Vladimir Klicskónak vigyáznia kell Peterrel

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.09.11. 12:54
null
Vladimir Klicsko (balra) és Samuel Peter a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón (Fotó: Action Images)
Vladimir Klicsko szombat este Frankfurtban három szervezet nehézsúlyú világbajnoki övét is kockára teszi, ám az korántsem biztos, hogy ezzel nagyot kockáztat: a fiatalabb Klicsko fivér ellenfele az általa és bátyja által korábban már legyőzött Samuel Peter.

Lebecsülni azonban semmiképpen sem szabad a nigériait, mert Vladimir Klicsko (54–3–0, 48 K. O.–T. K. O.) öt évvel ezelőtt Atlantic Cityben csak nagy nehézségek árán tudta legyőzni Samuel Petert (34–3–0, 27). A „Nigériai lidércnyomás", Peter úgy kerül Klicsko színe elé, hogy a Nemzetközi Bokszszövetségnél (IBF) hivatalos kihívói pozícióba került. Ha legyőzi Vladimirt, egyben a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoka is lehet, ugyanis ezeket a címeket hozza még az ukrán a ringbe.

Első meccsük Klicsko számára valóban lidércnyomás volt: Peter háromszor is leütötte, kétszer az ötödik, egyszer a tizedik menetben. Az ukrán mégis egyhangú pontozással, mindhárom pontozónál 114:111-re nyert. „Klicsko tudja, melyikünk győzött akkor, s azt is, hogy Frankfurtban senki sem mentheti meg. Egy új Sam Petert láthatnak majd a ringben." A nigériai ezzel a mondatával arra utalt, hogy két évvel ezelőtti, Vitalij Klicskótól elszenvedett vereségén már túl van, ahogyan az Eddie Chambers elleni kudarcon is.

Az, hogy Vitalij visszavágott öccse vereségéért, bevett módszer a Klicsko családban, ám Chamberstől – akit Vitalij szintén elintézett – kikapni, ha nem is szégyen, de elgondolkodtató. Főleg annak tükrében, hogy Vladimir nem olyan „törékeny", mint korábban, tehát hiába visz három vb-övet a ringbe, a papírforma szerint nem sokat kockáztat.

Peter persze bízik saját magában: „Egy nagy ütés mindent megváltoztathat" – mondja. Klicsko számára az lehet a banánhéj, hogy rendkívül magabiztosan nyilatkozik: „Örülök, hogy Peter kihívott. Minden menetben megpróbálom kiütni – hirdeti, márpedig ez a hangvétel eddig a Klicsko fivérektől szokatlan volt. Persze Petert sem kell félteni, egy kalap alá veszi a két Klicskót, mondván, a balegyenes, jobbhorog sémára bokszolnak.

Ebben van is némi igazság, csak éppen a feltartó egyenesek annyira megpuhítják az ellenfelet, hogy mit sem ér a nagy ütőerő.

„A nigériai megérintheti a vébéövet, le is fényképeztetheti magát vele, de több köze nem lesz hozzá" – jelentette ki magabiztosan a címvédő.

A boxrec.com nehézsúlyú ranglistáját vezető 34 éves Vladimir Klicsko 84 százalékban végzett a kitűzött menetszám előtt ellenfeleivel, míg a rangsorban nyolcadik Peter 30 esztendős, és a K. O.-mutatója 73 százalékos. Az ütőerőt tekintve szinte biztos, hogy nem megy végig a meccs.

 A MEXIKÓI LEGENDA ÉS AZ ACÉLKEZŰ SKÓT

Amerika kontinentális övéért bokszol kisváltósúlyban a Bokszvilágtanácsnál (WBC) Erik Morales (49–6–0, 34), aki korábban három kategóriában is világbajnok lett, s első mexikóiként szeretne négy súlycsoportban is vb-öv birokosa lenni. Mexikóvárosi ellenfele a Bokszvilágunió (WBU) könnyűsúlyú skót bajnoka, Willie Limond (33–2–0, 8). Morales márciusban két év szünet után tért vissza a Bokszvilágszövetség (WBA) korábbi könnyűsúlyú bajnoka, José Alfaro elleni pontozásos győzelemmel. A nem éppen ütőerejéről híres, bár Acélkezűnek titulált skót elmondta, reméli, hogy kemény csata lesz közte és a mexikói legenda között, de a Mexikóba elzarándokló skót szurkolók lesznek boldogabbak a meccs végén. A 34 éves Morales, azaz „Terrible" kijelentette: „A családom azt mondta, igazán nem vagyok még öreg, s különben is ötven győzelem eléréséhez érkezni nem mindennapi esemény. Megcsinálom, s nem mondtam le arról, hogy még világbajnok legyek!" Limond legutóbb 2007-ben Amir Khantól kapott ki, azóta megvívott öt mérkőzését megnyerte. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik