűleg Lennox Lewisnak van igaza, amikor a szombaton Kölnben ringbe lépő Vitalij Klicskóról azt mondta: „Elképesztő, hogy ennyi idősen még sorban nyeri a meccseket, és ott van az élen. Még mindig az igazi nagy dobást várja. Nekem ez megvolt Mike Tyson ellen, ő pedig hasonló kihívást keres.″

Nos, a jelenlegi nehézsúlyú mezőnyt ismerve elképzelhetetlen, mi lehet az a nagy dobás. Szikár szakmai alapon lehetne azt mondani, hogy a kubai Odlainer Solis az eddigi legképzettebb ellenfele, de ismét idézzük a brit világbajnokot, aki 2003-ban legyőzte az idősebb Klicskót. – Vitalij volt a legkeményebb ellenfelem, mert alkalmazkodnom kellett a magasságához és a karhosszához. Ezek az előnyei Solis ellen is meglesznek."

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a kubai 15 centivel (187) alacsonyabb, mint a címvédő (202), akkor még nagy bajban is lehet. Klicsko 113.2 kilóval, a kubai 112 kg-val mérlegelt, de a görög szobrok alakjára emlékeztető Klicsko mellett Solis kimondottan pufóknak hat.

Igaz, erről az ukrán így vélekedik: „A boksz nem testépítés, talán úgy néz ki, mint akinek le kellene adnia pár kilót, de a szív és a fej sokkal fontosabbak, mint az izmok. Sok erős ellenféllel bunyóztam, de egy olimpiai bajnok ellen mégis csak jobban kell figyelni." Persze nem csak udvariaskodott. – Sokkal, de sokkal jobb vagyok nála. Nem fog végig menni a meccs – mondta, és azt is hozzátette, Solis ilyen ellenféllel, mint ő, nem találkozott még.

„SOLIS NEM ÉRETT MEG A FELADATRA”

„Nagy a felhajtás, de Solist nem tartom még érettnek egy ilyen feladatra. Az elejét nagyon megnyomja majd, de a méretbeli különbségekről nem szabad megfeledkezni. A kubai tábora meglepetést tartogat, de én nem. Persze egy kósza ütés is dönthet – pláne nehézsúlyban –, de Klicsko már nem rutintalan" – nyilatkozta az NSO-nak Rácz Félix menedzser.

Klicsko kötelező címvédése előtt Fritz Sdunek kijelentette: „Solis nagyon sikeres volt amatőrként, de még nem kiforrott profi."

A 2004-es athéni olimpián aranyérmes Solis így vélekedett: „Minden idők legjobb csatáját láthatják majd!"

Mérkőzésszervezője, Ahmet Öner ezt még meg is fejelte: „Történelmet írunk azzal, hogy pontot teszünk a Klicsko-éra végére." Amikor Solist arról kérdezték, mit szól élete legnehezebb meccséhez, azt válaszolta: „Honnan veszik, hogy ez lesz a legnehezebb csatám?"

Önbizalom terén menedzserét, Önert – aki egyébként jól ismeri a németországi viszonyokat és a Klicsko fivéreket is – sem kell félteni: „Ilyenkor a kihívó tábora általában köszönetet mond a lehetőségért, mi most nem tesszük ezt, mert a Klicsko testvérek mindent elkövettek, hogy elkerüljék ezt a mérkőzést. Mindig kibújtak valamilyen indokkal. Úgyhogy nekik nem jár köszönet, José Sulaiman WBC-elnöknek és az RTL-nek annál inkább. A németek végre megérdemlik, hogy az eddigi Klicsko-bohózatok után minden idők egyik legjobb bokszcsatáját lássák" – mondta a török származású szakember. Hozzátette: a világ nem láthatta Muhammad Ali és a korabeli amatőr legenda, Teofilo Stevenson csatáját, mint ahogyan Mike Tyson és Félix Savón összecsapására sem kerülhetett sor. „Itt az ideje, hogy lássuk, mi történik, ha a legjobb kubai nehézsúlyú bokszol a regnáló világbajnokkal! Én a kubaira teszem a pénzem."

Ami azt illeti, ha Solis nem lenne 15 centivel alacsonyabb, mint Klicsko, a boksztudása alapján még lenne is halvány esélye. Gyors, dinamikus, de ez valószínűleg kevés Klicsko letisztult bunyója ellen. Írhatnánk azt, ha a kubai megrendíti az ukránt, akkor van némi sansza, de Vitalijt szinte meg sem tudják ütni az ellenfelek – ahogyan Vladimirt sem –, mert a pontos feltartó egyenesek megálljt parancsolnak.

Klicsko egy érdekes párhuzamot vont Solis és a korábban legyőzött Juan Carlos Gómez között: „Gómezt is Öner istápolta, róla is azt mondta, hogy véget vet a pályafutásomnak, most Solisszal fenyeget. Egy kubaival persze vigyázni kell, de Solist is komolyan veszem. Egyébként sohasem veszem a szívemre a nyilatkozatokat, mert minden a ringben dől el."

KLICSKO VS. SOLIS
BUTE JÁRJA A MAGA ÚTJÁT

A Kanadában élő román Lucian Bute (27–0–0, 22) számára hazai pályán, Montrealban védheti meg a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Ellenfele az északír Brian Magee (34–3–1, 24). A meccs előtt a 30 éves Bute arról beszélt, van élet a Szuper hatok sorozaton kívül is, neki azzal kell bunyóznia, aki kiáll ellene. „Nem várhatok míg véget ér a viadal, időnként nekem is meg kell védeni a címemet." A román bokszoló nem résztvevője a hatos mezőnynek, ennek ellenére ő a világranglista-vezető. Ellenfele Magee legutóbb 2006-ben kapott ki – éppen a Szuper hatok között a végső győzelemre is esélyes Carl Froch győzte le –, azóta 9 győzelme és egy döntetlenje van. „Engem tartanak az esélytelenebbnek, de ez ebben a súlycsoportban egyáltalán nem csoda, mert valamennyi kategóriát figyelembe véve itt a legsűrűbb a mezőny" – nyilatkozta a kihívó.

„Bute páratlan mérlegén nem esik folt. Magee brusztolós stílusú, Frochnak is volt vele gondja, de Bute rutinja segít a nehéz pillanatokban. Egyébként pedig nagy a tudásbeli különbség a két bunyós között a román javára " – latolgatta az esélyeket Rácz Félix.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik