„A Serie A könnyen kikerülhet a topligák közül”

Vágólapra másolva!
2011.03.31. 14:55
null
<p>Ennyire még nem rossz a helyzet, de tény, hogy egyre kevesebben </p><p>vannak az olasz stadionokban (Fotó: Action Images)</p>
Címkék
Szomorú képet fest az olasz labdarúgás jelenlegi állapotáról és közeljövőjéről Umberto Gandini, az AC Milan igazgatója. A sportvezető elmondása szerint a Serie A könnyen kikerülhet a topligák közül, és elveszítheti kiemelt helyét Európában.

Gandini azután festett fel ilyen borús jövőképet, hogy az olasz csapatok gyenge eredményt produkáltak az európai kupákban. Mint korábban beszámoltunk róla, a 2012–2013-as idényben már négyen képviselhetik a Bundesligát a legrangosabb európai kupasorozatban, míg az olaszok csak három együttest indíthatnak a Bajnokok Ligájában.

A Milannál egyelőre nem tervezik 
saját stadion építését
A Milannál egyelőre nem tervezik saját stadion építését

„Az olasz focinak nagy problémái vannak. Sok szurkoló elégedetlen a stadionok állapotával, így inkább televízión keresztül nézi a meccseket. Elképzelhető, hogy elveszítjük kiemelt helyünket Európában, és a Serie A is könnyen kieshet a topligák közül” – nyilatkozta Gandini.

Tény, hogy míg a televíziós bevételek csaknem 20 százalékkal emelkedtek az elmúlt időszakban – köszönhetően a jogok kollektív értékesítésének –, a félig üres stadionok látványa egyre gyakoribbá vált.

„Az egyik probléma, hogy milyen módon tudnánk növelni a klubok bevételeit. Van egy viszonylag jó tévés szerződésünk, még ha a központosítás hátrányosan is érinti a nagy klubokat. A kereskedelmi bevételek is jól alakulnak, nem úgy mint a meccsnapi és a merchandisingbevételek. Ebben a tekintetben nagy a szakadék Olaszország, valamint Anglia és Spanyolország között” – tette hozzá a sportvezető.

Az európai kupákban a városi rivális Internazionale „utolsó mohikánként” áll még talpon a BL-ben.

„A német klubok sokkal jobban szerepeltek az Európa-ligában, aminek egyenes következménye van az UEFA-rangsorra. Az olasz klubok kerete nem elég erős ahhoz, hogy két versenysorozatban is helytálljanak. Fontos lenne, hogy meglegyen a szükséges tőke a topjátékosok leigazolásához. Az 1990-es évek elején hozzánk jöttek a legjobbak, míg most inkább Spanyolországot választják” – mondta Gandini, aki kitért a Milan pályájának kérdésére is, kifejtve, hogy egyelőre nem tervezik saját stadion építését, ráadásul a várossal is hosszú távú szerződésben állnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik